Poliţiştii, evaluaţi pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul psiholog al Poliţiei Botoşani a făcut minuni: el a diagnosticat, în medie, câte zece agenţi în fiecare zi. Toţi cei examinaţi au fost declaraţi apţi. Unii specialişti au dubii asupra rigurozităţii acestor teste. 

Sinuciderea comisarului Cristian Vieru a scos la iveală faptul că acesta nu mai fusese testat psihologic de peste şapte ani. Şefii Poliţiei susţin că Vieru a fost un caz atipic şi că, de regulă, oamenii lor sunt supuşi la analize riguroase. Astfel, de la începutul anului au fost testaţi 641 de poliţişti, adică în medie zece pe zi, dacă luăm în calcul zilele lucrătoare.


„Majoritatea sunt poliţişti de la Ordine Publică, Rutieră şi Serviciul Judiciar, adică structurile operative care au arme şi conduc autoturismele instituţiei. 15% din cei testaţi fac parte din structurile neoperative (cum a fost şi comisarul Vieru-n.r.)“, a declarat Daniela Darea, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.


Evaluări de ochii lumii


Pe hârtie, statisticile arată bine. Sunt mulţi poliţişti testaţi, care au trecut cu toţii evaluarea. „Toate cadrele testate anul acesta au fost declarate apte de muncă“, a subliniat purtătorul de cuvânt al IJP Botoşani.


Există însă câteva semne de întrebare cu privire la modul în care sunt făcute evaluările. Poliţia botoşăneană are un singur psiholog, care este în concediu postnatal până la sfârşitul acestei luni. Cel de-al doilea post de psiholog este vacant şi se încearcă ocuparea lui anul acesta.


Poliţiştii se „uzează“ prea repede


Unii specialişti sunt în stare să bage mâna-n foc că testările au fost făcute superficial. „Poliţiştii sunt într-un stres permament. De asta sunt scoşi la pensie mult mai repede. Aceste evaluări periodice făcute la doi sau chiar cinci ani nu sunt relevante pentru că individul nu-şi poate arăta într-adevăr personalitatea. Cred că ar trebui să meargă des la terapeut, dar şi aici e o mare problemă: nu pot vorbi deschis de problemele lor pentru că multe informaţii sunt clasificate“, a subliniat Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşani.

________________________

A întocmit bilanţul, apoi s-a împuşcat
În ziua sinuciderii, comisarul Cristian Vieru a finalizat bilanţul Poliţiei pe primul trimestru al anului 2010, l-a prezentat şefilor, apoi s-a împuşcat în biroul său. Psihologii cred că acest ultim gest trădează tendinţa de perfecţionism şi simetrie, trăsături specifice persoanelor introvertite cu predispoziţie spre suicid.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite