Una dintre cele mai revoltătoare atrocităţi ale naziştilor. Soarta cumplită a copiilor din Lidice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuile din bronz ale copiilor din cadrul Memorialului de la Lidice FOTO smithsonianmag.com
Statuile din bronz ale copiilor din cadrul Memorialului de la Lidice FOTO smithsonianmag.com

În vara anului 1942, în localitatea Lidice din Cehia s-a petrecut unul dintre cele mai scandaloase masacre făcute de nazişti asupra civililor nevinovaţi. Peste 300 de oameni, printre care şi 80 de copii au fost omorâţi cu bestialitate.

În iunie 1942, sătucul Lidice din Cehia a fost efectiv ras de pe faţa pământului de nazişti. Clădirile au fost distruse iar peste 300 de locuitori şi-au pierdut viaţa. 

O parte împuşcaţi, alţii în chinuri prin diferite metode specifice lagărelor de concentrare. Toţi oamenii din Lidice au murit nevinovaţi, inclusiv 80 de copii cu vârste între 2 şi 15 ani. 

Atrocităţile au pornit de la un asasinat îndreptat împotriva unuia dintre cei mai importanţi lideri nazişti, „părintele” lagărelor morţii, unde au ajuns să sfârşească milioane de oameni.  

Operaţiunea „Antropoid”

Germania Nazistă a pus ochii pe Cehoslovacia încă de dinaintea începerii Celui De-al Doilea Război Mondial. Mai precis încă din 1938 atunci când Cel de-al Treilea Reich ocupa Regiunea Sudetă, cu motivaţia că aici s-ar afla o comunitate majoritar germană. 

Lipsa de implicare a aliaţilor, ezitările Marii Britanii, au încurajat pe Adolf Hitler să treacă rapid la etapa următoare.În 1939, Cehoslovacia era ocupată de nemţi şi transformată în Protectoratul Boemiei şi Moraviei. Cel însărcinat cu titlu de „protector”, practic de guvernator nazist al Cehiei ocupate a fost Reinhard Heydrich. Acesta a avut câteva funcţii de top în administraţia nazistă. 

Mai precis, a fost şef al RSHA, responsabilă printre altele cu serviciile secrete din cadrul SS. În plus Heydrich era cel care iniţiase şi gândise proiectul ”Soluţiei Finale”, cu un sistem de lagăre de concentrare în care să fie exterminaţi cei inderizabili în viziunea nazistă. 

Special Operation Executive (SOE), adică serviciile de spionaj britanice îl considerau „al doilea om periculos din Europa ocupată de nazişti”. În ciuda ocupaţiei germane, în Cehia exista şi o mişcare de rezistenţă sprijinită de britanici, mai ales logistic. 

Aşa s-a hotărât în cadrul SOE ca membrii mişcării de rezistenţă cehe să-l asasineze pe Reinhard Heydrich, guvernatorul Cehiei ocupate. Operaţiunea se numea „Antropoid” şi erau implicaţi atât partizani cehi dar şi agenţi speciali britanici. Totul a fost pus în practică pe 27 mai 1942. Doi membri ai rezistenţei cehe l-au atacat pe Heydrich. 

Acesta se afla în maşina personală pe o stradă din Praga. Când automobilul a încetinit la o curbă Gabcik a încercat să tragă în liderul nazist dar arma i s-a blocat. Colegul său a aruncat o grenadă către automobil. În urma exploziei, Heydrich a fost rănit grav. Liderul nazist a murit la începutul lui iunie din cauza septicemiei. Germania Nazistă era în fierbere iar Hitler a ordonat represalii dure.

Sacrificarea satului Lidice

Satul Lidice se afla la aproximativ 20 de kilometri de Praga. Avea doar 500 de locuitori, majoritatea oameni simpli. Lidice părea în siguranţă în contextul incidentelor de la Praga. Asta până naziştii au descoperit o scrisoare de dragoste scrisă de un muncitor din Kladno, o localitate vecină şi care ar fi dat indicii despre identitatea asasinilor. 

În urma interogărilor se bănuia că în asasinat ar fi fost implicaţi nişte membri ai familiei Horaks, care locuiau în Lidice. În acel moment soarta satului a fost pecetluită. Deşi în urma anchetei desfăşurate de nazişti s-a dovedit că niciun localnic din Lidice nu a avut de-a face cu asasinatul  Hitler a ordonat martiriul sătucului din apropiere de Praga. 

Pe data de 10 iunie, puţin după miezul nopţii, trupele germane au intrat în Lidice. Localnicii au fost duşi cu forţa în centrul satului. Aici, oficialii nazişti i-au triat. Cei de sex masculin cu vârsta peste 15 ani au fost duşi la ferma lui Horaks, cunoscut simpatizant al Aliaţilor. 

Femeile şi copiii au fost duşi la o şcoală din Kladno. Imediat a început masacrul. Bărbaţii, în serii de câte 10 erau aliniaţi şi împuşcaţi în faţa unui hambar, capitonat cu saltele ca să nu ricoşeze gloanţele. O parte a femeilor care nu au vrut să se despartă de soţii lor au fost la rândul lor executate. Până a doua zi la prânz au fost împuşcaţi peste 173 de oameni. 

Printre aceştia şi preotul satului, Josef Stembarka, a cărui atitudine a fost impresionantă. Deşi i s-a promis un târg dacă-şi liniştete oamenii, preotul a refuzat şi a preferat să intre în linie cu ceilalţi săteni, în faţa plutonului de execuţie. „Am trăit toată viaţa cu turma mea, acum voi muri alături de ea”, a transmis naziştilor, preotul ceh.  

În timp ce oamenii erau împuşcaţi, toată agoniseala lor era batjocorită.  Satul a fost efectiv ras de pe faţa pământului. Toate clădirile au fost dărâmate. Acesta era mesajul naziştilor către cei care încercau să le opună rezistenţă, culmea un mesaj plătit cu vieţile unor săteni nevinovaţi. 

Copii cazaţi, femei ucise în lagăre

Cei care au fost împuşcaţi direct la Lidice au suferit cel mai puţin. Pentru femeile şi copiii din sat căraţi cu forţa la Kladno abia începea supliciul. O parte a copiilor au fost selectaţi în funcţie de caracteristicile lor fizice. 

Mai precis, nouă dintre aceştia prezentau caracteristici germanice, ale rasei ”ariene” şi au fost duşi la Puschkau, în Polonia, pentru a învăţa germana şi a fi integraţi în societatea germană, adoptaţi de familii germane care nu puteau avea copii. Restul de 81 de copii din Lidice au fost duşi în lagărul de exterminare de la Chelmno. 

Se bănuieşte că toţi copiii au fost gazaţi în camere mobile de gazare, chiar în ziua în care au ajuns. Femeile au fost duse cu camioanele, în condiţii greu de imaginat în lagărul de concentrare de la Ravensbruck. În total, 143 de femei din Lidice au murit în lagăr. Din cei 500 de locuitori ai satului 340 au murit, omorâţi, fără nicio vină, de nazişti. 

Cruzimea care a revoltat mapamondul

Naziştii au avut grijă să transforme distrugerea satului Lidice în propagandă. Au filmat distrugerile produse şi au transmis totul ca un avertisment la adresa celor care ar fi încercat să-i sfideze sau să se ridice împotriva lor. 

Povestea satului Lidice a indignat o lume întreagă. Frank Knox, secretarul Marinei Statelor Unite a declarat ulterior. „Dacă generaţiile viitoare ne vor întreba pentru ce am luptat în acest război, le vom spune povestea satului Lidice”. 

În plus, un cartier din oraşul Joliet, statul Illinois a adoptat numele de Lidice. În plus au fost organizate atât în Statele Unite dar şi în Marea Britanie campanii de strângere de fonduri pentru reconstruirea satului şi ajutorarea supravieţuitorilor. Inclusiv copiii ajunşi în familiile germane, deveniţi adulţi s-au întors în Lidice şi alături de ceilalţi au reconstruit satul. 

Astăzi Lidice este un mic orăşel în Cehia cu 540 de locuitori, păstrează memoria acelor momente cumplite şi există chiar un ansamblu statuar de bronz, reprezentând toţi acei copii omorâţi în lagărul de concentrare. 


Vă recomandăm să citiţi şi:

Un francez şi-a omorât patru membri ai familiei. Bărbatul credea că rudele nu vor să împartă cu el un tezaur din aur ascuns de nazişti

 Holocaustul Romilor. Să ne rugăm pentru sufletele oamenilor care au pierit din vina altor oameni

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite