Părintele puţin cunoscut al ideii de uniune europeană. A vorbit la 1800 despre conceptul unei singure naţiuni, cu limbă, monedă şi legislaţie comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dsdadas

Napoleon Bonaparte, celebrul tactician militar şi om de stat francez, este considerat unul dintre teoreticienii ideii moderne de Uniune Europeană. El este creditat cu răspândirea spiritului legislaţiei şi educaţiei moderne pe bătrânul continent, dar şi cel care a zguduit din temelii ultimele rămăşiţe ale sistemului feudal european.

Napoleon Bonaparte a fost unul dintre personajele iconice ale istoriei mondiale. Corsicanul născut la Ajaccio în 1769, a reuşit prin forţe proprii, printr-o ambiţie şi o inteligenţă uluitoare nu numai să facă carieră în ţara care-i cucerise insula, dar şi să devină unul dintre cei mai emblematici lideri şi strategi militari din istorie, împărat al Franţei, o legendă şi un simbol al vremurilor sale. 

Influenţa lui Napoleon asupra întregii lumi a fost resimţită şi la un secol după moartea acestuia, pe insula Sfânta Elena unde-şi petrecea tristul exil. Napoleon este creditat ca fiind unul dintre părinţi fondatori ai Europei moderne şi unul dintre oamenii care a insuflat principiul modern al unei Uniuni Europene, a unei pieţe, legislaţii şi monede comune. De altfel a şi aplicat acest sistem în teritoriile cucerite de acesta pe bătrânul continent. Uniunea Europeană este văzută de unii specialişti ca visul lui Napoleon devenit realitate. 

O lume nouă desenată de viziunea lui Napoleon

Napoleon a început ca ofiţer de artilerie într-o Franţă sfâşiată de Revoluţie, într-un sistem care nu scăpase de corupţie, de extremism şi de proiecte eşuate. Totodată era ofiţer într-o Franţă înconjurată de inamici, o ţară revoluţionară pe care marile puteri monarhice doreau să o vadă îngenuncheată iar principiile sale înăbuşite înainte de a pătrunde în toată Europa. Napoleon s-a remarcat pe câmpul de luptă, conducându-şi soldaţii în Italia şi Egipt, ca general al Directoratului. Acest sistem era însă falimentar iar Napoleon, deja un personaj foarte faimos în Franţa şi adulat de soldaţi, reuşeşte în 1799 să dea o lovitură de stat şi să obţină puterea supremă în cadrul Republicii Franceze devenind prim-consul. Peste numai 5 ani, Napoleon ajunge să se proclame împărat. Încă din timpul Consulatului Napoleon a iniţiat însă un sistem de reforme, unic până atunci în Europa. Practic, a reuşit să transforme Republica franceză dintr-un stat aproape haotic, ameninţat din orice parte, într-un stat modern în adevăratul sens al cuvântului.  

Prima reformă revoluţionară a fost elaborarea Codului Civil napoleonian definitivat în anul 1804. Anterior legislaţia franţuzească era un adevărat haos. Pe de o parte rămăseseră vechi legi bazate pe legea romană, vechi cutume şi paternalism monarhic. De cealaltă parte în timpul Revoluţiei Franceze apăruseră alte legi sau au fost schimbate o parte a celor vechi, fără o codificare şi cu texte ambigue. Era dificil de ştiut care lege putea fi aplicată într-o anumită situaţie şi nici măcar nu erau aplicate în mod egal tuturor. Codul Civil al lui Napoleon a pus însă în ordine legislaţia franceză şi a modificat-o conform noii forme de guvernământ dar şi a principiilor moderne de administrare a statului. Pentru prima dată în istorie legea era bazată pe raţiune şi bazată pe noţiunea că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Întreaga legislaţie a fost mai întâi codificată, rescrisă şi reinterpretată pe baza acestor două principii. Aceste legi civile au fost elaborate de experţi în drept coordonaţi  de Jean Jacques Regis de Cambaceres, al doilea consul, dar sub atenta supraveghere a lui Napoleon. Practic au fost aruncate toate rămăşiţele legislative medievale şi toate cutumele. Conform noului cod dreptul proprietăţii era garantat,toţi oamenii erau egali în faţa legii, a desfinţat drepturile feudale, a legalizat divorţul, a garantat drepturile individuale. Totodată a elaborat un Cod al Instrucţiunii Criminale, un soi de cod penal plus un cod comercial. A liberalizat legea proprietăţii, a desfinţat guildele şi breslele meşteşugăreşti cu regulamentele lor rigide pentru a facilita antreprenoriatul, a desfinţat ghetourile evreieşti şi le-a dat drepturi egale cu restul populaţiei. Inchiziţia a fost desfinţată iar autoritatea curţilor bisericeşti ca şi influenţa Bisericii în general a fost redusă substanţial. 

Totodată pe lângă acest cod napoleonian care a fost adoptat în multe state europene ulterior sau a folosit drept sursă de inspiraţie pentru legislaţiile diferitelor state, a urmat o reformă a educaţiei. Noul sistem educaţional napoleonian a stat la baza sistemul modern educaţional francez dar şi în mare parte european. Napoleon a sintetizat cele mai bune iniţiative şi elemente în domeniul educaţiei din Vechiul Regim, Iluminism şi Revoluţie pentru a crea un sistem capabil să transforme societatea franceză într-una bine educată şi prosperă. În primul rând limba franceză a devenit singura limbă oficială, evident, inclusiv în şcoli. Totodată, Napoleon a înffiinţat un număr mare de şcoli secundare de stat, răspândite pe tot teritoriul Franţei şi care trebuiau să urmeze o programă şi un sistem educaţional standardizat. Toţi elevii învăţau ştiinţe, limbi clasice şi moderne. Spre deosebire de Vechiul Regim, şcoala a fost puternic laicizată. A angajat pe cât posibil profesori laici, specialişti în pedagogie. Apoi a acordat o mare atenţie şcolilor superioare precum Şcoala Politehnică. Erau bazele educaţiei moderne oferite de stat. Sistemul educaţional napoleonian era net superior celorlalte ţări europene. Pe lângă legislaţie şi educaţie, Napoleon a modernizat şi reformat sistemul administrativ acolo unde posturile erau ocupate numai de specialişti în respectivele domenii iar avansările se făceau doar pe merit nu datorită rangului sau influenţei. A creat o bancă naţională a Franţei şi un sistem metric unitar şi uşor de înţeles. 

Napoleon, adevăratul stăpân al Europei

Evident, dincolo de geniul său administrativ şi de reformele care au transformat Franţa napoleoniană într-un stat modern, generalul corsican era şi un geniu militar. A reformat armata, a elaborat noi strategii şi a reuşit să domine câmpurile de luptă ale Europei de la sfârşitul secolului al XVIII lea şi începutul celui următor. Napoleon a spulberat Austria. I-a cucerit posesiunile din Italia şi mai apoi a sfâşiat inima Imperiului. A urmat apoi Prusia, învinsă decisiv în câteva bătălii a cedat supremaţia în faţa lui Napoleon. Ruşii au fost şi ei la rândul lor învinşi. În 1806, Napoleon creează ”Confederaţia Rinului” format din 38 de state germane aflate sub controlul său. Până în 1807, toate marile puteri europene au fost învinse de Napoleon. Austria, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Spania,Elveţia erau sub controlul lui Napoleon Bonaparte. În 1807, Napoleon încheia un tratat cu Alexandru I, ţarul Rusiei, Franţa napoleoniană ajungând la apogeul puterii sale. Până şi Croaţia şi întreaga zonă a Dalmaţiei dar şi o parte a Poloniei, Ducatul de Varşovia au ajuns în sfera sa de influenţă. În diferitele regate satelit, Napoleon şi-a numit membrii familiei drept regi şi guvernatori. În anul 1811, Imperiul Francez avea 130 de departamente de la Hamburg şi până la Roma.

Visul lui Napoleon

Acest vast teritoriu, Napoleon nu dorea să-l controleze doar cu puterea armelor ci prin intermediul unei culturi, economii şi administraţii unice. Pe scurt, Napoleon îşi dorea ca reformele moderne întreprinse de el în Franţa să fie aplicate peste tot în Europa. Iar întregul continent să devină o uriaşă naţiune, cu aceeaşi cultură comună, cu o limbă comună, pieţe comune şi evident o legislaţie şi monedă comună. Pe scurt, Napoleon visa la o Confederaţie Europeană, un uriaş stat dominat de principiile Revoluţiei Franceze. De altfel o parte a acestui vis a şi fost realizat. În toate teritoriile cucerite a încercat să introducă principiile administraţiei sale moderne, sistemul educaţional francez dar mai ales legisalţia napoleoniană. Pe lângă toate acestea era folosit sistemul metric franţuzesc. De altfel Napoleon şi-a exprimat deschis dorinţa de unifica Europa, într-un singur stat, evident cu Parisul drept capitală şi cu limba franceză drept limbă oficială. 

”Avem nevoie de un cod de legi european, de o curte de justiţie europeană, o singură monedă, aceleaşi greutăţi şi măsuri, aceeaşi lege. Vreau să fac din popoarele Europei, o singură naţiune, şi Parisul capitala lumii”, spunea Napoleon în 1812, înainte de a invada Rusia, fostului său ministru al internelor, Joseph Fouche.  De altfel nu a fost singura ocazie în care Napoleon şi-a împărtăşit acest vis. “ În Europa sunt mai mult de 30 de milioane de francezi, 15 milioane de spanioli, 30 de milioane de germani. Am vrut să fac din toate aceste popoare o singură naţiune”, spunea Napoleon cu altă ocazie. Cert este că moştenirea reformelor sale a unificat într-un fel Europa iar unii specialişti spun că împăratul francez a fost unul dintre promotorii moderni ai ideii de unificare a Europei. ” A fost Napoleon, şi nu diplomatul post-belic Jean Monnet, adevăratul creator al Uniunii Europene? Monnet nu doar a iniţiat o piaţă europeană comună( ceea ce Napoleon visase) dar a sperat că statele membre vor face şi următorii paşi către unire. 

Poate că a urmat o cale pe care Napoleon o netezise.(..) În Europa începutului anilor 1800, ideile pe care Napoleon le-a prezentat lui Fouche nu erau sub nicio formă absurde. Chiar cu un secol înainte, elitele europene se dezvoltaseră uniform, într-un mod remarcabil. În mod suprinzător, citeau aceleaşi cărţi, ascultau aceeaşi muzică şi urmăreau aceleaşi spectacole de teatru. De la Lisabona la Saint Petersburg, ei aveau o a doua limbă comună: franceza.”, preciza David Bell în articolul său, “Enlightened. Elitist. Undemocratic. Totodată în jurul anului 1772, Jean-Jaques Rousseau remarca că ”Astăzi, orice ar spune oricine, nu mai sunt francezi,germani,spanioli sau chiar englezi. Sunt doar europeani. Toţi au aceleaşi gusturi,aceleaşi pasiuni şi aceleaşi obiceiuri”, scria iluministrul francez. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

FOTO Legătura dintre Napoleon, Franz Josef şi o staţiune din judeţul Vâlcea

Cum erau mobilizaţi bucovinenii să lupte împotriva lui Napoleon: „Aţi vre să vă însărcinaţi sănguri cu ruşine la lume neînpărtăşăndu-vă la ăst război?“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite