Trei dintre cele mai şocante sinucideri din istorie. Care a fost „cea mai frumoasă sinucidere“

Trei dintre cele mai şocante sinucideri din istorie. Care a fost „cea mai frumoasă sinucidere“

Evelyn Mc Hale s-a aruncat de la etajul 86 al Empire State Building FOTO atchuup.com

De-a lungul timpului au existat multe cazuri faimoase de suicid. Personalităţi din toate domeniile au ales să-şi curme viaţa devastaţi de depresie sau în momente de maximă criză. Trei dintre acestea au şocat de-a dreptul.

Ştiri pe aceeaşi temă

În faţa situaţiilor-limită, a disperării sau a unei existenţe măcinate de durere şi depresie, mulţi oameni aleg să-şi încheie socotelile cu viaţa. Inclusiv multe personalităţi, de la oameni de stat şi până la artişti sau oameni de ştiinţă au ales calea suicidului. 

De-a lungul timpului au existat mai multe cazuri celebre de suicid, pentru cel al Cleopatrei, al lui Seneca sau al simbolului rock al anilor 90, Kurt Cobain. Au fost însă câteva cazuri de suicid care au şocat opinia publică, atât prin faptul că au fost făcute în văzul tuturor, într-o manieră brutală, fie prin tragismul sau metodele alese.

Vă rog părăsiţi camera, dacă vă afectează”
 
Una dintre cele mai faimoase sincideri din istorie a fost cea a politicianului american Robert Budd Dwyer. Acesta şi-a luat zilele în mijlocul unei conferinţe de presă, transmisă live, şocând pe cei prezenţi şi pe cei care au urmărit imaginile filmate. Scenele de o brutalitate extremă au făcut înconjurul lumii. 

Foto dreapta - Robert Budd Dwyer 
Sursa wikipedia.org 
 
Budd Dwyer s-a născut în statul Missouri în anul 1939 şi a absolvit facultatea de ştiinţe politice şi finanţe la Allegheny College în Pennsylvania. A ales cariera politică şi a fost ales în 1964 în Pennsylvania House of Representatives. A devenit un politician de succes fiind reales de încă trei ori.
 
Dwyer câştigă alegerile şi pentru un loc în Pensylvania State Senate. Cea mai râvnită funcţie pentru Budd Dwyer a fost însă cea de trezorier al statului Pensylvannia. Reuşeşte să fie ales în această funcţie în 1980 şi mai apoi reales în 1984. 
 
De aici începe, de fapt tragica poveste a omului politic american. La un moment dat, Dwyer a fost acuzat că a primit mită pentru desemnarea unei firme specializate în recalcularea impozitelor, suprataxate din greşeală, a populaţiei. Prejudiciul s-ar fi ridicat la peste 300.000 de dolari. 
 
Dwyer a fost găsit vinovat şi ar fi fost condamnat la 55 de ani de închisoare şi la plata sumei respective. Trezorierul din Pennsylvania şi-a susţinut până la final nevinovăţia şi cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei a convocat o conferinţă de presă.
 
Vizibil afectat şi confuz, Dwyer şi-a afirmat încă o dată nevinovăţia, a oferit două plicuri consilierilor săi, iar din al treilea plic a scos un revolver Magnum şi în faţa jurnaliştilor care transmiteau şi-a băgat pistolul în gură şi a tras. 
 
A căzut la pământ cu sângele ţâşnindu-i pe nări şi a murit aproape pe loc. Ultimele sale cuvinte, în corul celor care încercau să-l oprească a fost: ”Vă rog părăsiţi camera, dacă vă afectează”. 
 
Ulterior, într-un documentar dedicat lui Dwyer, martorul-cheie în proces ar fi recunoscut că a minţit şi că de fapt politicianul american a fost nevinovat. ”Acum viaţa mea s-a schimbat, aparent fără niciun motiv. Oamenii care mă sună şi mă caută sunt disperaţi şi neajutoraţi. Ştiu că sunt nevinovat”, au fost câteva dintre cuvintele spuse de Dwyer în cadrul discursului ţinut în faţa jurnaliştilor înainte de a se împuşca. 
 
O să vedeţi o sinucidere în direct”
 
Un alt caz şocant de sinucidere publică, ba chiar în direct la televiziune, a avut loc în dimineaţa zilei de 15 iulie 1974 chiar în studioul postului local de televiziune Channel 40 din Florida, Statele Unite. 
 
Christine Chubbuck, una dintre vedetele postului de televiziune, cea care prezenta programul de ştiri al postului, s-a împuşcat în cap, în faţa telespectatorilor. Imaginile au fost şocante, jurnalista rămânând efectiv întinsă pe pupitrul de ştiri câteva secunde, timp în care regia de emisie a reuşit să schimbe rapid programul. 
 
Christine Chubbuck - jurnalista americană care s-a sinucis în direct la 15 iulie 1974 Sursa wikipedia.org
 
Iniţial s-a crezut că jurnalista americană a protestat într-un mod brutal împotriva tabloidizării sufocante a ştirilor şi împotriva nevoii de senzaţional. Dar luând în calcul istoricul Christinei Chubbuck, s-a ajuns la concluzia că era măcinată de depresie încă din copilărie şi că de fapt munca stresantă din domeniul televiziunii nu a fost decât ultimul strop care a umplut paharul. 
 
Chubbuck s-a năsuct în 1944, în Hudson, Ohio. A suferit din cauza divorţului părinţilor, dar şi a faptului că nu reuşea să aibă o relaţie amoroasă stabilă. A avut doar relaţii de scurtă durată, una dintre ele traumatizantă. Mai precis, iubitul din adolescenţă a murit în urma unui accident de maşină. 
 
De altfel Christine, cu doar câteva zile înainte de a se sinucide în direct, s-a plâns colegilor că la 30 de ani era o virgină care abia dacă reuşea să iasă la o întâlnire. 
 
În schimb din punct de vedere profesional, Christine Chubbuck avea o carieră de succes, cel puţin pe plan local. Avea studii de televiziune şi a fost angajată iniţial ca reporter la Channel 40 în Florida. Datorită abilităţilor sale, în scurt timp a fost avansată devenind omul de bază, care prezenta ştirile şi realiza interviurile din cadrul programului de ştiri Suncoast Digest. 
 
Depresia şi probabil o iubire neîmpărtăşită de un coleg de redacţie au făcut-o să clacheze. Pe 15 iulie 1974 şi-a anunţat colegii că vrea să prezinte câteva ştiri la care deja lucrase. A intrat în direct, a vorbit despre câteva incidente sângeroase din buletinul de ştiri, iar la un moment dat a scos un pistol şi a spus: ”În conformitate cu politica postului Channel 40 de a vă prezenta cele mai noi ştiri despre sânge şi măruntaie, în culori vii, veţi asista la o nouă premieră: sinuciderea în direct”. 
 
Imediat a scos un pistol şi l-a lipit de cap şi a tras. S-a prăbuşit pe pupitru. A fost dusă la spital, dar a murit după mai puţin de 40 de ore. 
 
Cea mai frumoasă sinucidere”
 
O altă sinucidere extrem de faimoasă având însă ca protagonistă o femeie cât se poate de obişnuită a fost înregistrată pe 1 mai 1947 în New York. 
 
Evelyn McHale, o tânără bibliotecară în vârstă de 24 ani, s-a aruncat de la etajul 86 al Empire State Building din New York şi a aterizat pe o limuzină parcată. Ceea ce a şocat a fost imaginea trupului neînsufleţit al femeii, suprinsă de un fotograf chiar după cădere. A fost considerată de celebra publicaţie ”Time“ drept ”Cea mai frumoasă sinucidere”. 
 
Evelyn McHale s-a născut în Berkeley. Părinţii ei au divorţat, iar ea, împreună cu cei şapte fraţi, s-a mutat la tatăl ei în New York. A fost membră al Womens Army Corps în timpul liceului, apoi s-a angajat ca bibliotecară. 
 
Evelyn era logodită cu Barry Rhodes, un tânăr din Pennsylvania, fost coleg de muncă. Înainte de a se sinucide, ea şi-a vizitat logodnicul. Acesta declara la acea vreme că tânăra era bine şi chiar planificaseră nunta pentru luna iunie a anului 1947. 
 
Cert este că Evelyn a urcat la etajul 86 al Empire State Building, şi-a dat jos paltonul şi s-a aruncat de pe platforma de observaţie. Trupul ei căzut pe capota limuzinei avea o graţie aparte, cu mâinile atent aşezate pe piept, chipul împăcat şi picioarele încrucişate. În biletul de adio a cerut ca nimeni să nu-i vadă trupul şi să fie incinerată. A precizat că nu-şi merita logodnicul. De altfel, acesta nu s-a căsătorit niciodată.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările