Proteste ale asistenţilor medicali din Botoşani. Aceştia spun că sunt singurii din ţară care avansează în funcţie fără să fie plătiţi conform gradului obţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii medicali de la Spitalul Judeţean ”Mavromati” din Botoşani au protestat în faţa Prefecturii fiindcă, spun ei, sunt singurii din ţară care nu primesc toate drepturile salariale. Aceştia spun că deşi avansează în grad lefurile rămân aceleaşi. Liderii sindicali spun că şi infirmierii sunt puşi să facă pe banii lor cursuri de specializare.

Joi,18 februarie, în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Botoşani au început protestele asistenţilor medicali din cadrul Sindicatului Sanitas. Protestele au continuat şi vineri, iar asistenţii sunt decişi să iasă în stradă în fiecare zi până când şefii Spitalului Judeţean ”Mavromati”, dar mai ales şefii Consiliului Judeţean Botoşani le vor satisface revendicările. Asistenţii sunt în special nemulţumiţi de modul în care sunt remuneraţi, de faptul că nu primesc bonurile de masă restante dar şi că plătesc cursuri de formare profesională din propriile buzunare.

”Este o situaţie unică în ţară“

Zeci de asistenţi medicali de la Spitalul Judeţean ”Mavromati” Botoşani au ieşit în stradă şi au început protestele. S-au strâns şi joi şi vineri în faţa Consiliului Judeţean cu pancarte şi steaguri pe care au scris diferite sloganuri şi revendicări. Principala nemulţumire a asistenţilor sunt avansările neplătite la Spitalul Judeţean. Practic sunt asistenţi care au avansat în grad, dar leafa le-a rămas aceeaşi. Sindicaliştii spun că sunt oameni care aşteaptă să primească salarii conform gradului obţinut prin concurs de doi ani de zile.

image

 Asistentele medicale spun că este o situaţie unică în ţară FOTO Cosmin Zamfirache

„Sunt asistenţi medicali care au susţinut şi promovat gradul principal în decembrie 2013. Nu s-a găsit nici până în acest moment nicio soluţie pentru a acorda acestor asistenţi medicali un drept legal care li se cuvine, este o treaptă de salarizare profesională”, spune liderul de sindicat Lia Temciuc. Asistenţii medicali adunaţi la proteste spun că sunt singurii din ţară care ajung să promoveze examene de grad, dar salariile să le rămână aceleaşi sau mai precis nu sunt plătiţi conform pregătirii pe care o au. ”Este o situaţie unică în ţară. Nicăieri nu mai este aşa. Este normal să fim plătiţi conform gradului obţinut“, a precizat unul dintre protestatari. ”Ce rost mai are să ne mai specializăm, să creştem? Gradele nu ţin de foame”, a precizat o altă asistentă venită la protest. 

Infirmierii, puşi să-şi plătească specializarea

Nemulţumiţi sunt şi infirimieri. Liderii sindicali de la Spitalul Judeţean din Botoşani spun că aceştia au fost puşi să facă cursuri pe banii lor, deşi formarea lor profesională ar avantaja de fapt spitalul. „Personalul auxiliar şi de îngrijire a fost obligat să plătească nişte cursuri pentru pregătire profesională, despre noţiuni fundamentale de igienă. Ei  le-au făcut pentru spital şi nu pentru ei. Angajatorul, confom legii, este obligat să plătească această formă de instruire profesională. Nu s-au găsit bani nici pentru asta”, a adăugat Temciuc. Totodată, asistenţii spun că au ieşit în stradă şi fiindcă nu au primit bonurile de masă restante de câteva luni.

”Nu avem o puşculiţă cu bani”

Asistenţii medicali mai spun că vor protesta până când le vor fi acordate drepturile salariale conform gradului profesional obţinut, dar şi până când vor primi bonurile de masă. Şefii de la Consiliul Judeţean spun însă că asistenţii nu au decât să stea în stradă, fiindcă momentan nu au surse de finanţare. 

image

Lia Temciuc (foto stânga) este lider sindical FOTO Cosmin Zamfirache

„Anul acesta am avut aprobarea de buget şi am alocat sume inclusiv pentru partea de funcţionare şi pentru cea de investiţii. Cheltuielile alocate pentru partea de funcţionare cu prioritate se duc către tichetele de masă. Noi nu avem o puşculiţă cu bani acum din care să dăm la spital pentru solicitările dumnealor”, a precizat Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Totodată şeful judeţului a spus că va încerca să aloce sume suplimentare pentru spital, dar abia la jumătatea anului la o posibilă rectificare. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Criză de Medici la Urgenţele Spitalului Judeţean Buzău. Trierea pacienţilor este făcută de asistenţi

Sindicaliştii din Sănătate cer o nouă majorare salarială

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite