Povestea uitată a celui mai vechi han din Moldova. Construit de armeni, hanul l-ar fi adăpostit chiar şi pe regele polonez Jan Sobieski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Garabet Bolfosu, construită în anul 1790 s-ar afla peste ruinele vechiului han FOTO Cosmin Zamfirache
Casa Garabet Bolfosu, construită în anul 1790 s-ar afla peste ruinele vechiului han FOTO Cosmin Zamfirache

Din hanul ridicat cu multe secole în urmă la Botoşani n-a rămas decât o gură de pivniţă. După ce hanul a ars, negustorii armeni au construit pe locul lui o casă.

Cel mai vechi han din Moldova  s-a aflat în mahalaua armenească a Botoşaniului. Din vechiul loc de popas al neguţătorilor medievali nu a rămas azi decât o gură de pivniţă. După ce hanul a ars până la temelii, negustorii armeni au construit acolo o casă, transformată de-a lungul timpului în şcoală, agie şi sediu pentru Siguranţa Statului. Astăzi, clădirea devenită monument istoric e transformată în magazin de arme şi crâşmă.

Construit înainte de 1356

Casa Bolfosu sau ”Casa Panda”, după cum o ştiu toţi botoşănenii, este o superbă clădire armenească veche de 300 de ani, cea mai veche casă a Botoşaniului medieval rămasă în picioare. Casa i-a aparţinut unui bogat negustor armean, Garabet Bolfosu. Doar plăcuţa pusă pe un zid al casei de comunitatea armeană aduce aminte de importanţa clădirii. O gură de beci care se deschide, dintr-o laterală a fostei locuinţe Bolfosu, spune o poveste aproape necunoscută.  Beciurile aflate sub fundaţie aparţin celui mai vechi han din Moldova. Unii membri ai comunităţii armene spun că este  mai vechi decât statul Moldova, întemeiat la 1356 de Bogdan I. 

pivnita

O gură de pivniţă a Casei Bolfosu ce aminteşte de vechiul han

Caravane de mărfuri orientale şi genoveze

”Armenii au întemeiat, economic vorbind, târgul medieval al Botoşaniului. Au venit începând cu 1211. Au ales acest loc pentru că era un important nod

comercial

image

. Şi asta le era meseria: negustori”, povesteşte Simion Egner, unul dintre puţinii membrii ai comunităţii armene rămas la Botoşani. 

La aceea vreme, statul Moldova nici nu era întemeiat, iar drumul

comercial

image

dintre Marea Neagră şi Marea Baltică trecea prin acest târg. ” Era un drum străbătut de caravane, de mărfuri orientale sau genoveze, de negustori bizantini sau de polonezi. Era locul perfect pentru a ridica hanuri şi târguri. Iar armenii s-au ocupat de negoţ după invazia tătară din 1241, transformând Botoşaniul într-o zonă comercială”, spune Daniel Ciucălău, istoric botoşănean. 

Vin gros şi bun

“Casa Bolfosu este pe locul hanului ridicat de armeni. Hanul nu mai există. Era cel mai vechi han din Moldova, pentru că şi târgul armeneasc era cel mai vechi. Hanul era din lemn”, spune Dănuţ Huţu, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu. ”După invazia tătară, hanul a fost ars. Cel mai probabil, hanul care a rezistat cel mai mult era de după 1400, din vremea lui Alexandru cel Bun. Se spun poveşti de demult cu un vin gros şi bun, care numai la hanul ăsta se găsea”, adaugă Florin Egner.

egner

Florin Egner, membru al comunităţii armene, preocupat de istorie comunităţii la Botoşani

Şi regele polonez Sobieski ar fi tras la han

Există legende locale cum că regele polonez Jan Sobieski, după asediul obositor şi umilitor de la Cetatea Neamţului, s-a retras prin zona Botoşaniului şi ar fi tras la hanul armenesc. Încântat de atmosferă, a cruţat  întreg târgul de jaful soldaţilor săi. Originea hanului şi data dispariţiei sale se pierd în negura vremii. Sigur este că la 1790, pe ruinele hanului, bogatul negustor armean Garabet Bolfosu îşi făcea o casă minunată, lăsând vechile pivniţe la locul lor.  

Sunt însă istoric sceptici în privinţa hanului.  ”Nu sunt date precise despre existenţa acestui han. Nu ştim sigur că a fost acolo. Hanuri au fost cu siguranţă, târg fără han nu se poate, iar comunitatea armenească este veche la Botoşani”, spune un alt istoric botoşănean, Gheorghe Median. 

Gimnaziu şi sediu de primărie

Din anul 1881, Casa Bolfosu, construită peste vechiul han, a servit drept sediu pentru actualul Colegiu Naţional  ”A.T. Laurian”. Aici a învăţat şi istoricul Nicolae Iorga. ”În 1832, înainte de a fi şcoală, a fost, pentru câţiva ani, sediul Primăriei Botoşaniului”, adaugă şi istoricul Gheorghe Median. După 1902, Casa Bolfosu se transformă în sediul Agiei sau mai precis Poliţia oraşului, iar vechile beciuri au servit drept celule pentru deţinuţi.  În perioada comunistă a fost abandonată, pentru ca, după 1990, să fie dată de comunitatea armeană în chirie d agenţilor economici. Astăzi, pe locul celui mai vechi han din Moldova se află un magazin de arme, un coafor, un depozit de legume şi un bar cu terasă. 

citii şi:

Oraşe de altădată

Universitate de vară în comuna Bucium din Apuseni: proiecte de restaurare şi studiu ştiinţific al şteampurilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite