Personalităţile care au schimbat istoria vestimentaţiei. Cine au fost regii modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Antoaneta, regina Franţei FOTO  dibette.ro
Maria Antoaneta, regina Franţei FOTO  dibette.ro

De-a lungul istoriei, moda s-a schimbat constant, de la croiala hainelor şi până la forma papucilor. Istoria a cunoscut, de asemenea, şi câteva personalităţi iconice în lumea modei, care au dat naştere unor revoluţii vestimentare în societate.

Ţinutele vestimentare au jucat un rol important în istoria omenirii. Pe lângă funcţia practică, acestea au reprezentat şi un simbol al statului social, al apartenenţelor de grup sau ideologie. Moda s-a schimbat de-a lungul timpului în funcţie de schimbările sociale, culturale şi uneori politice. 

De obicei ceea ce purtau oamenii era influenţat de personalităţile simbol ale vremurilor lor. Pe scurt, personajele iconice făceau şi desfăceau moda. De obicei erau împăraţi, regi, artişti. În orice caz elite sau oameni cu o mare notorietate în societate. O parte dintre aceştia au fost consideraţi adevăraţi trend-setter.

Un apetit incredibil pentru haine noi şi speciale

Unul dintre cei mai influenţi oameni în lumea modei de-a lungul istoriei a fost regina Angliei, Elisabeta I. Hainele pe care le-a purtat dar şi ideile sale despre vestimenţie au influenţat aproape un secol moda în Europa vremurilor sale. Este aşa numit stil elisabetan foarte încărcat, extravagat şi pe alocuri scandalos pentru contemporani ei. Stilul Elisabetei spun mulţi specialişti izvora din însăşi spiritul ei independent, puternic şi dominator. Totodată Elisabeta I era renumită pentru gândirea liberă şi totodată extravagantă. Se spune că pasiunea ei pentru ţinute extravagante a apărut încă din copilărie având mereu un apetit insaţiabil pentru haine noi, frumoase şi în special blindate cu pietre preţioase.  

Ţinutele Elisabetei erau făcute pentru a impresiona, cu gulere impresionante realizate din materiale foarte scumpe. De altfel rochiile sale extrem de ample, erau brodate în cele mai mici detalii, pline de pietre preţioase, dar în combinaţii artistice, cu gust. Mai mult decât atât şoca prin croieli îndrăzneţe pentru acele vremuri. În orice caz, moda se îmbina cu politica pentru Elisabeta I. Ea dorea în primul să şocheze, să impresioneze, să-şi arate puterea economică la orice întâlnire de stat. Stilul Elisabetei a început să fie copiat peste tot. În primul rând la marile curţi ale vremii. Mai apoi doamnele de onoare primeau rochiile mai vechi. La rândul lor femeile, în stil piramidal încercau să adapteze moda extravagantă a Elisabetei la posibilităţile lor financiare. 

Regii modei bărbăteşti

Nu doar femeile erau pasionate de modă. Mulţi bărbaţi, evident cei din înalta societate, erau la rândul lor preocupaţi de ceea ce purtau. Două capete încoronate ale Europei au schimbat însă multe în materie de modă masculină şi au devenit la rândul lor personaje iconice în acest domeniu. Este vorba în primul rând de Ludovic al XIV lea, regele Franţei supranumit ”Regele Soare„. La fel ca Elisabeta I, Ludovic al XIV lea prefera ţinutele extravagante, deosebit de bogate, cheltuind sume impresionante pe ţinutele sale. ”Regele Soare” a devenit un simbol al modei şi un model pe care orice bărbat cu pretenţii din înalta societate se chinuia să-l copie în materie de ţinute. Tocmai de aceea a fost numit şi ”King of Couture”. Atunci când a ajuns pe tron, Franţa importa aproape toate bunurile de lux, iar capitala modei nu era la Paris ci la Madrid. Ludovic al XIV lea a decis să schimbe lucrurile. 

A investit mult în producţia de textile în special dar şi în celelalte ramuri ale industriei luxului. Stilul franţuzesc al lui Ludovic a devenit flamboiant, colorat, extravagant, total opus celui spaniol. De altfel Ludovic a impus un nou cod vestimentar iar mulţi nobili au sărăcit urmându-l. Un alt pasionat de modă, a fost tot un cap încoronat dar de această dată de cealaltă parte a Canalului Mânecii. Este vorba despre regele Carol al II lea, contemporan o perioadă cu ”Regele Soare„. Acesta a dorit să scape de influenţa franţuzească de la curtea britanică şi a elaborat un nou stil vestimentar. A fost de altfel inventatorul vestei şi al ţinutei în trei piese, la bărbaţi, însemând vestă, haină lungă şi pantaloni. 

Regina modei sexy

Un alt trend-setter în materie de modă de-a lungul istoriei a fost regina Franţei Maria-Antoaneta. Austriacă la origine, a ajuns regină în secolul al XVIII lea căsătorindu-se cu ultimul rege al Franţei, înainte de marea revoluţie din 1789. Încă de la graniţă, Maria Antoaneta a fost obligată să-şi schimbe ţinuta, renunţând de nevoie la moda austriacă în favoarea celei franţuzeşti. Nemulţumită de acest cod strict dar observând că nu poate avea niciun cuvânt de spus în lumea politică, Maria Antoaneta s-a dedicat total modei. Şi a reuşit să schimbe orientări, stiluri, impunând un nou trend în Franţa secolului al XVIII lea. Maria Antoaneta a oscilat între un stil vestimentar deosebit de extravagant şi costisitor, doborând visteria cu pretenţiile sale şi un stil simplu dar considerat deosebit de scandalos pentru acele vremuri. Mai precis Maria Antoaneta a deschis drumul ţinutelor sexy. 

Evident, astăzi ar fi ceva banal. Mai precis a inventat rochiile diafane de muslină numită ”gaulle„. Era considerată deosebit de provocatoare fiind lăsa să se vadă formele şi era asociată mai degrabă cu o piesă de lenjerie intimă. Cu toate acestea, Maria Antoaneta a fost copiată de aproape toate femeile care-şi permiteau ţinute măcar asemănătoare cu cele ale reginei. 


Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

British School of Bucharest se adaptează şi organizează în premieră Virtual Open Day

Cum se prepară ciudata chisăliţă moldovenească din corcoduşe verzi. Pare desert, dar se serveşte cu mămăligă

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite