Portret/ Maria Matei: „Medicii sunt uneltele lui Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aproape două decenii, prin cabinetul său au trecut peste 15.000 de oameni care i-au cerut ajutorul. Mulţi dintre pacienţi îi mulţumesc când o întâlnesc pe stradă.

Prima poezie pe care Maria Matei a învăţat-o când era copil de-o şchioapă este „Eu mă duc la grădiniţă / Să mă fac o doctoriţă“. Spune că nu s-a gândit niciodată la o altă meserie decât cea de medic, aşa că toate şcolile pe care le-a urmat au fost simple etape pentru a-şi împlini visul. Au fost momente în care a fost nevoie de multă muncă şi de sacrificii. „N-am picat niciun examen în viaţa mea, chiar dacă la examenul de admitere la facultate am avut cele mai mari emoţii“, povesteşte medicul. A intrat şi, după şase ani de studii, a absolvit cu brio. 


În urma examenului de rezidenţiat, pe care l-a susţinut în 1990, a fost repartizată la Spitalul Judeţean Botoşani. De trei ani este şefa Secţiei de Cardiologie a spitalului, iar prin cabinetul său au trecut zeci mii de oameni. La toţi le-a ascultat inimile şi chiar uneori a făcut-o pe psihologul. „În cardiologie, şi nu numai, trebuie să faci o mulţime de alte lucruri în afară de a-i consulta şi trata pe bolnavi. Bolnavi sunt şi au fost de când lumea, dar acum există totuşi mult mai multă agresivitate, mult mai mult stres, ceea ce face lucrurile mai dificile“, recunoaşte Maria Matei.


„Cred mult în destin“

Doctoriţa este o femeie foarte religioasă şi este convinsă că meseria de medic este direct legată de ajutorul lui Dumnezeu. Spune că de multe ori a simţit prezenţa divinităţii şi că a realizat faptul că medicul este doar un fel de unealtă a Celui de Sus. „S-a întâmplat de multe ori să simt asta. Au fost cazuri în care era acelaşi tip de pacient, cu aceeaşi afecţiune, am aplicat aceeaşi procedură, acelaşi tratament de multe ori foarte scump. Numai că unii au scăpat, alţii nu. Cred mult şi în destin şi în ceea ce-i este scris fiecăruia. Sunt cazuri foarte grave, la bătrâni de peste 80 de ani, la care nu te aştepţi să mai ai rezultate. Şi totuşi, dacă Dumnezeu vrea şi dacă omul mai are zile, el trece şi peste cele mai grele încercări“, spune femeia.


A transmis şi copiilor pasiunea pentru medicină


Nici acum, după atâţia ani de medicină, doctoriţa nu simte că şi-ar dori să facă altceva. Mai mult, ambii săi copii studiază, la rândul lor, la Universitatea de Medicină.
„Nu i-am bătut eu la cap să facă asta. Pur şi simplu le-a plăcut meseria mamei lor şi probabil le-am transmis această dorinţă de a face o meserie care să-i ajute pe cei din jur. Mă bucur că fac asta şi că voi avea pe cine să mă bazez la bătrâneţe, când poate o să trebuiască să ajung şi eu pe la un medic“, zâmbeşte cardiologul.

ce-i place
Îi plac oamenii de calitate. Apreciază corectitudinea şi de aceea ţine să fie la rândul său o persoană corectă. Îi mai plac muzica şi filmele bune, pentru care spune însă că nu prea are timp.

ce nu-i place
Nu suportă mizeria nici cea materială, nici cea sufletească. Nu-i place minciuna, nu agreează oamenii incorecţi şi nici pe cei care beau mai mult decât trebuie.

întrebări şi răspunsuri
Aţi oferit vreodată consultaţii pe stradă?
Bineînţeles, şi chiar de multe ori. Având în vedere că locuiesc în oraş de mult timp şi aici şi lucrez, aproape nu este zi în care să nu se întâmple acest lucru. Mi s-a întâmplat şi la biserică să fiu întrebată de foşti pacienţi ce pastile să mai ia sau să-mi spună cum stau cu tensiunea. De fapt, dacă vreau să mă plimb şi să am o oarecare linişte, trebuie să-mi caut o zonă mai ferită.


Dumneavoastră ca şi medic cardiolog aveţi un regim special prin care să vă întreţineţi inima, să o menţineţi sănătoasă?
Nu, nici pe departe. De fapt sunt expusă la fel ca toată lumea pentru că stresul este mare în meseria noastră.

profil
născută. 29 iulie 1958, Băluşeni, Botoşani.
studii. Facultatea de Medicină Iaşi, promoţia 1983.
familie. Căsătorită, are 2 copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite