Trei triburi unde se trăieşte încă după reguli din Epoca de Piatră. În plin secol XXI, membrii lor ucid pe loc necunoscuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbat din tribul Korowai  FOTO Shutterstock
Bărbat din tribul Korowai  FOTO Shutterstock

În zone izolate de pe Terra mai există încă triburi sălbatice şi deosebit de periculoase. O parte refuză total contactul cu omul modern şi atacă orice străin.

Deşi trăim în secolul XXI, un veac al dezvoltării fără precedent a tehnologiei, pe glob există comunităţi aflate încă în Epoca de Piatră. Este vorba despre vânători şi culegători, cel mult agricultori primitivi, ascunşi în zone izolate.

Majoritatea acestor triburi refuză contactul cu omul modern şi sunt deosebit de agresivi faţă de intruşi. Sunt, de asemenea, comunităţi despre care se spune că ar mai practica încă canibalismul. 

 Triburile de canibali care trăiesc în copaci

Una dintre zonele în care se găsesc cele mai multe triburi aflate pe o treaptă primitivă a civilizaţiei se află în pădurile dese din insula Papua Noua Guinee. Specialiştii arată că în Papua se află peste 312 triburi, multe dintre aceste necontactate. Pe scurt, nici nu ştiu că există alţi oameni în afară de cei de pe insulă. Unul dintre cele mai cunoscute triburi descoperite de specialişti este tribul Korowai. În fapt, este o confederaţie de triburi care poartă numele de Korowai.

Această populaţie a fost descoperită abia în anii 1970. Cu alte cuvinte, s-a aflat de existenţa lor abia acum jumătate de secol. Nu se ştiu nici acum foarte multe despre Korowai, doar câteva expediţii ştiinţifice fiind acceptate în contact cu aceştia. Trăiesc în pădurile joase din zona de vest şi sunt la nivelul epocii de piatră. Practic, trăiesc numai din vânat şi cules. Umblă aproape complet dezbrăcaţi şi vânează doar cu arcuri şi săgeţi. Totodată un aspect deosebit la populaţiile Korowai îl reprezintă amplasarea locuinţelor. 

Mai precis, aceştia trăiesc în copaci, la propriu. Casele din lemn sunt amplasate aproape în vârful arborilor înalţi, tocmai pentru a nu fi atacaţi de rivali. Şi asta fiindcă populaţii din Papua, deşi primitive, sunt foarte războinice. Clanurile şi triburile luptă între ele pentru resurse şi supremaţie. În casele din copac, trăieşte o familie, formată dintr-un bărbat şi mai multe femei, în funcţie de rangul fiecăruia în cadrul comunităţii.

Totodată, triburile Korowai sunt renumite pentru practicarea canibalismului. Aceştia îşi consumau rivalii dar mai ales pe cei bănuiţi de vrăjitorie. Korowai spun că un om posedat devine khakua, adică demon. Acesta trebuie ucis şi mâncat pentru a nu distruge satul. De altfel, toate bolile grave sunt puse pe seama demonilor. Aceste triburi trăiesc şi astăzi izolate, iar mulţi bănuiesc că încă practică canibalismul. Specialiştii spun că puţini ajung la bătrâneţe din cauza bolilor şi efectiv a lipsei medicamentelor. Nu doresc să renunţe la cultura şi felul lor de viaţă şi sunt foarte periculoşi pentru străinii neanunţaţi. Practic trag cu arcul în orice vizitator nedorit. 

Tribul care atacă pe oricine le iese în cale

Unul dintre cele mai sălbatice şi agresive triburi cunoscute este cel al ”sentinelezilor”. Adică a populaţiei aproape necunoscute care locuieşte pe Insula Sentinel, din zona Golfului Bengal, India. În fapt aceştia trăiesc pe Insula North Sentinel, o insulă mică şi foarte bine împădurită. Nimeni nu a reuşit să intre în contact paşnic cu această populaţie, aflată asemeni triburilor korowai la nivelul epocii de piatră. Folosesc suliţe, arcuri şi atacă pe oricine ar încerca să debarce pe insulă. Pe baza fotografiilor aeriene se estimează că sunt doar câteva sute de persoane pe această insulă.

Antropologii susţin că această populaţie trăieşte aici de aproape 60.000 de ani, cu obiceiuri neschimbate din aceea perioadă, folosind arme şi unelte de piatră. Limba şi obiceiurile lor sunt necunoscute. Pe baza mărturiilor şi a fotografiilor aeriene s-a stabilit totuşi că fac parte din grupul negritos, cu piele închisă la culoare, de statură mică şi gracili. Heinrich Harrer, un cunoscut geograf austriac, dar şi sportiv cunoscut, a reuşit să se apropie de insulă şi să-i vadă pe ”sentinelezei”. Acesta spune că erau mici de statură, bărbaţii având o înălţime de maxim 1.60 metri. Totodată, s-a constatat că sentinelezii nu poartă haine. Doar femeile poartă brâuri împletite din materiale vegetale în jurul şoldurilor. 

Bărbaţii poartă diferite podoabe din piele sau os, la gât sau la încheieturi. Au suliţe din lemn călit în foc, arcuri lungi şi săgeţi foarte lungi. Folosesc unelte de piatră şi nu cunosc agricultura sau prelucrarea metalelor. Ştiu în schimb să aprindă focul şi să folosească bucăţi de metal găsite pe plajă. Trăiesc în sălaşuri primitive în junglă, un fel de adăposturi din frunze. Aceste informaţii vin de la cea mai de succes expediţie, şi singura de altfel, în teritoriul sentinelezilor. În anul 1967, antropologul T. Pandit, care lucra pentru o asociaţie antropologică din India, a plecat cu un grup de specialişti să cerceteze insula North Sentinel. Au ajuns pe plajă şi au înaintat în junglă. Au găsit urme pe nisip, dar şi în solul moale. Urmele i-au condus către un luminiş, unde au găsit un grup de 18 adăposturi primitive făcute din frunză şi iarbă.

Era o tabără a localnicilor, unde au descoperit focuri aprinse. Şi-au dat seama că aceştia erau capabili să facă împletituri din nuiele, descoperind un număr însemnat de coşuri. Totodată indigenii mâncau peşte prăjit, fructe sălbatice şi foloseau suliţe şi arcuri cu săgeţi. Localnicii părăsiseră zona de curând. Specialiştii au reuşit să intre în contact cu sentinelezii şi i-au momit cu o serie de cadouri. Şi-au dat seama că nu le înţeleg limba şi că este total necunoscută. În scurt timp au fost alungaţi de nativii care au devenit agresivi. Toţi cei care s-au apropiat prea mult de insulă sau au debarcat au fost ucişi de localnici. Ultima victimă a fost un predicator american. John Allen Chau a fost omorât cu săgeţi.

”Poporul săgeţii”

Unul dintre cele mai misterioase triburi primitive, încă necontactate este numit ”poporul săgeţii„. Este vorba de un grup de populaţii din jungla amazoniană. Mai precis aceştia locuiesc în Valea Javari şi nu se ştie mai nimic despre limba pe care o vorbesc dar şi despre grupul etnic din care fac parte. Au pielea închisă la culoare, folosesc piercing pe scară largă şi deasemenea îşi vopsesc chipurile. Sunt la nivelul epocii de piatră, folosind doar arcuri şi unelte de piatră, dar şi sarbacane.

Au în schimb bijuterii frumoase spun antropologii care au reuşit măcar să-i observe. Jurnalistul Scott Wallace, singurul care s-a apropiat suficient de aceste populaţii, spune că sunt foarte pricepuţi la folosirea arcului cu săgeţi. Totodată aceştia folosesc otravă pentru a-şi înmuia săgeţile şi trag asupra oricărui necunoscut care încearcă să le calce pământurile. Jurnalistul Scott Wallace a făcut o expediţie în 2002 în teritoriul lor dar nu a putut să intre în contact cu aceştia. A reuşit însă să-i observe şi să-şi dea seama că băştinaşii trăiesc în corturi joase. 

Vă mai recomandăm:

Cum arată Madagascarul, insula unde Radu Mazăre a stat un an şi jumătate: oamenii cred în vrăjitorie şi spirite, iar triburile sunt conduse de regi

Cât au cucerit, de fapt, romanii din Dacia. Întinderea provinciei fondate de Traian şi momentele care i-au determinat destinul

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite