Noţiunea de compromis în relaţie este perceput ca având sens negativ, mai ales astăzi când majoritatea oamenilor apreciază şi pun mare accent pe independenţă şi libertate. Femeile sunt în mai mare măsură dispuse către compromis de dragul relaţiei, al stabilităţii, al familiei. Bărbaţii însă percep ideea de compromis ca un atac direct la propria independenţă.

acum 13 zile · comentarii (4)

După declararea infecţiei cu SARS-CoV-2 pandemie de către OMS (11 martie a.c.) şi instituirea stării de urgenţă în România (16 martie a.c.), odată cu pachetul de măsuri de distanţare fizică, izolare şi carantinare, pe fondul fricii şi a panicii care a cuprins o parte a populaţiei, au apărut şi primele cazuri de persoane infectate sau suspecte de infecţia cu noul coronavirus agresate de membrii comunităţii din care fac parte.

acum 14 zile · comentarii (3)

Până la 8 ani am locuit într-un bloc de nefamilişti de la periferia Braşovului. Mi-am însuşit termenul de „nefamilist” la fel ca terminaţia adresei la care se afla blocul: „bis”. Le repetam pe amândouă pe ca nişte adevăruri absolute, cu toate că termenul de „nefamilist” nu avea nicio reprezentare în capul meu, că-n blocul în care am copilărit trăiau mai multe familii decât nefamilii.

acum 14 zile · comentarii (7)

Alexandra Dariescu, pianistă de origine română stabilită la Londra, impresionează auditoriul şi critica din întreaga lume cu interpretările ei pline de culoare şi prezenţa ei captivantă. Viziunea ei originală în concepţia programelor şi calităţile de antreprenor cultural creativ o personalizează în rândul interpreţilor contemporani.

acum 14 zile · comentarii (4)

Pentru a repeta o formulare celebră, am urmărit cu atenţie şi îngrijorare cum, la audierile din Parlament, atât doamna ministru a Muncii, cât şi domnul ministru de Externe au evitat, mai mult sau mai puţin profesionist, explicarea situaţiei dezonorante în care este pusă România, devenită principală ţară de proveninenţă a sezonierilor agricoli ajunşi în "zonele roşii" şi plecaţi în cele mai ciudate condiţii şi care vor rămâne veşnic neexplicate.

acum 14 zile · comentarii (40)

Am văzut pentru prima oară, ‘’Oblomov ‘’, unul dintre marile spectacole ale ultimelor decenii, important nu doar pentru palmaresul regizoral al regretatului Alexandru Tocilescu sau al instituţiei producătoare, ci pentru tot ceea ce înseamnă teatrul românesc, în general, într-un decembrie îngheţat. Era un ger cumplit afară, iar gradele nu erau cu mult mai multe nici în sala de la Grădina Icoanei a Teatrului ‘’ Bulandra’’.

acum 14 zile · comentarii (0)

Acum le dau dreptate autorilor Constituţiei. Nu poţi lăsa pe mâna oricui restricţionarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor! Ne trezim că un singur om, premierul României, are drept de viaţă şi de moarte asupra a milioane de cetăţeni! Cum guvernul şi administraţia centrală ascultă de premier, de ce vrea muşchii lui, aşa se execută.

acum 14 zile · comentarii (87)

Cea mai mare dezinformare astăzi e că ne aflăm în plin război informaţional. În realitate, confruntarea legată de coronavirus şi consecinţele acestuia nici nu a început cu adevărat. Dincolo de tentativele Chinei de preluare a iniţiativei sau de contra-reacţiile Americii – plus insinuările neconvingătoare şi deseori grosolane ale Rusiei -, noi, cel puţin, nu suntem încă nici pe departe „în plin război informaţional“.

acum 14 zile · comentarii (13)

Criza generată de pandemia de coronavirus e pe cale să ruineze şansele preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a fi reales la viitoarele alegeri din noiembrie. Gestiunea defectuoasă a pandemiei a fost considerată de americani una crucială pentru modul său în ceea ce priveşte gestiunea afacerilor publice, în timp ce criza economică ce însoţeşte actualele măsuri a eliminat cel mai important argument al său în alegeri.

acum 14 zile · comentarii (93)

Epidemia de COVID-19 începe să capete proporţii în Rusia, unii experţi anticipând un scenariu de tip New York pentru Moscova. În timp ce Rusia a pierdut jocul de chicken în cadrul OPEC+, Vladimir Putin scade în sondaje acasă şi se vede pus în faţa unor viitoare alegeri politice şi geopolitice critice, a căror evoluţie şi impact trebuie să le urmărim cu atenţie.

acum 14 zile · comentarii (18)

Ce trebuia să facă de multă vreme, dacă ştia şi dorea să respecte Constituţia, s-a întâmplat astăzi. Guvernul a înţeles, în sfârşit, că restrângeri ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale se pot face doar prin Lege organică. Nu prin OUG, sau alte acte de legislaţie secundară. Indiferent de motivaţie. Faptul că guvernul apără dreptul la viaţă şi sănătatea cetăţenilor  nu este un motiv să le încalce alte drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

acum 15 zile · comentarii (21)

Printre recomandările pentru redeschiderea bisericilor după data de 15 martie transmise de INSP s-a numărat folosirea linguriţelor de unică folosinţă şi a paharelor de plastic pentru Sfânta Împărtăşanie. Aceste recomandări vin după ce, încă de la începutul crizei coronavirus, problema împărtăşirii credincioşilor a făcut obiectul a numeroase „dezbateri” şi atacuri, în special dinspre mass-media seculariste. Câteva observaţii.

acum 15 zile · comentarii (42)

Mirel Taloş este preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, politician si scriitor, având la bază studii de filologie hispanică şi română la Universitatea Bucureşti şi de ştiinţe politice la SNSPA.

acum 15 zile · comentarii (0)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 7 ani · comentarii (28)