Scandal la un centru de carantină COVID-19 din nordul Moldovei. „Focar de infecţie, pe pereţi sunt urme de sânge“

Scandal la un centru de carantină COVID-19 din nordul Moldovei. „Focar de infecţie, pe pereţi sunt urme de sânge“

Poză postată de oamenii carantinaţi la Agafton FOTO Petrică Viţelaru/Facebook

Botoşănenii carantinaţi la o tabără pentru copii din apropierea municipiului Botoşani se plâng de condiţiile improprii de cazare. Mai mult decât atât, acuză autorităţile că bagă de-a valma carantinaţi din ţări diferite fără o analiză epidemiologică. De cealaltă parte, şefii taberei spun că o parte a celor cazaţi distrug mobilierul şi se comportă urât cu personalul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zeci de botoşăneni veniţi din străinătate, în special din Italia, Spania, Anglia sau Germania au fost cazaţi în centrul de carantină amenajat la Tabăra pentru şcolari ”Codrii de Aramă” de la Agafton, o localitate situată la 5 kilometri de municipiul Botoşani. Tabăra aparţine Direcţiei pentru Sport şi Tineret, subordonată Ministerului Sportului şi Tineretului. La scurt timp după ce au fost cazaţi la tabăra şcolară, o parte a carantinaţilor s-au plâns de condiţiile de cazare dar mai ales de modul în care autorităţile gestionează această situaţie. Aceştia au postat imagini pe reţele sociale şi totodată s-au plâns reprezentanţilor Guvernului cerând să fie mutaţi.

 
”Focar de infecţie, pe pereţi sunt urme de sânge”
 
Oameni veniţi din Anglia, Franţa sau Italia se plâng de condiţiile de la Agafton. Aceştia spun că au găsit paturi rupte, instalaţii sanitare defecte, wc-uri nedezinfectate şi pereţi murdari de sânge. Mai mult decât atât, o parte a carantinaţilor spun că au găsit gândaci, cearşeafuri murdare. Totodată, se plâng că nu au apă caldă. În aceste condiţii, scrie unul dintre cei carantinaţi, sunt obligaţi să stea izolaţi într-un focar de infecţie şi implicit să se îmbolnăvească. ”Saltele sunt extrem de murdare şi pătate, păturile sunt rupte, mobilierul din cameră este stricat, instalaţia sanitară este defectă iar apa caldă lipseşte, cada şi grupul sanitar nu sunt dezinfectate, iar pe pereţi sunt urme de sânge”, precizează pentru stiri.botosani.ro, unul dintre carantinaţi. Mai mult decât atât, un alt botoşănean venit din străinătate şi carantinat la Agafton anunţă că vrea să înceapă greva foamei din cauza , ”focarului de infecţie”.
Pat pe care dorm carantinaţi FOTO Petrică Viţalaru/Facebook
 
”Practic declar stare de urgenţă şi intrăm în greva foamei la Agafton”, a precizat pe reţele sociale unul dintre aceştia. Un alt tânăr venit din Anglia, spune că oamenii se închid în camere fiindcă autorităţile nu ar respecta de fapt normele epidemiologice. Mai precis, ar băga în aceleaşi camere oameni veniţi din ţări diferite, la intervale diferite de timp, existând riscul infectării în masă, chiar în centrul de carantină. ”Eu am avut noroc, suntem doar trei persoane în cameră, deşi folosim o singură toaletă. Riscul e mare. Sunt care stau câte patru sau cinci. Care sunt măsurile de carantină? Au încercat să ne mai aducă pe cineva, noi ne-am închis cu cheia. Am înţeles, nu sunt locuri, dar care e carantina? Ei a doua zi au încercat să ne bage alţi oameni. Aşa mă îmbolnăvesc, mai bine mă duc acasă şi stau la izolare”, a precizat pentru botosaneanul.ro, un alt tânăr venit din Anglia. 
 
”Nu înţeleg de ce distrug bunurile care le sunt puse la dispoziţie”
 
De cealaltă parte, Radu Humelnicu directorul instituţiei care coordonează Tabăra de la Agafton spune că de fapt sunt persoane venite din străinătate, aflate în carantină, care distrug mobilierul, înjură şi scuipă angajaţii. ”Le înţeleg dorul de casă, de familie, de prieteni mai ales că unii nu au mai călcat pe-aici de 15-20 ani. Le înţeleg nerăbdarea. Totuşi au ştiut că venind acasă vor stă departe de cei ce-i aşteaptă încă 14 zile indiferent de cât de mult vor ţipa, vor huidui, scuipa sau înjura oameni care atât cât au, le pun în faţă că să le facă scurta oprire uşoară.Nu înţeleg în schimb de ce distrug bunurile care le sunt puse la dispoziţie deşi nu au contribuit cu nimic la ele aşa mai noi sau mai vechi cum sunt. Ne victimizăm în exces ? Pentru ce? Cerem respect dar nu respectăm nimic, stimabililor.”, a precizat Radu Humelnicu. O parte a celor nemulţumiţi de condiţiile de cazare de la Agafton au fost mutaţi în alte centre de carantină din Botoşani.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: