Povestea unuia dintre cei mai de temut interlopi din România: Ion Clămparu, botoşăneanul care a ridicat un „imperiu“ al prostituţiei în Spania şi în România

Povestea unuia dintre cei mai de temut interlopi din România: Ion Clămparu, botoşăneanul care a ridicat un „imperiu“ al prostituţiei în Spania şi în România

Botoşăneanul Ion Clămparu arestat de poliţia spaniolă FOTO Adevărul

Ion Clămparu, originar din Botoşani, a clădit una dintre cele mai temute reţele de proxenetism din Spania. Anchetatorii spun că racola fete din România şi cu ele a construit un adevărat „imperiu“ al prostituţiei chiar în inima Spaniei. Căutat prin Interpol, botoşăneanul s-a predat poliţiştilor spanioli şi a fost condamnat, în 2012, la 30 de ani de închisoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ion Clămparu un botoşănean de 45 de ani a condus timp de trei ani, una dintre cele mai mare reţele de prostituţie din Europa, după cum s-au pronunţat anchetatorii spanioli, cei care în cele din urmă au pus lacătul pe afacerile botoşăneanului. 

Căutat prin interpol, folosind identităţi false, numeroase porecle, Clămparu a fentat legea în România şi în Spania, mai bine de zece ani. 

În tot acest timp, şi-a creat un renume de temut atât în România cât şi în Spania, unde a ajuns să locuiască şi să îşi controleze imperiul din capitala regilor castilieni. Povestea lui Ion Clămparu începe însă în România comunistă.

Condamnat pentru că a ucis un om în bătaie

Conform unei sentinţe penale aflată în arhiva Tribunalului Botoşani, Ion Clămparu a fost condamnat prima dată la închisoare în anul 1988, în ultimii ani ai comunismului din România. Defapt acesta este debutul lui Clămparu în lumea infracţionalităţii. În sentinţa penală, se arată clar că Ion Clămparu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Propriu-zis după ce a petrecut la cabana Rediu din municipiul Botoşani, Clămparu a bătut un om în plină stradă. În urma loviturilor primite, bărbatul bătut de Clămparu a murit.

Reţea construită cu oameni cunoscuţi în puşcării

Ion Clămparu a fost eliberat în 1998. În Pentinciarele pe unde a trecut, botoşăneanul şi-a format însă o reţea de cunoscuţi şi apropiaţi din rândurile puşcăriaşilor. Aceştia urmează să îi devină cei mai de încredere locotenenţi. Cu ajutorul lor, pentru a-şi face un rost, după anii ispăşiţi în puşcărie, Clămparu, potrivit anchetatorilor din România a pus la punct o adevărată reţea de prostituţie. 

Concret în perioada 2001-2004, după cum reiese din rechizitorii, botoşăneanul împreună cu prietenii acestuia promiteau tinerelor sărace din România şi Republica Moldova locuri bine plătite în străinătate. Locul unde Clămparu a dorit să-şi înfiinţeze ”afacerea” a fost Spania. A ales chiar capitala acesteia, Madridul. 

Odată ce ajungeau în inima Castiliei, femeile venite să muncească pentru a scăpa de sărăcie, se trezeau transformate în prostituate. Obligate de oamenii lui Clămparu să producă bani, acestea au ajuns să facă parte din cea  mai mare reţea de prostituţie cunoscută în Europa, după cum reiese şi din rapoartele procurorilor spanioli

Un ”imperiu„ înfloritor

Anchetele poliţiştilor spanioli care au plecat pe urmele lui Clămparu şi-au dat seama că botoşăneanul a umplut Madridul cu prostituate românce. Cartierul central al afacerii lui Clămparu era parcul madrilen Casa de Campo. Pe aleeile acestuia, fetele agăţau clienţii şi produceau bani pentru clan. Procurorii din Madrid estimează că în fiecare seară câte 150 de femei, erau puse să se prostitueze, încasările unei singure prostituate variind între 300 şi 600 de euro. Între timp botoşăneanul a ajuns să fie cunoscut după mai multe porecle. ”Naşul”, ”Papa”, ”Ion de la Madrid” sau ”Cap de porc”. 

Decăderea lui Clămparu

În cel mai scurt timp, Ion Clămparu a ajuns să fie căutat de poliţia din toată Europa, fiind dat în urmărire prin Interpol.  Poliţia spaniolă, ţara în inima căreia îşi desfăşura activităţile, a încercat încă din 2004 să îl prindă. Fără succes. Clămparu nu era cunoscut nici măcar de majoritate celor care lucrau pentru el. 

Toate pistele se înfundau. Practic, Clămparu exista dar nu se putea ajunge la el. În 2011, sătul de ascunzişuri şi urmăriri botoşăneanul s-a predat autorităţilor spaniole. În februarie 2012 a fost condamnat în Spania la 30 de ani de închisoare pentru diferite infracţiuni legate în special de proxenetism. 

Mulţi dintre locotenenţii acestuia din România au fost  arestaţi încă din 2004-2005. Ion Clămparu a fost condamnat să-şi execute pedeapsa într-un penitenciar spaniol. În câteva interviuri acordate cdupă condamnare Clămparu şi-ar fi susţinut nevinovăţia.
 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările