Scrisoarea care a devenit simbolul democraţiei moderne. A fost testamentul preşedintelui care a renuţat la putere în numele valorilor democratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scrisoare-testament a reprezentat fundamentul democraţiei moderne. A fost scrisă de primul preşedinte american şi este de fapt etalonul gândirii democratice moderne. Practic a însemnat renunţarea la puterea supremă pentru păstrarea valorilor în numele cărora luptase.

Democraţia americană este considerată un etalon al acestei forme de guvernământ în epoca modernă. De altfel Statele Unite au şi fost primul stat modern democratic din istoria omenirii, închegat pe baza principiilor iluministe. Democraţia americană s-a născut, spun cei mai mulţi, în focul războiului de independenţă care a durat propriu-zis din 1763 şi până în 1783 şi care a culminat cu apariţia Statelor Unite ale Americii. Totodată în 1776 a fost redactată şi Declaraţia de Independenţă, un veritabil certificat de naştere al statului independent american, iar în 1787 a fost elaborată şi prezentată prima constituţie democrată americană. 

Dincolo de aceste evenimente majore, precum războiul de independenţă şi cele două acte fundamentale ale naşterii noului stat, mulţi specialişti spun că de fapt adevăratul simbol al democraţiei americane şi de fapt naşterea cu adevărat a acesteia a avut loc în 1796, născându-se odată cu scrisoare adresată poporului american, de primul său preşedinte George Washington, generalul care a condus armatat coloniilor de pe coasta de est în războiul de independenţă. În istoria a rămas sub numele de ”Washingtons Farewell adress”( n.r. Scrisoarea de rămas bun al lui George Washington). Ea totodată creează precedentul sacrificării ambiţiilor personale şi a puterii depline în stat în favoarea principiilor democratice. 

Cum s-a născut ”Farewell adress”

După Războiul de Independenţă şi adoptarea primei constituţii americane, colegiul electoral american l-a ales în unanimitatea preşedinte al Statelor Unite pe George Washington, generalul care a condus armatele coloniale în Războiul de Independenţă. Totodată Washington era un personaj respectabil, capabil şi educat. Washington a fost primul preşedinte american şi singurul ales cu 100% dintre voturi. Primul mandat al lui Washington a debutat în 1789 şi a depus jurământul în Federal Hall la 30 aprilie 1789. Culmea, generalul american nu şi-a dorit iniţial să candideze, dar a fost convins de bunii săi prieteni şi susţinători Alexander Hamilton şi Thomas Jeferson, ambii cu principii iluministe şi cu o educaţie solidă. De altfel cei doi, în ciuda dorinţei lui Washington vor da naştere sistemului partidelor politice în Statele Unite. 

Hamilton, ajuns secretarul Trezoreriei americane, pune bazele Partidului Federalist, bazat pe crearea unui sistem naţional de creditare, dar şi pe transformarea Statelor Unite într-o super-putere. De cealaltă parte Jefferson dă naştere Partidului Republican. Washington nu va face parte din niciun partid politic, fiindcă era de părere că lupta politică nu aduce nimic bun unei naţiuni. În anul 1792, Washington termină primul mandat şi deşi doreşte să se retragă este convins să candideze pentru un nou mandat din cauza disputelor apărute între Hamilton şi Jefferson. Evident, este ales de întreg electoratul. În 1796, Washington se afla în faţa unei noi runde de alegeri. Ar fi câştigat cu uşurinţă şi al treilea mandat având în vedere progresele făcute. Cu toate acestea, primul preşedinte american uimeşte pe toată lumea şi se retrage. Face acest lucru în mod simbolic oferind şi un adevărat testament politic democratic. Pe 19 septembrie 1796, George Washington publică ”Farewell Adress”. Era o broşură de 32 de pagini, publicată în Philadelphia’s American Daily Advertiser. Cuprindea gândurile, grijile, avertizările şi mărturia dragostei primului preşedinte american pentru ţara sa. Ea a fost iniţial pregătită după primul mandat, dar din cauza conflictelor politice şi acceptarea celui mandant, retragerea sa a fost amânată. 

Un gest care a oferit modelul democraţiei moderne

Prin retragerea sa, Washington a vrut să arate că într-o democraţie, pentru binele poporului şi al ţării, oricine trebuie să renunţe la putere şi mai ales nu trebuie să o deţină prea mult timp, tocmai pentru a fi păzit de tentaţia dictaturii. Mai mult decât atât prin acest gest, Washington a inaugurat tradiţia ca fiecare preşedinte american să deţină cel mult două mandate, statuat în constituţie prin amendamentul 22. Mai departe aşa cum am precizat, ”Farewell Adress” reprezintă o culegere gânduri, sfaturi şi recomandări ale primului preşedinte, considerate a fi fundamentale pentru principiile democraţiei moderne. În primul rând, Washington îşi sfătuieşte conaţionalii să păstreze unitatea naţională, necesară pentru apărarea păcii şi independenţei. 

Pentru păstrarea unităţii naţionale, Washington le cere americanilor să dea dovadă de patriotism, să se sprijine unii pe alţii şi să evite cu orice preţ războiul civil. Mai mult decât atât primul preşedinte spunea că interesele naţionale trebuie să primeze în faţa celor regionale şi, evident, individuale. În plus tot pentru păstrarea unităţii naţionale, cel mai important lucru din punctul de vedre al lui Washington, era necesară respectarea Constituţiei. Schimbarea articolelor şi amendamentelor arăta ”Farewell Adress” trebuia făcută doar cu votul poporului. 

Partizanatul politic un dezastru în democraţie

Washington atrăgea atenţia asupra jocurilor politice egoiste şi a celor care doreau să pună mâna cu orice preţ pe putere. Propriu-zis, pentru Washington, partizanatul politic şi lipsa de scrupule în politică reprezentau cele mai mari ameninţări asupra democraţiei. Washington avertiza că pentru a pune mâna pe putere diverşi politicieni fără scrupule vor încerca să uzurpe puterea, slăbind Constituţia prin tot felul de inovaţii. Washington preciza că o naţiune puternică se păzeşte de dictatura politicii în afacerile statului şi păzeşte cu stricteţe respectarea Constituţiei. Facţiunile politice rivale, spunea primul preşedinte american, vor slăbi naţiunea şi o vor dezbina cu lupte nesfârşite pentru putere, conducând la slăbirea guvernului şi instaurarea sărăciei, dezordinii şi despotismului.

”V-am avertizat deja în privinţa pericolului prezentat de partide în Senat, referindu-mă în mod particular la fondarea acestora pe criterii geografice discriminatorii. Lăsaţi-mă să vă demonstrez şi să vă avertizeze în cel mai solemn mod în privinţa efectului negativ al spiritului partidelor în general. Acest spirit este, din nefericire, inseparabile de firea noastră, avându-şi rădăcinile în pasiunile minţii umane.(...) Dominarea alternativă a unei facţiuni politice asupra alteia, ascuţită de sufletul răzbunării, nelipsit disensiunilor dintre partide, care în diferite epoci şi ţări a dat naştere celor mai oribile anomalii, este la rândul său un despotism înfricoşător. Iar aceasta conduce pe termen lung la un despotism formal şi permanent. Haosul şi sărăcia care vor deriva din toate acestea îi vor face pe oameni să caute protecţie şi răspunsuri la problemele lor în puterea absolută a unui individ. Şi mai devreme sau mai târziu, liderul unei facţiuni politice învingătoare, mai abil sau mai norocos decât competitorii săi, va folosi succesul pentru a se ridica pe sine, în detrimentul libertăţilor cetăţeneşti.(...) De asemenea trebuie să rezistaţi spiritului inovaţiei în privinţa principiilor Constituţiei, oricare ar fi pretextul. 

O metodă de asalt asupra acesteia, sunt tot felul de alterări ale Constituţiei, care vor slăbi energia întregului sistem şi în cele din urmă să submineze ceea ce nu pot desfinţa în mod direct”, preciza George Washington în ”Farewell Adress”. Totodată în completarea fostul preşedinte american spunea că fiecare ramură guvernamentală trebuie să rămână fidelă domeniului său atribuit. Washington avertiza că atunci când o ramură guvernamentală va încerca să-şi consolideze puterea în defavoarea alteia, se naşte despotismul. Mai mult decât atât, spunea preşedintele american, iubirea de putere a omului conduce la abuz, iar sfatul acestuia este respectarea Constituţiei şi schimbarea acesteaia doar prin metode constituţionale. 

Necesitatea moralei, credinţei şi educaţiei

George Washington a subliniat şi importanţa a trei factori estenţiali pentru dezvoltarea unei naţiuni. Aceeaia ar fi, conform ”Farewell Adress”, morala, credinţa şi educaţia. Din punctul de vedere al lui Washington, succesul politic trebuie să se bazeze pe religie şi moralitate. Atât religia, cât şi morala, duc la fericirea populară, dar şi îndeplinirea datoriei cetăţeneşti, spune Washington. Totodată, sublinia acesta, un comportament moral este esenţial pentru o guvernare liberă. La rândul ei, educaţia trebuie să fie o prioritatea, adăuga fostul preşedinte, mai ales pentru formarea spiritului civic, a conştiiţei civice şi a dobândirii cunoaşterii. Mai mult decât atât, Washington recomanda în relaţii internaţionale onestitate şi dreptate. 

Pe scurt, spune acesta, în relaţiile cu alte state, SUA trebuia să se comporte just şi să-şi ţină cuvântul, tocmai pentru a asigura pacea. Nu în cele din urmă, Washington atrăgea atenţia asupra pericolului influenţei străine în afacerile interne ale statului, care pentru preşedintele american însemnau alienarea democraţiei. În concluzia scrisorii, Washington le adresează un ultim cuvânt compatrioţilor săi. ”Compatrioţi, aceste sfaturi prieteneşti nu vor fi luate, cel mai probabil, în considerare dat fiind natura umană şi drumul obişnuit al unei naţiuni. Dar eu sper că totuşi vor ajuta la temperarea rivalităţilor politice, vă vor avertiza împotriva intrigilor străine şi vă vor apăra de falsul patriotism”, preciza fostul preşedinte în încheierea mesajului său. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Alexei Tulbure: Guvernarea a trecut peste toate liniile roşii în subminarea democraţiei

Balamuc şi dadarism în Dragdanistan

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite