Planul nebunesc al naziştilor de a scăpa de evrei. Înainte de „soluţia finală“, a existat fantezistul proiect „Madagascar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naziştii doreau să deporteze evreii în Madagascar FOTO  tumblr.com
Naziştii doreau să deporteze evreii în Madagascar FOTO  tumblr.com

Naziştii au pus în practică cel mai diabolic plan de epurare etnică din istoria omenirii reuşind să extermine milioane de oameni. Înainte ca ”soluţia finală” să fie aplicată, naziştii au încercat să scape de evrei printr-un proiect fantezist numit ”Madagascar”.

Conform doctrinei naziste exista doar o singură rasă superioară care trebuia să le controleze pe celelalte, numită rasa ariană. Restul trebuia să moară sau să ajungă în sclavie. Evreii, conform ideologiei naziste, erau indezirabili şi trebuia exterminaţi.

Naziştii au aplicat în cele din urmă ”soluţia finală”, ucigând în lagărele de concentrare milioane de oameni. Înaintea exterminării în lagăre, naziştii au avut însă un alt plan pentru înlăturarea populaţiei evreieşti din Europa. Acesta plan nu presupunea exterminarea acestora, ci deportarea lor într-o insulă de pe coasta de est a Africii. Proiectul s-a numit ”Planul Madagascar”.

”Toţi evreii afară din Europa”

În anul 1940 Germania nazistă făcea legea în Europa. Războiul fulger iniţiat de generalii lui Hitler a dat roade. Polonia, Cehoslovacia, Belgia, Olanda, Franţa au căzut rând pe rând sub atacurile trupelor germane. În vara acelui an, Franz Rademacher, un angajat al Ministerului Afacerilor Externe condus de Ribbentrop, trimitea un memoriu conducerii partidului nazist prin care oferea soluţii pentru epurarea etnică din Europa, unul dintre obiectivele binecunoscute ale celui de-al Treilea Reich.

”Victoria se apropie cu paşi repezi şi dă Germaniei posibilitatea, şi din punctul meu de vedere şi datoria, de a rezolva problema chestiunii evreieşti în Europa. Soluţia dezirabilă este: toţi evreii afară din Europa”, scria Rademacher la începutul memoriului său. În continuare Rademacher, numit şi şef al Biroului Evreiesc în cadrul Afacerilor Externe, a expus în detaliu planul său de epurare etnică. Acesta a fost agreat de conducerea Germaniei Naziste şi a fost la un pas de a fi pus în aplicare. 

Peste un milion de evrei, pe an,  duşi în Madagascar

Planul prevedea deportarea întregii populaţii evreieşti pe insula Madagascar, în Oceanul Indian, pe coasta Africii. Rademacher spune că deportarea şi nu uciderea acestora ar fi fost un bun plan propagandistic pentru a arăta lumii ”generozitatea ” nazistă. Propriu-zis conform planului lui Rademacher toţi evreii din Europa trebuiau lăsaţi fără cetăţenie, jefuiţi de toate bunurile personale şi de proprietăţi şi mai apoi deportaţi în Madagascar. Pe insula africană, nu ar fi avut posibilitatea de a trăi şi acţiona în libertate. Rademacher îşi imagina o uriaşă colonie penitenciar, unde evreii să trăiască ca nişte ostatici, păziţi de trupele SS.

Aşa cum se exprima Rademacher, ar fi fost un ghetou în Africa sau o uriaşă rezervaţie cu evrei. În acest ghetou african ar fi trebuit să intre câteva milioane de evrei adunaţi din Germania, Polonia, Belgia şi Franţa. Ideea a fost pe placul liderilor nazişti având în vedere că în mai 1940, şeful SS, Heinrich Himmler îi scria lui Hitler că ”acest concept de evreu ar dispărea cu totul ddacă ar fi posibilă exilarea acestora în Africa sau alte zone coloniale”. Pentru a da impresia de ”umanitate”, germanii i-ar fi lăsat pe evrei să aibă proprii primari, serviciu poştal, proprii funcţionari în Madagascar, evident bine controlaţi de trupele S.S.

Şantaj şi colonizare

Dincolo de dorinţa de a scăpa de evreii din Europa, oficialii germani doreau ca prin planul Madgascar să împuşte mai mulţi iepuri deodată. Evreii deportaţi masiv în insula africană ar fi constiuit şi un mijloc de şantaj asupra comunităţii evreieşti din toată lumea aşa cum preciza şi Rademacher. Mai precis, mare parte a evreilor europeni aveau rude mai ales în Statele Unite. În Madagascar aceştia urmau să fie ostateticii cu ajutorul cărora naziştii le forţau mâna evreilor americani. Evreii rămaşi în mâinile noastre vor servi ca un gaj pentru buna purtare a membrilor rasei lor stabiliţi în America”, scria Rademacher.  Totodată la nivel înalt, odată cu victoria asupra Franţei, se vorbea despre colonizarea Africii cu evrei.

Mai precis, nemţii doreau preluarea coloniilor franceze din Africa şi crearea de tabere de muncă forţată în care să lucreze evreii deportaţi din Europa. Planul ”Madagascar” a fost luat cât se poate de în serios, inclusiv de Hitler. S-au făcut pregătiri intense pentru punerea lui în aplicare. Adolf Eichmann dar şi ministrul de externe von Ribbentrop au menţionat intenţia de a pune în aplicare acest plan la o serie de întâlniri cu Benito Mussolini. Mai mult decât atât, nemţii au oprit construcţia de noi ghetouri în speranţa că vor reloca populaţia evreiască în Africa.

Chiar şi liderii evreilor au fost înştiinţaţi şi sfătuiţi să se pregătească pentru exil. Adam Czerniakow, un oficial evreu din Varşovia aflase de la un fucţionar german că războiul se va termina curând cu victoria finală a naziştilor iar evreii vor trebui să plece, toţi, în Madagascar.  Autorităţile germaniei naziste au început deja să contureze şi un proiect de relocare şi despăgubire a coloniştilor francezi stabiliţi deja în Madagascar dar şi de stabilire a unui buget pentru provizii şi construcţia de barăci. 

Rezistenţa britanică şi moartea planului ”Madagascar”

Pentru a pune în aplicare, eficient, planul ”Madagascar” nemţii aveau nevoie de o flotă consistentă, mai ales de transportoare civile. Hitler avea de gând să folosească flota britanică pentru a-i duce pe evrei în Madagascar. Evident, dacă Anglia ar fi căzut în mâinile nemţilor. De altfel oficialii naziştii erau foarte încrezători că războiul fulger îi va ajuta prin operaţiunea ”Leul de mare” să îngenuncheze Marea Britanie. Rezistenţa îndârjită a englezilor, mai ales datorită efortului RAF a zădărnicit planurile nemţilor, iar Anglia a rămas în picioare. Nemţii au fost nevoiţi să se oprească şi să rămână într-un război de poziţii care nu le pria. Odată cu deschiderea frontului de est, planul ”Madagascar” a fost lăsat baltă iar evreii măcelăriţi în lagărele de concentrare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 „Miss Hitler”, printre membrii unei reţele neonaziste destructurate de autorităţile italiene

Raeţchi, după declaraţiile scandaloase ale primarului din Târgu Mureş: Ar trebui suspendat dreptul de a candida pentru politicienii rasişti şi nazişti

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite