Seceta vinde animalele din gospodăriile ţăranilor botoşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a parjolit culturile
Seceta a parjolit culturile

Mai mult de jumătate din suprafeţele cultivate cu cereale din Botoşani au fost compromise de seceta din acest an. Oamenii care au sperat la o producţie minimă, care să le asigure cele necesare în gospodărie se văd nevoiţi acum să ia măsuri drastice pentru a limita consecinţele îngrijorătoare ale secetei.

La Stăuceni, ca şi în multe alte localităţi din judeţ, sătenii au ajuns să-şi vândă animalele din bătătură, la preţuri derizorii, speraţi că nu vor mai avea cu ce să le hrănească.

Porumbul închircit"  vinde păsările din coteţ

Mandiţa şi Neculai Asofronie au un hectar şi jumătate de teren pe care au cultivat în primăvară porumb, ca în fiecare an. După socoteala lor, dacă tipul ar fi permis, în toamnă ar fi vândut şi ar mai fi rămas şi pentru consumul gospodăriei. După tot efortul de peste an, oamenii şi-au adus de două zile producţia acasă, 25 de saci de porumb, din care abia dacă scot 500 de kg de boabe. În lipsa ploilor, porumbul a rămas „închircit", după cum spune tanti Mandiţa şi abia dacă are zece boabe pe un ştiulete.

Seceta a parjolit culturile

„Iaca ce băbuţe de popuşoi au ieşit. Şi grâul ce negruuuu a ieşit, e pentru păsări mai mult. Nici nu ţi-l primeşte la moară. Grăunţele astea nu ne ajung nici jumătate de iarnă. Avem şi o vacă şi juncă, avem 40 de păsări, cu ce să le ţii? Ne bate Dumnezeu!", a spus cu năduf femeia din Stăuceni.

Mandiţa Asofronie are în plan să taie păsările şi să le aşeze în frigider pentru vremuri grele.

„Scap de dat mâncare şi pentru mămăligă voi cumpăra din alimentară şi gata. De la seceta asta nici nu au crescut puii ăştia", are în plan tanti Mandiţa. În Stăuceni, kilogramul de grăunţe se vinde cu 1 leu, iar sătenii se înghesuie să-şi vândă „producţia" care nu le-ar ajunge oricum pentru lunile lungi de iarnă. Şi Catinca Gorbănescu, de 72 de ani, a decis să-şi vândă animalele din bătătură pentru că seceta a pârjolit toată cultura.

Are 35 de păsări şi vrea să le vândă până la Crăciun. Vaca deja a înstrăinat-o pe o brumă de bani. „Am luat două premii cu Joiana, am avut-o şapte ani, am plâns când am dat-o. Mi-a dus-o cineva la abator, am primit şapte milioane. Ce să fac, dacă nu mai puteam s-o ţin? Păşunat nu a fost, nutreţ pe iarnă nu am, nu am crezut că voi trăi aşa vremuri", a povestit Catinca Gorbănescu.

Viceprimarul comunei Stăuceni, Aurel Pavel, recunoaşte că sătenii au intrat în panică şi vând animalele din bătătură. „Sute de hectare au avut de suferit de pe urma secetei şi de la grindina care a fost în vară. Am auzit că oamenii taie câte cincizeci de păsări din bătătură ca scape de grija lor. Avem de întocmit un raport către Prefectură, încă nu e gata", a spus viceprimarul de Stăuceni.

Rămâi pe botosani.adevarul.ro pentru ştiri din oraş.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite