Vama din România cu lacătul pe uşă în faţa refugiaţilor. Ar reduce cu 30% aglomeraţia de la Siret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama de la Racovăţ FOTO Cosmin Zamfirache
Vama de la Racovăţ FOTO Cosmin Zamfirache

În timp ce vama de la Siret este sufocată de refugiaţii care fug de războiul din Ucraina, un punct de trecere a frontierei din judeţul Botoşani, mai apropiat de zonele de conflict şi pentru care statul român a plătit 3.5 milioane de euro, stă închis de zece ani.

De aproape o săptămână, punctul vamal de la Siret este efectiv sufocat de refugiaţii ucraineni. Cozile de maşini se întind pe zeci de kilometri, iar mii de oameni care fug de război stau chiar şi două-trei zile în frig să treacă vama. Alte mii de ucraineni tranzitează Republica Moldova şi intră prin punctele vamale de la Rădăuţi Prut şi Stânca. 

În tot acest timp, Racovăţ, singurul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, din judeţul Botoşani, zace închis de zece ani. Iar motivele sunt halucinante: autorităţile din România nu au reuşit din 2018 şi până acum să se înteleagă cu omologii ucraineni la nivel diplomatic în privinţa deschiderii vămii. 

„Ar fi un mare avantaj deschiderea vămii”

Vama de la Racovăţ a fost închisă în 2010 fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată cu 3.5 milioane de euro, iar lucrările au fost finalizate în anul 2015. Ucrainenii, conform înţelegerii, ar fi trebuit să facă şi ei lucrări de modernizare, însă acestea nu au fost finalizate nici până acum. Punctul vamal este cu 50 de kilometri mai aproape de zonele fierbinţi, de unde au fugit mulţi refugiaţi din Ucraina. „Ar fi un mare avantaj deschiderea vămii fiindcă ar mai decongestiona situaţia de la Siret. S-ar împărţi acest val de refugiaţi”, spune prefectul Sorin Cornilă. 

La rândul său, primarul din Pomârla, comuna în care se află vama, spune că deschiderea de urgenţă, în condiţiile războiului, pentru refugiaţi, este vitală. „ Ar reduce aglomeraţia de la Vama Siret cu 30%, mai ales în condiţiile de acum, cu ninsoare, cu frig”, declară primarul Dumitru Chelaru. 

Prefectul din Botoşani a solicitat deja deschiderea de urgenţă a vămii de la Racovăţ, mai ales că ucrainenii ajunseseră cu lucrările la 90%. „Am informat MAI, care la rândul lor au trimis solicitarea să fie discutată în cadrul MAE. Este o chestiune de negociere cu autorităţile ucrainene”, mai spune prefectul de Botoşani. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Postarea emoţionantă a unui refugiat african: „România, ţara umanităţii şi a ospitalităţii”

Gest de omenie. Mai mulţi proprietari de pensiuni din Bacău s-au dus la Chişinău pentru a prelua refugiaţi ucraineni

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite