„Tu eşti Dumnezeul meu“, spectacolul românesc care a cucerit Ucraina. Actorii români au ridicat sala în picioare şi au fost premiaţi de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Tu eşti Dumnezeul meu” un spectacol care a impresionat în Ucraina FOTO Cosmin Zamfirache
”Tu eşti Dumnezeul meu” un spectacol care a impresionat în Ucraina FOTO Cosmin Zamfirache

”Tu eşti Dumnezeul meu„ este spectacolul care a reuşit să cucerească publicul din Ucraina. Perfomanţa deosebită a actorilor a ridicat în picioare o sală de peste 700 de spectatori şi a fost recompensată cu premii la un festival internaţional de artă dramatică.

”Tu eşti Dumnezeul meu” este un spectacol românesc, adaptare după piesa lui Albert Ramsdell Gurney Jr., care a impresionat în Ucraina. În regia Ludmilei Scripca, regizor şi director artistic la Teatrul ”Olga Kobyleanska” din Cernăuţi şi în interpretarea excepţională a actorilor Teatrului „Mihai Eminescu„ din Botoşani, ”Tu eşti Dumnezeul meu„ a reuşit să obţină la unul dintre cele mai titrate festivaluri de artă dramatică din Ucraina, trei premii dar şi nominalizări la toate categoriile posibile. 

Aceast spectacol care redă într-o manieră artistică deosebită  povestea sensibilă a iubirii dintre om şi animal dar şi a relaţiilor interumane a primit poate cele mai impresionante aprecieri critice din partea specialiştilor în artă dramatică din ţara vecină.

Actori recunoscuţi peste hotare

Trupa de actori a Teatrului ”Mihai Eminescu” în urma spectacolului ”Tu eşti Dumnezeul Meu”, jucat pe 27 noiembrie în cadrul festivalului de artă dramatică de la Cernăuţi, a obţinut marele premiu, impresionând două echipe de juraţi formate din critici, jurnalişti şi oameni de teatru din toată Ucraina. În total în cadrul festivalului au evoluat 16 trupe, de la cele mai bune teatre din ţara cazacilor. ”Spectacolul nostru a fost deosebit de bine primit. Semn că teatrul şi trupa care se află la maturitate poate să realizeze spectacole comparabile în zona aceasta. Au primit voturi de la două jurii deosebit de importante din aceea zonă”, spune şi Traian Apetrei, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu„ din Botoşani.

poza 2

Silvia şi Greg pe scena teatrului din Cernăuţi FOTO Cosmin Zamfirache

Şi asta după ce acest spectacol a fost nominalizat la toate categoriile. În plus juriul acestui festival, considerat unul dintre cele mai importante din Ucraina, a fost impresionat în mod deosebit de prestaţia actriţei Gina Pătraşcu-Zamfirache, artista teatrului botoşănean primind premiul pentru cea mai bună interpretare într-un rol principal feminin. Actriţa a primit premiul în unanimitate, fără să fie nevoie de o altă nominalizare la această categorie. ”Înseamnă încununarea muncii noastre. A întregului colectiv dar şi a mea, după 12 ani de teatru”, a precizat Gina Pătraşcu-Zamfirache.

spectacol 4

 Răzvan Amitroaei FOTO Cosmin Zamfirache

Totodată actorul Gheorghe Frunză de la Teatrul ”Mihai Eminescu” a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar în cadrul aceluiaşi spectacol. ”Să nu uităm că au fost 16 trupe la acest festival. Spre bucuria noastră, premiile care au fost luate individual, nu au fost nominalizări în plus. Am fost singurii nominalizaţi, singurii premiaţi. Este o bucurie şi pentru noi şi pentru teatru pentru că am adus premiul pentru cel mai bun spectacol al festivalului”, precizează Gheorghe Frunză. Interpretarea actorilor botoşăneni a fost apreciată ca fiind cu totul deosebită, de critica teatrală din Ucraina dar şi de jurnaliştii autohtoni.

O sală de 700 de oameni a plâns şi a râs

Spectacolul ”Tu eşti Dumnezeul meu„ a fost jucat de actorii teatrului botoşănean, joia trecută în sala mare a Teatrului ”Olga Kobyleanska„ din Cernăuţi, gazda festivalului de artă dramatică. Acest spectacol este o dramă cu accente comice, o tragi-comedie care prezintă într-un mod impresionant relaţiile inter-umane şi sincopele inerente dar mai ales legătura dintre om şi câine, ca membru al familiei, al societăţii.

ghita

 Gheorghe Frunză a fost premiat la Cernăuţi FOTO Cosmin Zamfirache

”Tu eşti Dumnezeul meu„ spune povestea labradorului Silvia, rol interpretat într-un mod cu totul aparte de actriţa Gina Pătraşcu-Zamfirache dar şi a relaţiei cu stăpânul acesteia, Greg, rol jucat de talentatul actor botoşănean Bogdan Muncanciu. Spectacolul nu se rezumă doar o poveste de iubire între om şi animalul său de companie, dar implică şi aspecte sociale, privind acceptarea, soarta nedreaptă a animalelor în lumea oamenilor dar şi relaţiile interumane cu problemele inerente. Spectacolul explorează într-o manieră inedită şi relaţiile suflteteşti care se leagă între animale, o lume puţin accesibilă oamenilor, prin povestea de iubire dintre Silvia şi câinele Rocky, interpretat de Răzvan Amitroaei. 

spectacol 3

Nu au lipsit şi momentele amuzante FOTO Cosmin Zamfirache

Acest spectacol a reuşit pur şi simplu să ridice sala în picioare în Ucraina. Peste 700 de spectatori printre care şi mulţi oameni de teatru, jurnalişti dar şi oficialităţi au urmărit cu lacrimi în ochi povestea Silviei. După lăsarea cortinei şi mai ales după apariţia actorilor, o sală întreagă a aplaudat minute bune prestaţia artiştilor români. ”Mulţumim artiştilor pentru participarea la acest festival şi pentru colaborarea dumneavoastră cu teatrul din Cernăuţi. Mă bucur că avem o colaborare frumoasă. Munca şi efortul artiştilor din Botoşani şi Cernăuţi iată că dau roade într-o nouă formă”, a precizat şi consulul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan. Din distribuţie au făcut parte actorii: Gin a Pătraşcu-Zamfirache,Bogdan Muncanciu, Silvia Răileanu, Gheorghe Frunză,Răzvan Amitroaei,Irina Mititelu şi Petruţ Butuman. Regia a fost semnată de Ludmila Scripca iar coregrafia asigurată de cunoscuta Victoria Bucun.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Regal teatral la Botoşani. Zilele Teatrului ”Mihai Eminescu„, un eveniment cultural cu numeroase spectacole de teatru şi lansări de carte

„Dumnezeul de a doua zi“, de Mimi Brănescu, va fi jucat la Londra

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite