Parcarea subterană a Botoşaniului cu instalaţia electrică nefuncţională la nici un an de la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcarea subterană din centrul Botoşaniului a costat 2 milioane de euro, iar recepţia lucrărilor s-a făcut în anul 2013. În prezent, toate facilităţile parcării sunt doar un vis: nu mai funcţionează nici afişajul, nici barierele, nici detectoarele de gaz sau de fum.

Parcarea subterană a Botoşaniului, situată  în zona Pieţei Centrale, face parte dintr-un proiect major de investiţii al Primăriei iniţiat în urmă cu patru ani, dar, cu toate acestea, cu greu se poate numi „parcare“. 

În valoare de aproximativ 30 de milioane de , proiectul finanţat cu

image

fonduri

image

europene prevedea, pe lângă construirea parcării, reabilitarea principalelor zone pietonale şi a iluminatului public. Lucrările au fost finalizate în luna mai 2012, cu o mare grabă „electorală“. 

Deşi nu avea mare parte a instalaţiilor montate, parcarea a fost oficial inaugurată. După alegerile locale din iunie 2012, la Botoşani a fost ales un nou primar, social-democratul Ovidiu Portariuc.  Noul executiv  s-a chinuit un an de zile să achite datoriile faţă de constructor rămase de la predecesori şi să amenajeze instalaţia electrică. 

Abia la jumătatea lui 2013 a fost făcută recepţia finală a lucrărilor. 

De administrarea parcării se ocupă Urban Serv, firma de salubrizare a Consiliului Local, accesul şoferilor fiind gratuit. Nu a trecut, însă, un an de zile, iar instalaţiile electrice s-au defectat.  Barierele acţionate de la panoul de control nu mai funcţionează şi stau legate cu o sârmă. 

Panoul care indică numărul de locuri rămase libere a ajuns şi el de formă, iar şoferii „cheltuie“ timp şi nervi fâcând ture în căutarea unui loc liber de parcare. Detectoarele de gaz s-au umplut de praf şi au fost oprite. La fel şi cele de fum sau de incendiu. Până şi hidranţii sunt doar de formă, fără niciun furtun pentru incendii. În aceste condiţii, din cauza acumulărilor mari de gaz din zona subterană a parcării, oricând se poate întâmpla o tragedie. 

Semnalul de alarmă îl trage chiar constructorul parcării. Reprezentanţii firmei Victor Construct spun că era nevoie de un contract de mentenanţă prin care o societate să asigure în permanenţă întreţinerea şi buna funcţionare a instalaţiilor. „La noi trebuie să se întâmple ceva ca să fie luate nişte măsuri. Noi le-am trimis adrese cu aceste probleme. Mai mult nu putem face. Parcarea nu este în proprietatea noastră“, spune unul dintre inginerii care au lucrat la parcare.  

Dau vina unii pe alţii

Şefii de la Urban Serv (firma de salubrizare subordonată Consiliului Local), administratorii parcării, ridică din umeri şi spun că nu ei ar trebui să se ocupe de îngrijirea instalaţiilor. Vina este aruncată în curtea Primăriei. 

„Noi administrăm această parcare. Dar nu ne ocupăm de instalaţii, reparaţii şi alte investiţii. Parcarea nu generează venit şi noi, ca societate, nu putem investi. Primăria, prin compartimentele sale specializate, trebuie să încheie un contract de mentenanţă. Nu noi“, spune Simion Drelciuc, directorul Urban Serv. 

De cealaltă parte, surse din cadrul Primăriei susţin că de reparaţii ar trebui să se ocupe chiar Victor Construct, firma în a cărei garanţie se află lucrarea. Nefiind vorba, însă, de stricăciuni făcute de constructor, ci doar de instalaţii lăsate de izbelişte şi neîngrijite, nici Victor Construct nu îşi asumă responsabilitatea. 

Reprezentanţii Primăriei  promit, totuşi, că în cel mai scurt timp vor rezolva problema: vor angaja o firmă specializată pentru a îngriji şi repara instalaţiile electrice. În parcare sunt peste 187 de locuri, împărţite pe două niveluri. Investiţia în parcare este estimată la aproximativ 2 milioane de

euro

image

.

citiţi şi:

Primăria Craiova construieşte o parcare subterană în centrul oraşului. Învestiţia se ridică la 50 de milioane de lei şi are termen de execuţie 18 luni

Parcarea subterană, transformată în garaj de lux sub ochii poliţiştilor locali

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite