Românul care l-a făcut pe Popeye Marinarul să cânte: botoşăneanul Samuel Lerner a dat lovitura la Hollywood cu muzica din desene animate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botoşăneanul Samuel Lerner a compus în 1933 celebra melodie „I`m Popeye, the sailor man“ din desenul animat „Popeye marinarul“. Totodată Samuel Lerner devenit cunoscut în Statele Unite pentru colaborarea cu Marlene Dietrich şi pentru muzica compusă pentru un alt personaj celebru de desene animate - Betty Boop.

În 1933, în cinematografele americane apărea un personaj de benzi desenate care va bucura generaţii întregi de copii şi nu numai. Era vorba de hâtrul marinar Popeye, care căpăta puteri supranaturale după o porţie de spanac şi care era mereu îndrăgostit de iubita lui, Olive Oil. 

La fel de celebru ca şi personajul era şi fundalul muzical. Mai precis, era vorba despre celebra melodie cântată chiar de marinarul iubitor de spanac, ”I’m Popeye the sailor man”(n.r. „Eu sunt Popeye marinarul“). Cel care de fapt a dat dat viaţă acestei melodii a fost un botoşănean, puţin cunoscut în România, dar renumit în perioada interbelică în Statele Unite.

Românul care a compus pentru Popeye, crescut la Săveni

Cel care a compus melodia ”I’m Popeye, the sailor man” se numeşte Samuel Lerner şi provenea dintr-o familie evreiască din oraşul botoşănean Săveni. S-a născut la 28 ianuarie 1903 şi a copilărit în Săveni până la 7 ani. Provenea dintr-o familie de negustori, iar părinţii acestuia au decis să plece în Statele Unite pentru o soartă mai bună. Au ajuns în 1910 în oraşul Detroit. 

”Născut în România în 1903, domnul Lerner a emigrat cu familia în Detroit, oraş în care mai apoi a făcut şi univeristatea la Wayne State University”, preciza, în 1989, ziarul ”New York Times”. Tânărul Lerner s-a specializat în muzică, fiind compozitor. Şi-a făcut un nume pe Broadway, compunând muzică pentru spectacole de vodevil. A colaborat, spun publicaţiile americane, cu numeroase staruri ale acestui gen. ”Şi-a început cariera scriind cântece pentru vodeviluri şi scriind versuri pentru Ziegfeld Follies. Mai târziu a colaborat cu compozitori cunoscuţi, printre care şi Hoagy Carmichael, Richard Whiting, Gerald Marks, Irving Caesar şi Burton Lane”, precizează New York Times pe 16 decembrie 1989.

A compus cântecul lui Popeye în două ore

Odată cu apariţia filmului sonor, Samuel Lerner, poreclit ”Sammy” în lumea artistică, a început să compună coloane sonore în lumea zbuciumată a Hollywood-ului. Printre cele mai renumite este cea pe care o cânta personajul Popeye, din desenul animat ”Popeye Marinarul”. 

Atât Popeye, cât şi cântecul său au devenit celebre pentru generaţii întregi. ”I'm strong to the finich 'cause I eats me spinach”( n.r. Sunt puternic pentru că mănânc spanac) era de fapt replica personală a lui Samuel Lerner, pe care a inclus-o în această melodie. Se spune că Lerner a compus melodia pentru studiourile Fleischer, cele care au produs pe Popeye, în doar două ore în biroul directorului, după cum confirmă şi ”New York Times”.

Colaborări cu Marlene Dietrich

Internet Movie Data Base precizează că botoşăneanul a compus coloane sonore în 1936 pentru filme britanice, iar în 1938 s-a întors în Statele Unite pentru a deveni membru al Uniunii Dramaturgilor Americani. Devine membru al Academiei de Film, Artă şi Ştiinţe şi colaborează cu Hoagy Carmichael, Jay Gorney şi Al Goodhart. 

Compune numeroase melodii celebre pentru coloanele sonore de film, precum "But Me No Buts", "Intrigue" şi "You Never Lose What You Never Had". Ajunge colaboratul preferat pe linie melodică al actriţei Marlene Dietrich. Compune inclusiv versurile pentru melodia ”Falling in love again” pentru filmul în care Marlene Dietrich juca rolul principal, ”The Blue Angel”. 

Totodată, Lerner compune şi melodiile pentru un alt desen animat celebru, ”Betty Boop”. Samuel Lerner moare în 1989, de cancer. ”Sammy Lerner, un compozitor de la Hollywood, care a scris versurile melodiile extrem de populare «I'm Popeye the Sailor Man» şi «Everybody's Laughing», a murit miercuri în Los Angeles după o lungă perioadă de luptă cu cancerul. Avea 86 de ani”, scria în 1989 ziarul american ”Los Angeles Times”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Elena Udrea, impresionată de „Popeye“

I-ar plăcea şi lui Popeye

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite