Povestea impresionantă a elevei care a trecut peste greutăţile vieţii prin studiu. Şi-a pierdut ambii părinţi, dar a obţinut nenumărate premii la concursurile la care a participat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Olivia Popa a obtinut premiul I la Olimpiada Nationala de Psihipedagogie Speciala FOTO Adevarul
Oana Olivia Popa a obtinut premiul I la Olimpiada Nationala de Psihipedagogie Speciala FOTO Adevarul

Olivia Popa (18 ani) este o supravieţuitoare. La doar 12 ani, a rămas fără mamă. La 14 ani, i-a murit şi tatăl. Fata a învins toată durerea crescându-şi cei doi fraţi şi obţinând premii peste premii la olimpiade naţionale.

Despre Olivia, orfană de ambii părinţi, cei apropiaţi spun că este o luptătoare, o optimistă incurabilă, genială la şcoală şi „prea serioasă” pentru vârsta ei. Elevă în clasa a XII-a, tânăra de 18 ani este mândria Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoşani. De mai mulţi ani, Olivia nu se întoarce de la niciun concurs şcolar sau olimpiadă naţională fără o diplomă, la diverse discipline. Nici nu mai ştie numărul distincţiilor primite la competiţiile şcolare. 

Ultimul mare premiu l-a primit în urmă cu câteva zile, când s-a clasat prima pe ţară la Olimpiada de Psihopedagogie Specială, de la Ploieşti, la care a obţinut nota 9,80. Anul trecut, „geniala din Botoşani” a fost desemnată a doua cea mai bună participantă la Olimpiada naţională „Psihologia Vârstelor”. “Este un copil extrem  de ambiţios şi inteligent. Învaţă cu o plăcere ieşită din comun. Are o voinţă cum rar întâlneşti la un tânăr de vârsta ei”, a spus Viorica Corolea, diriginta fetei, cea care îi este alături în fiecare zi şi o pregăteşte pentru olimpiade. 

Tragedia părinţilor

În spatele reuşitelor fetei şi al zâmbetului ei molipsitor, adolescenta ascunde o poveste tristă de viaţă. La 12 ani, Olivia a rămas fără mamă, iar trei ani mai târziu, tragedia s-a repetat şi cu tatăl ei. „Mama Oliviei a murit în 2006, a făcut atac cerebral. Au fost nişte călduri puternice, care au doborât-o. Muncea foarte mult. Tragedia a fost urmată de moartea tatălui, când Olivia abia intrase în clasa a IX-a. Sergiu, fratele ei mai mic, era în clasa a V-a, iar Andra, cealaltă soră, trecuse în a VII-a. Şi ei învaţă acum tot la Liceul Pedagogic şi au note foarte bune”, a mai povestit diriginta Oliviei. Dascălul mai spune că tatăl copiilor a murit „de inimă rea”, după o suferinţă venită în urma pierderii locului de muncă: „Lucra la Penitenciar, iar un deţinut a evadat. A fost dat afară. A suferit enorm şi a început să se autodistrugă. Era măcinat şi de gândul că nu va mai avea bani să plătească ratele la bancă, să-şi crească copiii”. 

Mamă şi tată pentru fraţii ei

După pierderea ambilor părinţi, cei trei fraţi au rămas în grija bunicilor. În timpul şcolii, copiii locuiesc la bunica dinspre tată, în localitatea Cătămărăşti Deal, de lângă Botoşani. În vacanţe, toţi trei se mută la cealaltă bunică, la ţară, în satul Vlădeni. “Olivia este un copil pe care nu te poţi supăra niciodată. Este nepoata pe care orice bunic sau bunică şi-o doreşte. Sunt foarte mândră de ea şi o voi susţine în tot ceea ce ea va dori să facă în viaţă. La fel şi pe Andra şi Sergiu”, a mărsurisit Maria Constantin, bunica maternă Oliviei. 

Diriginta fetei spuneă, însă, că, tragedia părinţilor au maturizat-o foarte repede şi şi-a luat imediat în serios rolul de mamă, tată şi cea mai bună prietenă pentru fratele şi sora ei. “Cu siguranţă că au întărit-o problemele prin care a trecut. Pot spune că este un copil care nu şi-a trăit copilăria. Şi-a asumat multe răspunderi şi conştientizează viitorul mai bine decât orice tânăr de vârsta ei”, a mai spus diriginta Oliviei. 

Visează la meseria mamei

Marele vis al fetei este să devină învăţătoare, la fel ca mama ei, Camelia Popa, care a fost recunoscută drept una dintre cele mai bune dăscăliţe din oraş. „Mama mea a rămas un model pentru mine. De la ea am moştenit dragostea pentru şcoală, îmi place să îi învăţ pe ceilalţi tot ce ştiu. Când eram mică, vedeam acasă teancul de lucrări corectate de mama pentru elevii ei. Mă fascina gândul de a preda şi eu la catedră, la fel ca mama. Ştiu că nu este o meseria de dascăl nu este una care să îţi aducă mulţi bani, dar cred că e important ca în viaţă să facem exact ceea ce iubim cel mai mult”, spune Olivia. 

Despre mama fetei, diriginta ei spune că a fost una dintre cele mai bune învăţătoare din oraş. „Eu i-am coordonat lucrarea de licenţă, la care a obţinut cea mai mare notă. Cred că este ceva genetic, pentru că atât Olivia, cât şi fraţii ei îi calcă pe urme”, mai spune Viorica Corolea.

„Geniala din Botoşani” este acum mai aproape de visul ei. După ce, zilele trecute, a obţinut locul I la ultima olimpiadă naţională la care a aprticipat, Olivia poate intra fără admitere la facultate. „Aş putea să predau după ce termin liceul, dar îmi doresc să merg la facultate, să aprofundez studiile. Mă gândesc să urmez Facultatea de Filologie”, mărturiseşte olimpica.

Despre visele ei, fata mai spune că cel mai mult îi place să călătorească, să vadă lumea. Iar o altă dorinţă este să simtă din nou, de Sărbători, fericirea pe care o avea atunci când îi trăiau părinţii. „De Paşte, de Crăciun, încercăm să ne simţim bine, cei din familie ne sunt alături şi încearcă să ne facă să ne simţim bine. Îmi e dor însă de atmosfera specială care era în casă atunci când trăiau mama şi tata”, a mai mărturisit fata. 

Citat 

   

"Este un copil extrem  de ambiţios şi inteligent. Învaţă cu o plăcere ieşită din comun. Are o voinţă cum rar întâlneşti la un tânăr de vârsta ei"

Viorica Corolea

diriginta fetei

"Olivia este un copil pe care nu te poţi supăra niciodată. Sunt foarte mândră de ea şi o voi susţine în tot ceea ce ea va dori să facă în viaţă

Maria Constantin

bunica maternă Oliviei.

"Toţi trei sunt copii extraordinari. Nu mi-au creat niciodată probleme. Nu au chiulit vreodată, sunt serioşi şi respectuoşi. Ne mândrim cu ei

Mirelea Sănduleanu

directorul Liceului Pedagogic din Botosani

Concursuri la care a participat

2011 Olimpiada de muzică (în corul Liceului pedagogic)- Locul II, etapa naţională 

2011 Olimpiada de franceză – Menţiune, etapa judeţeană 

2011 Olimpiada de română - Premiul I, etapa judeţeană 

2012 Olimpiada de franceză – Menţiune, etapa judeţeană  

2012 Olimpiada de română – Premiul III, etapa judeţeană  

2013 Olimpiada de franceză  - Premiul II, etapa judeţeană  

2013 Olimpiada de română – Menţiune, etapa judeţeană  

2013 Olimpiada naţională „Psihopedagogie specială” – locul I

Mai puteti citi si FOTO Dexter din Botosani, inventator la 18 ani. Tanrul care i-a impresionat pe specialistii de la NASA cu inventiile sale: mana teleghidata de mare precizie, incuietoarea de usa pe baza de ciocanit

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite