PORTRET/ Fereşte clienţii de capcanele bancare

PORTRET/ Fereşte clienţii de capcanele bancare

Vasile Stăuceanu

De mai bine de şase ani, consultantul financiar îi ajută pe botoşăneni să înţeleagă ofertele de credit şi să facă cea mai bună alegere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este unul dintre primii brokeri care a implementat sistemul consultanţei financiare la Botoşani. Debutul în lumea financiară a avut loc la 27 de ani, pe când  lucra la o firmă de electrocasnice şi se ocupa de credite. Uşurinţa cu care clienţii acceptau semnarea contractului fără a citi clauzele, dar şi lipsa de informare a acestora, l-au determinat să înceapă o carieră în domeniul consultanţei financiar-bancare.

Vânător de informaţii
De peste şase ani, Vasile Stăuceanu este o interfaţă între bănci şi viitorii clienţi. Acesta analizează toate ofertele bancare, pe care le explică ulterior celor care doresc să ia un credit în condiţii cât mai avantajoase. „Trebuie să fiu permanent la curent cu toate ofertele de credit ale băncilor. Să ştiu dacă au crescut sau au scăzut dobânzile şi care sunt condiţiile de acordare a creditelor. Munca mea îmi cere să fiu în permanenţă informat“, a precizat brockerul.

Teoretic, Vasile Stăuceanu îi ajută pe viitorii clienţi ai băncii, care, datorită lui, nu mai sunt nevoiţi să piardă timp de la o bancă la alta pentru aflarea ultimelor oferte. În plus, brokerul are marele avantaj de a înţelege termenii bancari din contracte, pe care îi traduce pe înţelesul celor care nu stăpânesc acest domeniu. „Clientul câştigă astfel timp. Noi, consultanţii financiari, facem totul pentru ei. De la găsirea celui mai avantajos credit, la întocmirea dosarului şi legalizarea unor documente. Practic, clientul merge doar la bancă, depune actele şi ia banii“, a mai spus brokerul.


Primită cu reticenţă la început, meseria de consultant financiar pare să câştige tot mai mulţi adepţi. „Prima dată ne priveau cu neîncredere. Nu înţelegeau de ce să se ocupe alţii de dosarul lor. Acum, majoritatea au înţeles că sfatul unui specialist este important ca ei să nu ajungă în situaţia de a rămâne datori vânduţi băncilor. Mai mult, pot afla imediat dacă mai pot primi sau nu un credit, ca să nu piardă timp pe la ghişee“, a adăugat Vasile Stăuceanu.

„E greu să dai veşti proaste“
Din 2004, tânărul a oferit consultanţă financiară la peste o mie de botoşăneni. „Satisfacţia cea mare este atunci când reuşeşti să îl ajuţi pe om să îşi cumpere casa ori maşina visată sau să obţină un credit care îi poate schimba viaţa, iar rata lunară să nu îl împovăreze“, spune tânărul. Cel mai greu îi este când trebuie să comunice celui care apelează la el că nu are cum să contracteze un împrumut. „Sunt persoane care abia îşi pot achita ratele şi mai vor să facă un credit. Lor trebuie să le explici că gradul de îndatorare este prea mare şi nu vor mai primi o nouă creditare“, povesteşte brokerul.

Profil
Născut. 1 ianuarie
1977, Botoşani.
Studii. Este student în anul III la Facultatea de Finanţe-Bănci, Universitatea
„Spiru Haret“.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Care este ajutorul pe care îl oferi clienţilor?
Prin consultanţa oferită încerc să-i ghidez spre cele mai bune oferte de pe piaţă. Le explic riscurile la care se expun, dar şi avantajele. Le explic detaliat ce presupune un credit bancar sau o poliţă de asigurare. 
Cer oamenii sfaturile unui consultant bancar?
La început, a existat o reticenţă în ceea ce priveşte consultanţa bancară. Era un lucru nou pe piaţă, dar oamenii s-au obişnuit deja să apeleze la serviciile unui specialist înainte de a lua un credit bancar.
Care sunt avantajele?
Clienţii fac economie de timp. De la noi află ultimele oferte de pe piaţă fără să se mai ducă la bancă.

Ce-i place
Îi place să comunice şi să fie în contact permanent cu oamenii de la care crede că are mereu ceva de învăţat. De asemenea, lui Vasile îi plac călătoriile, muzica şi oamenii serioşi pe care se poate baza.

Ce nu-i place
Neseriozitatea, minciuna şi grandomania. Lui Vasile Stăuceanu nu îi mai plac persoanele care nu se informează cu privire la avantajele pe care le-ar putea obţine din acţiunile întreprinse.

citeste totul despre: