Ursul brun recucereşte România. Cum au ajuns două exemplare tocmai în Lunca Prutului, la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul brun FOTO carpatzoo.ro
Ursul brun FOTO carpatzoo.ro

Ursul brun se răspândeşte pe teritoriul României. Două exemplare au fost deja înregistrate în Lunca Prutului, judeţul Botoşani, un habitat neobişnuit pentru această specie de carnivore mari. Apariţia urşilor a băgat în sperieţi sătenii şi a pus pe jar autorităţile.

Ursul brun este o specie de carnivor mare întâlnit, la noi în ţară, mai ales în zonele montane. Imaginile surprise în judeţul Botoşani, acum două săptămâni, schimbă însă total această percepţie. Ursul brun şi-a făcut sălaş şi în Lunca Prutului. 

Două exemplare de urs au fost văzute şi identificate pe raza comunelor Hudeşti şi Havârna din judeţul Botoşani, două zone cu păduri întinse şi dese la graniţa cu Ucraina. Se bănuieşte că şi un al treilea exemplar a fost identificat în zona Darabani, satul Teioasa, tot judeţul Botoşani.

"Prăpăd face din munca noastră”

Cei mai speriaţi sunt localnicii de pe malurile Prutului. Mulţi au vaci sau oi pe care le lasă la păscut în marginea pădurii. Până acum nu aveau nicio grijă, în judeţul Botoşani nu sunt înregistrate carnivore mai mari decât pisica sălbatică. 

”Am auzit că au văzut oamenii urs pe aici. Alerga pe un câmp către pădure. Păi noi avem animale la păşune. Stânile nu sunt pregătite să păzească animalele de urs. Prăpăd face din munca noastră”, spune Ionel Toma din zona Hudeşti. 

Primarul din localitate este la rândul său îngrijorat de apariţia ursului în zonă. ”Oamenii de aici nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva”, spune Viorel Atomei, primarul din Hudeşti. 

dsadas

 Pădurile din zona Hudeşti FOTO Cosmin Zamfirache

   

Mulţi săteni merg des prin pădure pentru a culege leurdă sau ciuperci în funcţie de sezon. Alţii adună vreascuri. Toţi se tem de o întâlnire neprevăzută cu ursul. ”Sigur îşi face sălaş prin pădurile astea vechi. Oamenii merg să culeagă una-alta, fără frică că nu le făcea nimeni rău. Acum se schimbă lucrurile. Dacă dau de urs, nu ştiu ce să facă”, spune un alt sătean.

Urşi veniţi din Ucraina

Reprezentaţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului au anunţat deja autorităţile la nivel naţional de prezenţa ursului brun în zona de nord a judeţului. 

”Noi am făcut o adresă deja la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi o să informăm toţi gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Botoşani să facă o evaluare şi să ne anunţe dacă întâlnesc ursul brun”, spune Magdalena Obadă de la APM Botoşani. 

Cel mai probabil urşii au venit din Ucraina, prin pădurile comune care acoperă ambele părţi ale graniţei. Au fost alertaţi pădurarii şi vânătorii. 

Ursul brun, în trecut, era răspândit pe tot teritoriul României în zonele pădurite. Din cauza defrişărilor şi a vânătorii excesive, arealul ursului s-a redus considerabil.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

„Urşii gunoieri“, ţinuţi la respect cu gardul electric. Biolog: „Nu-i mai trebuie altă experienţă“

A început mutarea animalelor de la grădina zoologică din Timişoara. Urşii vor ajunge în Ungaria

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite