Tradiţia bronzatului topless printre crucile cimitirului Pacea interzisă de autorităţi, după 20 de ani de „practică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja pe ”betoanele” de la Pacea este o tradiţie în rândul botoşănenilor FOTO Răzvan Sauciuc
Plaja pe ”betoanele” de la Pacea este o tradiţie în rândul botoşănenilor FOTO Răzvan Sauciuc

Tradiţia bronzatului în lenjerie intimă printre cruci, la cimitirul Pacea, riscă să devină doar un mit urban. Autorităţile consideră imorală această practică şi au decis să o interzică .

De aproape 20 de ani, versantul plin de buruieni de lângă cimitirul Pacea este locul tradiţional de bronzat pentru tinerele botoşănenence. Generaţii întregi au venit la Pacea pentru topless sau nudism, pe “betoane”, cum sunt numite vechile guri de evacuare a apei, din perioada comunistă, pe versantul Cornişa. Era locul unde toate inhibiţiile dispăreau. Odată cu extinderea cimitirului Pacea pe versant, bronzatul a început să fie practicat direct printre cruci sau în orice caz foarte aproape de acestea.

Pietriş ornamental şi camere video

Anul acesta, autorităţile locale şi-au dat seama însă că topless-ul şi nudismul în apropierea cimitirului sunt imorale. Mai mult, fetele în bikini amatoare de bronzat  pe “betoanele” dintre cruci stăteau şi în calea progresului. Şefii de la Primăria Botoşani, dar şi conducerea firmei care administrează cimitirele, Urban Serv, au un proiect de modernizare a cimitirului care include şi zona versantului transformat în fiecare vară în plajă. Cimitirul va beneficia de alei pavelate, pietriş ornamental, iluminat modern şi camere video de supraveghere. Deocamdată, atât Primăria, cât şi Urban Serv au alocat împreună 600.000 de lei pentru lucrările care au şi început.

cimitir Pacea

„Facem lucrări de modernizare şi extindere pentru cimitirul Pacea. Arată destul de rău, deocamdată, şi aceste măsuri se impun. Am refăcut şi monumentul eroilor, am asfaltat, trebuie lucrat şi la o extindere către versant”, a precizat Ovidiu Portariuc, primarul din Botoşani.

Parc pe versant

Pe locul de folosit pentru topless, edilul vrea să facă, anul viitor, un parc. Vor fi plantaţi copaci, amenajate alei şi montate bănci. În aceste condiţii, printre copiii şi pensionarii care se vor plimba în aer liber, prezenţa femeilor cu sânii goi este exclusă. ”Am văzut într-o vizită la Braşov un versant asemănător. Al nostru poate fi transformat în parc, cu alei pentru alergare, cu bănci, cu terenuri de sport. Va fi şi împădurit, bineînţeles. De 20 de ani a fost lăsată această zonă în paragină”, a spus Portariuc.

Angajaţii societăţii Urban Serv au montat deja o poartă pe aleea care duce, pe lângă cimtir, la locul de plajă. Urmează să fie ridicat un gard care să înconjoare toată suprafaţa. ” De luna viitoare refacem gardul complet, înconjurăm toată zona. Se închide tot perimetrul de la cimitirul Pacea. Banii sunt din fondul comun de modernizare a cimitirului, aprobat de Primărie prin Fondul de Investiţii”, susţine Simion Drelciuc, directorul de la Urban Serv.

Mormintele, grupate în funcţie de profesiile defuncţilor

Administratorul cimitirelor şi Primăria Botoşani mai pregătesc un proiect grandios care vizează cimitirul Eternitatea. În 2015, Primăria şi Urban Serv vor să investească într-o prelungire a cimitirului, ce ar putea deveni cel mai modern din ţară. Pe o suprafaţă de 7 hectare, noul cimitir va fi sistematizat în funcţie de meseriile pe care le-au avut defuncţii. Cu alte cuvinte va fi o zonă a profesorilor, una a medicilor, iar un alt sector - al magistraţilor. Chiar şi meseriile mai puţin pompoase, zidari sau tinichigii, vor avea sectoare bine stabilite în cimitir. Aleile vor fi după sistem american, foarte late, pe care să poată pătrunde maşinile funerare. ” Este un proiect ambiţios şi foarte costisitor. Este greu să fac o estimare acum, abia a fost întocmit un proiect preliminar şi a fost obţinut Planul Urbanistic Zonal. Intenţionăm să avem şi o morgă modernă, cu climatizare, şi încăperi separate pentru mai mulţi defuncţi. Vor fi alei pavelate, sistem video, apă curentă în mai multe zone, iluminat solar şi o sistematizare inedită. Dorim să împărţim cimitirul în zone pe meserii. Gropile vor fi săpate deasemenea cu mini-excavatoare, nu va mai da nimeni la lopată”, adaugă Simion Drelciuc.
 

Citiţi şi:

Notificări pe crucile din cimitire. Cei care nu plătesc şi au datorii mai vechi de 10 ani rămân fără locurile de veci

Big Brother” în cimitirele din Botoşani. Primăria vrea să monteze camere video printre morminte, de frica profanatorilor şi boschetarilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite