Primarul care a tăiat subvenţiile pentru 500 de asistaţi social. „Dacă nu vin la muncă, înseamnă că n-au nevoie de bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar din judeţul Botoşani a tăiat ajutorele sociale ale asistaţilor care refuză să muncească în folosul comunităţii. Decizia radicală a edilului a venit după ce mulţi localnici plătiţi din banii statului au refuzat să muncească chiar şi o oră pe zi.

Ştefăneştiul este o localitate de graniţă din nordul extrem al Moldovei. A fost o comună transformată în oraş în anul 2004, tocmai pentru a respecta numărul de aşezări urbane impus de aderarea la Uniunea Europeană. Localitatea nu şi-a schimbat aspectul rural, oportunităţile sunt reduse, iar sărăcia în floare. 

De altfel, în 2016, dintr-o populaţie de 5.000 de locuitori, 1.000 erau asistaţi social, depăşind numărul celor angajaţi.
 

Primarul oraşului botoşănean Ştefăneşti a tăiat subvenţiile pentru jumătate dintre asistaţii social înregistraţi în localitate. Planul a început să fie pus în aplicare progresiv încă din vara anului 2016, atunci când Florin Buţura (PNL) a câştigat mandatul de primar. În acest moment, aproape 500 de persoane aflate pe lista persoanelor nevoiaşe nu mai primesc ajutorul de subzistenţă.

Autorităţile locale s-au arătat nemulţumite de faptul că majoritatea asistaţilor social refuzau să presteze muncă în folosul comunităţii, activitate obligatorie în schimbul banilor luaţi de la stat.

Au refuzat sarcini uşoare

„Fiecare asistat social trebuie să facă un anumit număr de ore de muncă în folosul comunităţii. La fiecare început de lună, i-am chemat să muncească câteva ore în folosul comunităţii. Am considerat că, dacă nu vin, nu mai au nevoie de bani şi i-am tăiat de pe lista asistaţilor la începutul lunii următoare. Nu se poate să primeşti bani de la stat fără să respecţi condiţiile“, spune primarul Florin Buţura.
 

image

Primarul din Ştefăneşti FOTO Cosmin Zamfirache

Conform legilor în vigoare, asistaţii social sunt obligaţi să presteze câteva ore lunar, la munci uşoare. Majoritatea celor care au fost tăiaţi de la asistenţă socială nu s-au prezentat la serviciu nici măcar o dată. „Sunt puşi la strâns gunoiul de pe străzi, la strâns frunzele, desfundat şanţurile, podeţele. Măcar o oră - două zilnic să facă, dar sunt sute care n-au venit niciodată“, adaugă edilul din Ştefăneşti. În aceste condiţii, aproape 500 de persoane şi-au pierdut ajutorul social.

„Aşteptăm din cer banii“

O parte a localnicilor au întâmpinat cu bucurie această decizie. Dumitru Halău a muncit 40 de ani ca maistru militar. Acesta spune că sunt destule slujbe sezoniere în Ştefăneşti, dar mulţi le refuză fiindcă preferă să încaseze ajutorul social. „Statul îi învaţă pe oameni cu nemunca. Sunt atâţia oameni care au nevoie de ajutoare la câmp şi în gospodărie. Dar nu vine nimeni. Preferă să trăiască din ajutor social“, spune fostul maistru. Mai toţi cei care au rămas fără ajutor social au plecat în străinătate.

Sunt însă şi localnici săraci care au refuzat din start subvenţia când li s-a pus condiţia să muncească pentru comunitate. „Stau degeaba, ce să muncesc aicea? Să munceşti pe 20-30 de lei, mor oamenii de foame. De unde bani, aşteptăm din cer banii“, spune un tânăr de 20 de ani din Ştefăneşti.

image

Localnicii din Ştefăneşti sunt revoltaţi de faptul că asistaţii social nu muncesc FOTO Cosmin Zamfirache

Mai mulţi asistaţi social decât angajaţi

Numărul mare al asistaţilor social este o problemă a oraşului nord moldav. Ei depăşesc numărul persoanelor angajate în localitate. ”Din păcate, avem mai mulţi asistaţi decât persoane angajate. Cu acest lucru ne luptăm noi aici”, confirmă primarul din Ştefăneşti. Pe lângă asistaţii social, sunt numeroşi pensionari şi copiii. De altfel, mulţi localnici săraci, unii cu ajutor social trăiesc în ”ghetourile” din Ştefăneşti, adică nişte blocuri decrepite construite în perioada comunistă aproape de centrul oraşului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

O femeie cu probleme psihice a fost abuzată sexual de un individ care trăieşte din ajutoare sociale

310 teleormăneni au încasat ajutoare sociale necuvenite

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite