UPDATE Revoltă în Penitenciarul Botoşani: deţinuţii s-au urcat pe închisoare şi scandează „Hoţii“. A început intervenţia mascaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţii din Penitenciarul Botoşani au început încă de marţi seara să se revolte, în semn de protest, dar şi ca susţinere faţă de colegii lor din Penitenciarul Iaşi. Miercuri dimineaţa, revolta din Botoşani continuă: deţinuţii scandează diverse lozinci, bat cu sticle de plastic în geamuri şi aruncă printre gratii haine.

UPDATE ORA 12.25 Şapte puşcăriaşi s-au urcat pe clădirea Penitenciarului Botoşani. A început intervenţia mascaţilor.

UPDATE ORA 10.25 Trei echipe de intervenţie au fost aduse la Penitenciarul Botoşani. Mascaţii stau deocamdată în stand by în faţa penitenciarului.

Marţi seara, deţinuţii din Penitenciarul Botoşani, solidari cu „colegii“ lor din Iaşi, au aruncat haine în flăcări în curtea închisorii. Protestul celor din Botoşani continuă şi miercuri: la această oră, puşcăriaşii bat în geamuri cu sticle de plastic, fac gălăgie, aruncă printre gratii cu haine şi, de asemenea, flutură cearşafuri albe.

Deţinuţii scandează „Hoţii“, „Vrem condiţii“ şi „Nu cedăm“, dar cântă şi imnul României. La penitenciar au fost comasaţi foarte mulţi gardieni, dar deocamdată conducerea închisorii nu a avut un punct de vedere oficial.

Câteva sute de persoane încarcerate în Penitenciarul Iaşi protestează de două zile faţă de condiţiile de cazare. Situaţia a degenerat, marţi, când o cameră a fost incendiată şi, potrivit unuia dintre protestatari, două persoane s-ar fi automutilat, informaţia nefiind confirmată oficial. Cel puţin 200 de persoane erau implicate ieri în protest, sute de forţe de ordine fiind mobilizate.

Poziţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

Iată în continuare punctul de vedere al Administraţiei Naţionale a penitenciarelor în legătură cu incidentele:

”În contextul evenimentelor înregistrate la nivelul mai multor unităţi de detenţie, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, din  cele 45 de unităţi de detenţie şi-au exprimat nemulţumirile deţinuţi din 8 penitenciare. Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13.07.2016, ora 11.00, situaţia era următoarea:

Penitenciarul Iaşi, nu există manifestări violente, 480 de deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoşani, deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, 8 deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deţinuţi au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deţinut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, deţinuţii protestează verbal, 43 deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deţinuţi au refuzat hrana.

Având în vedere implicaţiile medicale, accentuate şi de perioada caniculară, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi exprimă public îngrijorarea faţă de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităţilor, angajaţii au purtat discuţii individuale şi colective cu persoanele implicate în această formă de protest şi au încercat identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor semnalate.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate respectă dreptul la  libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea acestora. În acest sens, personalul monitorizează îndeaproape situaţia, fiind în dialog permanent cu deţinuţii nemulţumiţi.

În situaţia în care deţinuţii vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, precum şi cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere  va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menţinută, în permanenţă, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne.”

CITIŢI ŞI:

„Prison break” moldovenesc: culisele răscoalei puşcăriaşilor de la Iaşi. Deţinut: „Mă piş pe un an de puşcărie. E ca la Auschwitz, ne mănâncă ploşniţele ”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite