Tradiţie de acum 130 de ani reînviată la Botoşani. Lacul pe care a patinat Regele Ferdinand şi protipendada oraşului va fi din nou patinoar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul vechi de peste 120 de ani din Grădina Publică a Botoşaniului a fost golit de apă, pentru a fi curăţat şi pregătit pentru a deveni patinoar FOTO Cosmin Zamfirache
Lacul vechi de peste 120 de ani din Grădina Publică a Botoşaniului a fost golit de apă, pentru a fi curăţat şi pregătit pentru a deveni patinoar FOTO Cosmin Zamfirache

Şefii de la Primăria Botoşani vor să transforme lacul din Parcul ”Mihai Eminescu” într-un  uriaş patinoar în aer liber. Va fi reînviată o tradiţie veche de peste 130 de ani, protipendada oraşului din secolul XIX obişnuind să patineze pe lacul îngheţat. Edilii susţin că vor recreea atmosfera de odinioară.

Parcul ”Mihai Eminescu”, unul dintre cele mai mari şi mai frumoase parcuri din Moldova a fost inaugurat în 1869 în mijlocul unei pădurici de la marginea de atunci a oraşului şi purta numele de ”Grădina Publică Vârnav”. În mijlocul parcului, care şi astăzi a rămas o copie fidelă a vechii grădini publice, se află un lac amenajat de bogaţii negustori şi boieri botoşăneni încă din secolul al XIX lea.

varnav

Grădina Publică ”Vârnav” în perioada interbelica FOTO trilulilu.ro

Aici protipendada oraşului încă de acum 130 de ani, obişnuia să patineze pe lacul îngheţat iarna. Edilii Botoşaniului vor să reînvie tradiţia patinatului pe lacul din parcul ”Mihai Eminescu”, ajuns astăzi o oază de verdeaţă în centrul oraşului şi o rezervaţie naturală de arbori seculari şi specii de păsări.

Tradiţie de peste 130 de ani reînviată la Botoşani

 Mai precis vor monta instalaţiile de răcire şi de menţinere a gheţii folosite pentru pationarul în aer liber al Primăriei, cumpărat şi inaugurat la Botoşani acum patru ani. ”Ne-am gândit că ar fi o idee bună, să reînviem această tradiţie a patinatului pe lac. Mulţi îşi aduc aminte de copilărie, când au apucat să patineze pe lacul îngheţat. Acum vor fi montate şi instalaţii de menţinere a gheţii şi a temperaturii astfel încât să menţinem gheaţa cât mai mult timp. Va fi o plimbare feerică pe patine, pe sub poduri şi pe toată suprafaţa lacului”, spune viceprimarul Cosmin Andrei. Anii anteriori patinoarul a fost amplasat în faţa Sălii Polivalente ”Elisabeta Lipă” şi apoi în Centrul Istoric al municipiului. Amplasarea patinoarului în parc va fi însoţită şi de numeroase surprize, printre altele şi recrearea atmosferei de Crăciun de acum 130 de ani.  ”Vom încerca să fie cât mai mult din atmosfera de odinioară. Oamenii să simtă cum era Crăciunul altădată. Va fi un lucru unicat şi sperăm să vină şi oameni din alte oraşe aici. Va fi  multe surprize în special pentru copii”, adaugă edilul. Tarifele nu au fost fixate, dar se pare că vor rămâne la nivelul anului trecut, adică între  5 şi 10 lei pentru o oră jumătate în funcţie de intervalul orar. Cel mai probabil patinoarul va fi inaugurat în noiembrie sau cel mai târziu la 1 decembrie. 

Locul unde a patinat regele

Ads by RandomPriceAd Options

Ads by RandomPriceAd Options

Ads by RandomPriceAd Options

Ads by RandomPriceAd Options

Ads by RandomPriceAd Options

Ads by RandomPriceAd Options

Despre tradiţia patinatului la Botoşani, pe lacul din Grădina Publică ştiu cel mai bine istoricii locali. Protipendada Botoşaniului, formată din mari boieri, negustori şi bancheri evrei bogaţi şi-a făcut un obicei de a patina pe lacul îngheţat din mijlocul grădinii publice. Erau acompaniaţi şi de muzicanţi, atît cît permitea frigul instrumentelor să funcţioneze.  ”Veneau cu trăsurile, oamenii de vază îmrepună cu doamnele. Erau asisteaţi de slujitori să îşi monteze patinele şi se delectau patinând pe lacul îngheţat. Abia aşteptau să dea gerul şi să îngheţe. Şi nu era vorba doar de copii. Patinau oameni în toată firea. Era un apanaj al celor înstăriţi bineînţeles şi o modă preluată din Europa, în urma călătoriilor întreprinse. Se putea vorbi despre Botoşani în aceea perioadă ca de un oraş foarte dezvoltat atât economic cât şi cultural”, povestea în anul 2011, regretatul istoric botosanean Ionel Bejenaru. De patinoarul de pe lac, se leagă şi numele regelui Ferdinand I.

ferdinand I

Se presupune că regele Ferdinand I ar fi patinat şi el pe lacul din Grădina Publică FOTO allnumis.ro

Acesta se pare obişnuia să vină la prietenul său din Botoşani, Beriş Moscovici, un bogat bancher evreu. Regele ar fi ajuns şi într-o iarnă şi ar fi profitat de o oră de relaxare patinând pe apele îngheţate ale lacului cu notabilii oraşului. Se spune că însuşi marele poet Mihai Eminescu ar fi obişnuit să admire patinatorii pe lacul îngheţat şi chiar să patineze  de câteva ori.

citiţi şi:

Primăria Deva se plânge că patinoarul a costat prea mult: peste 430.000 de euro

Patinatorii şi hocheiştii din Capitală se antrenează în malluri

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite