Romii integraţi în societate doar cu vorbe şi în statistici. Mare parte a programelor destinate acestora nu dau rezultatele scontate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca în multe oraşe din ţară o preocupare a autorităţilor ete integrarea etniei rome. Pentru acest capitol se alocă sume din bugetul de stat şi sunt derulate programe special concepute pentru această etnie şi în care se implică majoritatea instituţiilor. Cu toate acestea realitatea din ghetourile Botoşaniului arată că integrarea se reduce mai mult la întâlniri,discuţii şi planuri.

În judeţul Botoşani sunt aproximativ 3000 de romi înregistraţi, alături de încă câteva mii care şi-au ascuns etnia la recensământ, spun ei, de frica discriminării. Printr-o politică de stat toţi aceşti romi ca şi în restul ţării ar trebui integraţi în societate. 

În fiecare lună au loc întâlniri între organismele statului şi membrii etniei tocmai pentru a obţine rezultate eficiente. Luni dimineaţă la Prefectura Botoşani a avut o întâlnire de lucru între reprezentanţii romilor şi cei ai instituţiilor deconcentrare. 

Tema discuţiei a fost bineînţeles modul în care statul îi integrează pe romi. Ca de obicei s-au prezentat statistici şi au fost raportate tot felul de rezultate prin care se arată că banii daţi de stat pentru asemenea programe ar fi cheltuiţi cu rost. În principal s-a atins problema educaţiei romilor şi a locurilor de muncă pe care ar putea să le obţină. 

Cei de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă se plâng că lucrurile nu merg chiar aşa de bine cu găsirea locurilor de muncă pentru romi fiindcă, culmea, nu există un rom care să îi înveţe pe angajaţii instituţiei, cam ce s-ar potrivi pentru etnici ca loc de muncă . 

Pe de altă parte reprezentanţii Poliţiei au venit cu o ofertă pentru tinerii romi: să se facă poliţişti. ” Aşteptăm cu braţele deschise persoanele de etnie romă, care să urmeze cursurile academiei şi apoi să fie angajaţi în poliţie”, a precizat comisarul şef Cristian Silvianu. S-au băgat în discuţie şi şefii de la Prefectură care îşi doresc mai mulţi interlocutori la asemenea întâlniri. „Ar fi bine dacă ar fi mai mulţi reprezentanţi. Să fie organizate mese rotunde în care integrarea romilor să fie subiect de bază”, a precizat subprefectul Gelu Ţigănucă. 

Din păcate în spatele discuţiilor, a statisticilor şi a planurilor total ineficiente de integrare se iveşte realitatea romilor din Botoşani. Mulţi dintre aceştia trăiesc în ghetourile insalubre de la marginea oraşului, cei mai mulţi nu au plătit utilităţile niciodată, iar în urmă cu un an de zile locuitorii români din Parcul Tineretului au făcut cerere la Primăriei ca romii să fie mutaţi din cartier. La aceasta se adaugă satele cu romi din judeţul Botoşani, unele dintre acestea fără curent electric, oameni fără şcoală şi oportunităţi. 

citiţi şi:

Traian Băsescu: „Romii care trag de cetăţeni deranjează mai mult decât un bancher care fură miliarde”. Drăghici dă replica

O fostă groapă de gunoi, model de integrare a romilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite