Spitale sărăcite din cauza măştilor de unică folosinţă. Furnizorii au mărit preţurile şi de 50 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anumiţi furnizori de măşti de protecţie contra virusurilor au ajuns să facă speculă şi cu spitalele din România. Cel puţin aşa dă de înţeles şefa Spitalului Judeţean Botoşani. Ea spune că preţurile au crescut de 40-50 de ori şi că a trebuit să dea aproximativ 61.400 de lei pentru 22.000 de măşti.

O dată cu panica creată de coronavirus şi cererea explozivă pentru măşti de unică folosinţă împotriva virusurilor spitalele din România au ajuns să dea sume astronomice pe acest material sanitar, altădată ieftin şi banal. Astfel, preţurile la măşti au crescut, pentru spitale şi de 40-50 de ori. 

„Preţul a crescut de 40 de ori la o mască“

Livia Mihalache, directorul Spitalului Judeţean ”Mavromati”, a precizat că unitatea sanitară a ajuns să cheltuie deja o avere pentru banalele măşti de unică folosinţă. Şi asta după ce a crescut cererea în rândul populaţiei, panicată de coronavirus. Furnizorii spitalului au crescut preţurile la cote exorbitante spune Livia Mihalache. 

Preţul celor mai ieftine măşti a crescut de 40 de ori. ”Preţurile au crescut de 40-50 de ori la o mască. De la 0.6 bani au crescut la 2.50. Şi am luat de la cel mai ieftin furnizor.  Alţii vând şi cu patru lei masca. Vă daţi seama!?!  Furnizorul care ne dădea nouă măşti prin contract a cerut preţ mai mare de 40 de ori decât cel anterior”, spune Livia Mihalache. Pentru 22.000 de măşti, necesare secţiilor din spital, unitatea a cheltuit aproximativ 60.000 de lei adică aproape 12.000 de euro. 

Directorii cer o plafonare a preţului

Fiind de unică folosinţă, măştile se vor epuiza rapid, spun angajaţii din spital, ceea ce înseamnă că, în curând, unitatea sanitară va trebui să scoată alţi bani şi să cumpere noi măşti tot la suprapreţ. În aceste condiţii, directorul Spitalului Judeţean din Botoşani vrea să ceară autorităţilor centrale să plafoneze preţul la măşti de unică folosinţă. ”Cu măştile de protecţie este o mare problemă şi ar trebui să fie luate măsuri la nivel înalt. Ar trebui să plafoneze preţurile.”, adaugă Livia Mihalache.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bâlbele autorităţilor în gestionarea crizei coronavirusului. Cum sunt pierdute persoanele „autoizolate la domiciliu“, supravegheate „pasiv“

Câte persoane se aflau în autocarul cu care s-a întors din Italia bărbatul diagnosticat cu coronavirus

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite