Trăiesc printre noroaie, în  centrul unui municipiu: „Să ne dea la o comună. Măcar să plătim taxe mai mici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de localnici din municipiul Botoşani trăiesc pe străzi cu condiţii de Ev Mediu, neasfaltate, pline de noroaie şi gropi, culmea, cei mai mulţi la o aruncătură de băţ de centrul oraşului. Oamenii sunt revoltaţi şi cer fie diminuarea taxelor, fie trecerea administrativă la cea mai apropiată comună.

La numai 10 minute de mers pe jos de la Primăria Botoşani, aflată la kilometrul zero al municipiului, se află o întreagă suită de străzi cu case. 

Aparent pitoreşti, învelite în verdeaţă şi multă linişte, aceste uliţe care aduc aminte de Botoşaniul medieval ar putea reprezenta o locaţie de vis. Nu însă şi pentru cei care locuiesc efectiv pe străzi precum Izvoarelor, Vâlcelei sau Barbu Lăzăreanu. 

Oamenii care trăiesc aici au, la un pas de lumea civilizată, condiţiile de acum câteva sute de ani. Mai precis, străzi pline de noroaie şi gropi, neasfaltate şi inundabile. Vara şi iarna trăiesc coşmarul mersului şi plecatului de acasă. Cu toate acestea, plătesc taxe la fel ca ceilalţi locuitori ai municipiului, cei care beneficiază de străzi asfaltate. 

Localnicii sunt atât de revoltaţi încât ar fi dispuşi să renunţe la statutul de orăşean şi ar fi bucuroşi să fie alipiţi celei mai apropiate comune. „Măcar să ştim o treabă. Trăim ca la ţară să avem măcar taxe de ţară. Nu orăşean aşa, cu numele. Că cine vine la mine, toamna, se îneacă aici”, ne mărturiseşte un botoşănean de pe strada Izvoarelor. 

Cizma de cauciuc accesoriul de bază

Mătuşa Maria are în jur de 80 de ani şi trăieşte de o viaţă pe strada Vâlcelei. Femeia mărturiseşte că de când s-a mutat aici, mai bine de trei decenii în urmă, nimic nu s-a schimbat. Au fost scoase doar două borduri să întoarcă maşinile, că strada este prea îngustă iar la vale riscă să rămână împotmolite dacă plouă. Când vede că picură, femeia fuge la magazin şi îşi cumpără tot ce are nevoie. Ştie că urmează zile de petrecut în faţa televizorului. 

„Aici îi ca la război. Când vezi că plouă te bagi în casă. Strada se face mlaştină. Ba chiar mai intră apa şi prin curţi, ne bate la uşă. Ieşi numai dacă ai chef de băi prin nămol. Dar eu, la vârsta mea, zic pas”, spune glumind botoşăneanca. 

Imagine indisponibilă

Nea Dinu locuieşte de 20 de ani pe stradă FOTO Cosmin Zamfirache

Alţi locuitori de pe stradă sunt revoltaţi că nimeni nu a intervenit, măcar în ultimele două decenii, să asflateze strada. „Este o neglijenţă totală. Nimeni nu face nimic. Ne îngropăm în noroi când plouă, iar vara murim de praful ridicat. Uliţă de la ţară domnule, ce oraş! Sunt oameni care numai cu cizme de cauciuc fac faţă când plouă. Este dezastru. Nu face nimeni nimic. Sunt atât de mincinoşi şi de hoţi că nu se mai satură”, spune nea Dinu, un alt botoşănean de pe Vâlcelei. 

„Eu nu mai vreau la oraş. Să plătesc taxe pentru ce, pentru drum fărmat, pentru uliţă? Pe mine să mă dea la Răchiţi, la comuna de lângă noi. Măcar nu mă fac de râs când vine cineva la mine şi iese ca un porc de murdar de pe stradă”, spune un alt localnic.

„Nici nu mă mai duc la vot”

Aceste străzi au devenit una dintre temele electorale preferate ale oricărui candidat la Primăria Botoşani. Aproape an de an, toate partidele se laudă că le vor moderniza şi îi vor scăpa pe oameni de noroaie şi gropi. După ce trece scrutinul electoral, de cele mai multe ori promisiunile sunt uitate, spun oamenii. 

„Eu, de 21 de ani stau pe strada asta ( n.red. - strada Vâlcelei). La fiecare campanie electorală au promis că fac ceva aici. N-au făcut niciodată. De 30 de ani eu am votat mereu. De ciudă cu strada asta şi cu bătaia asta de joc eu nu am fost anul ăsta nici la locale, nici la parlamentare. Eu nu mai votez pe nimeni”, adaugă nea Dinu, supărat nevoie mare. 

De cealaltă parte, noul primar al Botoşaniului, Cosmin Andrei, spune că anul acesta se vor aloca fonduri pentru reabilitarea acestor străzi. „Cele de la marginea oraşului vor fi asfaltate cu bani de la bugetul local, pe care o să-i alocăm peste două luni, la votarea bugetului. Pentru Zimbrului, Vâlcelei şi Izvoarelor vom accesa fonduri europene pentru asfaltare, tot în acest an, sper să începem procedurile de achiziţie”, precizează Cosmin Andrei. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

DNA: Fost reprezentat al unei firme, trimis în judecată după ce a ajutat, cu acte false, două asocieri să obţină fonduri europene

Un sucevean a sărbătorit cu lumânărele şi prăjituri 11 ani de la apariţia gropilor de la bloc: „Sunteţi minunate!“ VIDEO 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite