”Poveşti la gura sobei”: o incursiune emoţionantă în universul copilăriei cu o educatoare şi un istoric, dedicată botoşănenilor de toate vârstele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Poveşti la gura sobei” este un proiect iniţiat de Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani prin care se doreşte promovarea culturii tradiţionale şi farmecul coplăriei de odinioară. Cu alte cuvinte este o reîntoarcere la lumea poveştilor, atunci când nu existau filme şi desene animate iar singura bucurie a celor mici erau basmele.

Lumea basmelor a fascinat generaţii întregi de copii. Eroii celor mici, nu erau personajele benzilor desenate sau a producţiilor holywoodiene de astăzi. Copii doreau să fie precum Făt-Frumos, voinicii sau înţelepţii din poveşti. Muzeul Judeţean de Istorie prin secţia sa de etnografie propune o reînoarcere în lumea tradiţională, a copilăriei de acum măcar 40 de ani. Aceea copilărie cu poveşti spuse la gura sobei cu zâne, zmei şi feţi –frumoşi. Dealtfel aşa se numeşte şi proiectul promovat de secţia de etnografie ”Poveşti la gura sobei” şi este adresat atât celor mici cât şi celor mari.

Incursiune în lumea basmului

”Poveşti la gura sobei”, este un proiect lansat astăzi la secţia de etnografie a Muzeului Judeţean de Istorie, găzduită de Casa Ventura, o bijuterie arhitectonică de început de secol XIX. Propriu-zis proiectul constă în povestirea basmelor, auditorului, strâns ca la gura sobei. La prima ediţie de ascultat poveşti s-au strâns în sala mare a Casei Ventura peste 80 de copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 14 ani însoţiţi în mare parte de părinţi sau educatori. Toată lumea a făcut un evantai de scaune în jurul pupitrului unde trebuia să i-a loc povestitorul şi în jurul pânzei de videoproiector care imita focul din vatră.  Deşi este o eră a computerelor şi gadgeturilor, copii au fost nerăbdători să audă poveştile pe care le-au auzit şi părinţii lor. ”Poveştile au rolul lor şi cei mici trebuie să se bucure de ele. Să încercăm să umblăm la sufleţelele celor mici cât mai des”, spune Laura Tocariu, şefa Muzeului de Etnografie din Botoşani.

Povestitorii: o educatoare şi un istoric

Cei care au deschis seria poveştilor, au fost doi cunoscuţi oameni de cultură în peisaul botoşănean şi nu numai. Este vorba de renumitul istoric botoşănean Gheorghe Median şi soţia sa educatoarea Georgeta Median. ”Astfel de activităţi am eu acasă cu nepoţii mei. Oricum prin natura meseriei mele se ştie că sunt un povestitor. Apreciez mult acest proiect şi voi răspunde întotdeauna invitaţiei.”, a precizat Gheorghe Median, istoric şi bunic a patru nepoţi. Istoricul botoşănean a spus copiilor povestea ”Cei doi fraţi” iar soţia acestuia ”Povestea globurilor”, o poveste de Crăciun. Poveştile ”La gura sobei” vor putea fi ascultate în fiecare săptămână la secţia de etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Morcoveaţă, sâmbătă, la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte

„Povestirile alese” ale lui Mircea Cărtărescu, lansate la Gaudeamus

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite