Singurul elev din România care a luat 10 pe linie la Bacul olimpicilor, admis deja la Cambridge. „M-aş întoarce în România, dar aş vrea să văd oportunităţile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev botoşănean este singurul din ţară cu media 10 la Bacalaureatul olimpicilor. Se numeşte Ştefan Bălăucă, a fost deja admis la Trinity College din Cambridge şi este multiplu olimpic internaţional.

Ştefan Bălăucă, un elev de clasa a XII a din judeţul Botoşani, este singurul din România care a obţinut în acest an media 10 la Bacalaureatul Olimpicilor. De altfel botoşăneanul este multiplu olimpic internaţional obţinând în fiecare an cel puţin câte o medalie la câte un concurs de renume mondial sau zonal.

A început să-şi asigure media la Bacalaureat încă din clasa a IX a

Ştefan Bălăucă a învăţat din gimnaziu la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, un liceu de elită al Botoşaniului şi al Moldovei. Încă din clasa a V a a început drumul performanţei în domeniul ştiinţelor. Mai precis la numai 11 ani participa la Olimpiada Naţională de Matematică şi obţinea medalia de bronz. Acest rezultat l-a impulsionat şi l-a făcut să se auto-depăşească în permanenţă. Până în clasa a IX a a strâns o adevărată colecţie de medalii de la diferite concursuri câştigate în domeniul ştiinţelor, fie că era vorba de matematică, fizică sau chimie. ”Este un sentiment plăcut acela de a te fi calificat, de a merge mai departe. Te motivează. Mai mult, te bucură faptul că ajungi să cunoşti mulţi oameni la aceste olimpiade să legi prietenii”, spune Ştefan Bălăucă. 

Din clasa a IX-a, Ştefan Bălăucă şi-a început drumul de multiplu olimpic internaţional. De altfel, aşa cum spune şi mama acestuia, elevul botoşănean a început încă din clasa a IX-a să promoveze câte o probă de Bacalaureat. ”Ştefan, încă din clasa a IX-a, a început să ia câte o probă de Bacalaureat. Mai precis, în clasa a IX-a fost la Balcaniada de matematică pentru juniori. Acolo a primit medalia de argint. Această medalie reprezintă echivalarea examenului de Bacalaureat la matematică, cu nota 10. Apoi, în clasa a XI-a fost la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, a obţinut medalia de bronz şi a echivalat şi Bacalaureatul la Limba şi Literatura Română. Iar anul acesta, în clasa a XII-a, a fost la Olimpiada Internaţională a Ţărilor Asiatice, la fizică, unde a obţinut medalia de aur şi automat echivalarea probei de Bacalaureat la fizică. 

Aşa a ajuns primul elev din România care a obţinut media 10 la probele scrise ale Bacalaureatului numai cu rezultatele participării la olimpiade”, spune Cristina Bălăucă, profesor de fizică, mama lui Ştefan. ”Eu am dorit doar să fac performanţă în domeniile care mă interesau. Mereu m-a atras ştiinţa şi aceste performanţe au fost obţinute doar din pasiune”, spune Ştefan Bălăucă.

Şase medalii internaţionale

Ştefan Bălăucă are în palmares nu mai puţin de 6 titluri internaţionale, la cele mai importante olimpiade şcolare din lume, în domeniul ştiinţelor. În 2014, pe când era în clasa a IX a Ştefan Bălăucă a obţinut medalia de argint la a XI-a ediţie a Olimpiadei internaţionale de ştiinţe pentru juniori din Argentina. În 2015 Ştefan a reuşit să obţină medalia de argint la Olimpiada balcanică de matematică - juniori din Serbia. În acelaşi an Ştefan venea cu  medalia de argint la ediţia a XII-a a Olimpiadei internaţionale de ştiinţe pentru juniori din Coreea de Sud. 

Anul trecut, în 2017, elevul botoşănean a mai obţinut două medalii internaţionale . Mai precis medalia de aur la a XI-a ediţie a Olimpiadei internaţionale Ştiinţele Pământului din Franţa şi medalia de bronz la a XV-a ediţie a Olimpiadei internaţionale de lingvistică din Irlanda. În 2018, Ştefan Bălăucă a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională a Ţărilor Asiatice la Fizică. La toate acestea se adaugă numeroase alte trofee la nivel naţional. 

”Îmi doresc să contiunui în cercetare”

Datorită rezultatelor obţinute Ştefan Bălăucă a fost deja admis la Trinity College din Cambridge, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din lume. Obţinând 10 la Bacalaureatul olimpicilor, Ştefan a îndeplinit toate condiţiile universităţii britanice. Adică o medie de minim 9.50 la Bacalaureat. ”Aplicasem şi la câteva universităţi din Statele Unite dar dacă m-au acceptat cei de la Cambridge am fost destul de convins, îmi place acolo. Sunt foarte deschişi la idei. Ei caută studenţi care să contribuie la dezvoltarea ştiinţei”, spune Ştefan Bălăucă. De altfel, elevul botoşănean îşi doreşte să rămână în domeniul cercetării. 

”La Cambridge mi-ar plăcea să studiez ştiinţele naturii, dar în special fizica. Eu mă văd pe viitor făcând cercetare în domeniul fizicii”, adaugă Ştefan. Cât despre o eventuală întoarcere în România, olimpicul şi-ar dori ca ţara să-i ofere un motiv pentru a reveni. ”Eu aş avea intenţia de a mă întoarce în România, dar aş vrea să văd mai întâi oportunităţile. Institutele de cercetare pe fizică din România încep să se dezvolte dar voi vedea la momentul potrivit”, spune Ştefan Bălăucă.

Vă mai recomandăm:

O elevă olimpică acuză o organizaţie din Coaliţia pentru Familie că se promovează pe spatele olimpicilor

VIDEO Unitatea de învăţământ cu cei mai mulţi olimpici a împlinit 97 ani. Investiţii pe bandă la colegiu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite