Sistemul de apă şi canalizare va fi modernizat pe banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de modernizare a reţelei de apă vor fi realizate în următorii trei ani
Lucrările de modernizare a reţelei de apă vor fi realizate în următorii trei ani

Valoarea lucrărilor în municipiu şi şapte localităţi se ridică la 100 de milioane de euro. Peste 30.000 de locuinţe din mediul rural vor fi racordate la apă, de anul viitor şi până în 2013. Printre comunele incluse în proiect se află Flămânzi, Frumuşica şi Vorona.

Consiliul Judeţean Botoşani va extinde şi moderniza sistemul de furnizare a apei şi va aduce canalizare în cătunele uitate din judeţ, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Investiţia totală se ridică la 100 de milioane de euro şi va fi finanţată din fondurile de coeziune, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

Documentaţia proiectului, realizată de britanici

Programul prevede realizarea a 7.800 de branşamente noi la reţeaua de apă şi a 24.500 de noi racorduri. Potrivit documentaţiei realizate de consorţiul britanic Louis Berger SAS - Jacobs UK, lucrările vor începe de anul viitor şi se vor încheia în 2013.

Documentaţia va fi supusă aprobării Consiliului Judeţean şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, pentru a putea fi depusă cererea de finanţare.
„Dacă lucrurile vor merge bine, anul viitor vom putea demara lucrările, iar până la sfârşitul lui 2013 obiectivele pe termen scurt vor putea fi atinse“, a afirmat Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean. Şefii judeţului au anunţat că proiectul  mai are nevoie de o serie de studii de fezabilitate şi analize economico-financiare şi de impact asupra mediului, care vor fi realizate în perioada următoare.

Şefii Consiliului Judeţean au inclus în planul de modernizare localităţile care au o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori. Astfel, vor beneficia de aducţiuni localităţile Dorohoi, Flămânzi, Frumuşica, Vorona , Tudora, Săveni şi Ştefăneşti. Ultimele două au mai puţini locuitori decât cere UE, însă au o importanţă strategică în alimentarea cu apă a regiunii. 

„Lucrările includ, în primă fază, extinderea reţelei de apă cu peste 350 de kilometri, a celei de canalizare cu 234 de kilometri, aducerea în sistem a peste 32.000 de noi utilizatori ai celor două reţele, modernizări ale staţiilor din Bucecea, Cătămărăşti şi Dorohoi, ale unor rezervoare, bazine şi filtre, având ca rezultat o mai bună calitate a apei“, a declarat Maricel Georgescu, directorul general al SC Apa Grup Botoşani. Proiectul include şi realizarea de noi aducţiuni de apă din râul Prut.

Investiţii şi în municipiu
Pentru municipiul Botoşani, proiectul prevede extinderea reţelei de alimentare cu apă cu încă şase kilometri, în timp ce canalizarea va avea încă 55 de kilometri. Oraşul va beneficia de investiţii în zonele Tulbureni, Cişmea şi Cătămărăşti Deal, unde se are în vedere deservirea a 10.000 de consumatori.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite