Tarele alimentare ale românilor dezvăluite de un medic nutriţionist. „Mâncarea este o plăcere, într-adevăr, dar şi plăcerile trebuie să aibă o măsură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii obişnuiesc să mănânce mult şi greu FOTO Adevărul
Românii obişnuiesc să mănânce mult şi greu FOTO Adevărul

Nutriţioniştii spun că, pentru o alimentaţie sănătoasă, cumpătarea este cheia. Totodată, arată că excesul de kilograme poate dăuna grav sănătăţii şi explică cum putem ţine cure de slăbire sănătoase şi eficiente.

Mâncatul este o plăcere pentru majoritatea persoanelor. De altfel de multe ori lipsa poftei de mâncare poate semnala o afecţiune. Cu toate acestea, medicii nutriţionişti atrag atenţia şi spun că nu este totuşi indicat pentru sănătatea noastră să ne aruncăm total în mrejele poftelor culinare. Mai precis trebuie să fim atenţi ce, dar mai ales cât mâncăm. Totodată nutriţionişti ne explică când trebuie să începem o cură de slăbire şi cum se aface acest lucru în mod sănătos. 

O alimentaţie fără zahăr şi grăsimi

Medicul nutriţionist Carmen Galioano, cu o bogată experienţă în acest domeniu, spune că de fapt o alimentaţie cu adevărat sănătoasă presupune eliminarea completă a zahărului rafinat şi a grăsimilor în exces. Evident la acestea se adaugă şi alimentele procesate, precum mezelurile.

„O alimentaţie sănătoasă înseamnă să excludem complet zahărul rafinat, toate alimentele care conţin zahăr rafinat şi grăsimile în exces. Mezelurile, ca şi alte produse procesate din carne, au o cantitate mare de sare în conţinut, pe care nu o poţi controla. Totodată au şi acele E-uri, coloranţi, care să facă produsul mai frumos, mai apetisant“, spune medicul Galioano.  

Porţii mai mici de mâncare

Carmen Galioano

Medicul nutriţionist scoate în evidenţă faptul că românii au un cult al meselor prea bogate şi în general nesănătoase pentru organism.

”Am observat la diferite timpuri de evenimente, inclusiv onomastici, că se mănâncă în exces. Iar această exagerare devine o obişnuinţă. Nu este doar atunci, la acel eveniment, ci în fiecare zi. Românii au un cult al mâncării bogate. Se mănâncă cantităţi prea mari şi necontrolat. Mâncarea este o plăcere într-adevăr, dar şi plăcerile trebuie să aibă o măsură. Tot ce este mult strică”, precizează Carmen Galioano (foto dreapta).

Totodată, medicul nutriţionsit spune că ideal ar fi să mâncăm porţii mai mici şi mai dese, decât ospeţe rare şi foarte bogate. ”Contează foarte mult cantitatea de mâncare la o singură masă. Trebuie să devenim mai cumpătaţi. Totodată mai contează şi mişcarea. Degeaba reduc porţiile de mâncare dacă stau şi nu fac nimic”, adaugă medicul. 

Secretele slăbirii sănătoase

Atunci când kilogramele în plus se adună, spune medicul nutriţionist, trebuie să luăm măsuri. ”Sunt riscuri mari. În primul rând obezitatea. De aici decurge hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul, bolile cardio-vasculare, un lanţ întreg de afecţiuni care decurg din acumularea de kilograme în plus”, spune medicul. Una dintre cele mai sănătoase cure de slăbire, arată medicul botoşănean este cea prin care putem mânca aproape orice, dar cu o singură condiţie, cantităţile să fie mai mici.

”Se pot face cure de slăbire dar pe perioade foarte scurte iar noul trend în materie de cure de slăbire este să nu se ţină o cură de slăbire clasică, drastică. Pur şi simplu se mănâncă echilibrat din toate categoriile alimentare dar se reduce foarte mult doza, adică cantitatea de alimente. În loc să mănânc o farfurie întreagă, mănânc jumătate. Se mănâncă puţin, des, reducând porţia alimentară. În general, în clipa în care te-au îngrăşat este bine să începi să-ţi limitezi porţiile de mâncare. Cu cât se înaintează în vârstă şi cu cât necesarul de kilograme care trebuie redus este mai mare, cu atât se slăbeşte mai greu”, precizează Carmen Galiano.

Vă mai recomandăm:

 Dr. Simona Tivadar despre soia şi ipocrizia postului

Cum putem slăbi cu puterea minţii? Aflăm secretele oamenilor slabi de la medicul nutriţionist Mihaela Bilic, la Adevărul Live

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite