Realitatea botoşăneană:  numărul bisericilor concurează cu cel al şcolilor, iar 180.000 de pacienţi sunt arondaţi unui singur spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Botoşani sunt din ce în ce mai puţine unităţi sanitare capabile să asigure servicii medicale complete FOTO Adevărul
La Botoşani sunt din ce în ce mai puţine unităţi sanitare capabile să asigure servicii medicale complete FOTO Adevărul

În judeţul Botoşani sunt peste 480 de biserici şi 528 de unităţi de învăţământ  toate tipurile. Cea mai mare problemă o reprezintă numărul mic de spitale, dintre care majoritatea sunt grupate în municipiul Botoşani, oamenii de pe malurile Prutului fiind obligaţi să parcurgă şi câte 100 de kilometri pentru a venit la un medic specialist.

În judeţul Botoşani conform statisticii afişate de Ministerul Cultelor din România sunt 484 de biserici, ortodoxe, ortodoxe de rit vechi, armeano-gregoriene, catolice, case de rugăciuni baptiste,adventise de ziua a şaptea, case de rugăciune evanghelice. 

Dealtfel având în vedere că populaţia Botoşaniului, conform ultimului recensământ ajunge la 360.000 de locutori, rezult că 700 de botoşăneni sunt arondaţi unei biserici. Cele mai multe lăcaşe de cult sunt de rit ortodox, 390 de la număr, urmate de casele de rugăciune neoprotestante.

Şcoli multe, dar insalubre

Bisericile concurează ca număr cu şcolile din Botoşani. Dealtfel spre deosebire de alte judeţe numărul de şcoli depăşeşt pe cel al bisericilor. Conform unei statistici a Inspectoratului Şcolar Judeţean prezentantă Prefecturii în Botoşani sunt 528 de unităţi de învăţământ, de la creşe până la licee sau colegii naţionale. 

Deşi sunt foarte numeroase, multe dintre şcolile de la ţară, au rămas aproape neschimbate din Evul Mediu. Mai precis elevii, în unităţile de învăţământ de pe malul Prutului mai merg la toaletă în curtea şcolii şi se spalî pe mâini în găleată. Mai mult decât atât la începutul anului şcolar 2014-2014, aproape 270 de şcoli nu primiseră aviz sanitar de funcţionare tocmai din cauza condiţiilor insalubre.

Peste 100 de kilometri pentru un consult

Cea mai mare problemă a judeţului este lipsa spitalelor. Mai precis este vorba de dotarea secţiilor şi spitalelor din mediul rural, pentru a putea acoperi cazuistica. În judeţul Botoşani sunt două spitale mari, Spitalul Judeţean ”Mavromati” din Botoşani şi Spitalul Municipal Dorohoi. Spitalul Judeţean din Botoşani are o secţie la Darabani, una la Săveni, şi restul de patru secţii, reprezentând Pediatrie, Maternitate, Psihiatrie, Contagioase se află în municipiul Botoşani. 

Secţiile spitalului de la Darabani şi Săveni sunt prost echipate, iar majoritatea pacienţilor care ajung aici sunt direcţionaţi tot către spitalul din Botoşani. În aceste condiţii singurele spitale care pot oferi tratament complet sunt cele de la Botoşani şi Dorohoi, rezultând un număr de 180.000 de botoşăneni arondaţi unui singur spital. Cel mai grav este că botoşănenii care locuiesc la limita de nord a judeţului trebuie să bată şi câte 100 de kilometri pentru un consult de specialitate în reşedinţa de judeţ.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Judeţul Iaşi în 25 de ani: 149 de biserici în plus, 35.000 de elevi şi studenţi în minus. Mitropolia Moldovei: „Nevoia de biserici noi este încă foarte mare“

Realitate dură sau "obsesie plină de ură"? Argeşul are 15 spitale, 104 unităţi de învăţământ şi  biserici cărora li s-a pierdut şirul

Judeţul Vaslui, la mila Domnului: un spital la 125.000 de locuitori şi o biserică la 655 de locuitori. Peste 700 de şcoli şi-au pierdut personalitatea juridică

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite