Uniunea Europeană, cel mai mare investitor din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre clădirile din centrul vechi la care s-a început reabilitarea va fi gata în vara aceasta
Una dintre clădirile din centrul vechi la care s-a început reabilitarea va fi gata în vara aceasta

În ultimii ani, Uniunea Europeană a cheltuit cu Botoşaniul mai mulţi bani decât statul român.

Aproape toate investiţiile publice din judeţ sunt realizate din bani europeni. Cei mai mulţi bani au fost sau urmează să fie cheltuiţi pentru modernizări de drumuri, termoficare sau aducţiuni de apă şi reţele de canalizare.


Cel mai câştigat este pe departe municipiul Botoşani, unde vor fi cheltuiţi peste 200 de milioane de euro în următorii doi ani. Jumătate din bani provin din proiectele depuse de Primărie şi jumătate din cele ale Consiliului Judeţean.

Oraş modernizat din proiecte europene
„Nu ne putem compara cu Iaşiul, Bacăul şi Suceava, care beneficiază de fonduri rezervate polilor de dezvoltare sau de creştere economică. Faţă de restul oraşelor din Moldova stăm însă foarte bine în ce priveşte accesarea fondurilor europene“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa. Practic, oraşul va fi modernizat pe banii obţinuţi de la Uniunea Europeană.


Până la sfârşitul anului va fi terminată şoseaua de centură şi vor fi asfaltate străzile cele mai importante din oraş. De asemenea, clădirile Teatrului „Mihai Eminescu“  şi a Filarmonicii de Stat vor fi reabilitate tot din bani europeni. Primăria a mai obţinut o finanţare pentru o parcare subterană în zona centrală.


Cei mai mulţi bani vor fi însă cheltuiţi pe parcul de agrement de la Cornişa (20 de milioane de euro) şi pe modernizarea CET-ului (35  de milioane de euro). Totodată, începând din acest an, mai toate spitalele mari din oraş vor fi modernizate din fonduri europene.


Reabilitarea centrului istoric al municipiului este cea mai avansată investiţie finanţată din bani europeni. Lucrările, în valoare de 9 milioane de euro, trebuie încheiate peste cinci luni şi includ refacerea totală a 18 clădiri istorice, a pietonalului şi a Pieţei 1 Decembrie, precum şi amenajarea unor spaţii comerciale în zonă. Dacă până acum cei care căutau apartamente fugeau de centrul vechi, care arăta ca o ruină, aceştia şi-ar putea schimba în scurt timp opţiunea. Locuinţele din clădirile vechi vor fi transformate în apartamente de cinci stele, la standarde europene.


„Aceste apartamente erau folosite ca locuinţe sociale. Cred că mulţi şi-ar dori să locuiască acolo în curând. Nu ştiu dacă vor mai fi folosite ca locuinţe sociale. Lucrăm la o strategie de revitalizare a centrului istoric. Vrem să readucem atmosfera care era în urmă cu o sută de ani, să fie o zonă turistică cu dughene pentru comercianţi şi loc de promenadă“, a declarat Adriana Zăiceanu, directorul general al Primăriei Botoşani.

Reţele noi de canalizare în tot judeţul
Şi Consiliul Judeţean stă destul de bine cu fondurile atrase de la UE. Mai multe drumuri judeţene, Spitalul Judeţean Mavromati şi clădirile câtorva instituţii de cultură vor fi modernizate pe bani europeni. Cea mai mare investiţie, de o sută de milioane de euro, este însă extinderea reţelei de apă şi canalizare în toate localităţile judeţului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite