Cine a fost marele „păpuşar al Europei“ până la Primul Război Mondial. Neamţul care a făurit un imperiu şi a dat naştere războiului fulger

Cine a fost marele „păpuşar al Europei“ până la Primul Război Mondial. Neamţul care a făurit un imperiu şi a dat naştere războiului fulger

Otto von Bismarck a fost unul dintre cei mai importanţi şi talentaţi oameni de stat ai secolului al XIX-lea. Bismarck a fost făuritorul unui imperiu şi al unei noi super-puteri europene. Bismarck a exacerbat naţionalismul modern german, dar a creat şi o ideologie expansionistă care va marca destinul Germaniei şi al Europei până la mijlocul secolului XX.

Şefii Maternităţii din Botoşani au dispus reluarea avorturilor la cerere: „Nu facem nici politică, nici religie aici“. Sunt medici care refuză în continuare procedura

Şefii Maternităţii din Botoşani au dispus reluarea avorturilor la cerere: „Nu facem nici politică, nici religie aici“. Sunt medici care refuză în continuare procedura

La Maternitatea din Botoşani se fac din nou avorturi la cerere. Până acum două luni, o parte a medicilor botoşăneni refuzau avortul la cerere din motive religioase. Erau efectuate doar cele terapeutice. Unul dintre cei mai buni medici ai Maternităţii a precizat că în spital nu se face nici religie şi nici politică.

Gropile dintr-un drum naţional, umplute cu balast. La nici trei luni de la asfaltare, şoseaua a fost deja reparată de două ori

Gropile dintr-un drum naţional, umplute cu balast. La nici trei luni de la asfaltare, şoseaua a fost deja reparată de două ori

Un drum naţional din nordul extrem al României, asfaltat pentru prima dată în această vară, nu a rezistat traficului nici măcar trei luni. La scurt timp după recepţia lucrărilor au început să apară gropile în asfalt. Nici măcar intervenţiile ulterioare ale drumarilor nu au reuşit să rezolve problema. Din contră, pentru localnici drumul arată mai rău ca la început. În loc să fie reasfaltate, gropile au fost astuptate cu pietriş.

Cum a ajuns Ştefan cel Mare coşmarul Ţării Româneşti. Voievodul moldovean a prădat ţara de la un capăt la celălalt

Cum a ajuns Ştefan cel Mare coşmarul Ţării Româneşti. Voievodul moldovean a prădat ţara de la un capăt la celălalt

Probabil cel mai puternic şi faimos voievod al Moldovei, Ştefan cel Mare, a fost un adevărat coşmar pentru vecinii din Ţara Românească. În repetate rânduri, acesta a jefuit cumplit Muntenia şi a dat foc cetăţilor, comportându-se ca un războinic aflat în plină invazie a unui teritoriu inamic. De altfel, Ştefan a şi profitat de problemele muntenilor cu turcii şi i-a lăsat fără cetatea Chilia.

Succes total al unei trupe de teatru româneşti pe plan internaţional. ” Unchiul Vanea” a ridicat sala în picioare, în Ucraina

Succes total al unei trupe de teatru româneşti pe plan internaţional. ” Unchiul Vanea” a ridicat sala în picioare, în Ucraina

Unul dintre cele mai bune teatre de provincie din România a impresionat la un important festival din lumea slavă. Mai precis, Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani a ridicat sala în picioare, la Cernăuţi, cu spectacolul ”Unchiul Vanea”, după Anton Cehov, în cadrul unei manifestări la care au participat cele mai bune trupe de teatru din Ucraina.

Securitatea energetică la nivelul anului 2018 are câţiva paşi importanţi înainte şi în direcţii diferite faţă de anii trecuţi. Acest lucru vine din evoluţii noi pe scena internaţională şi europeană. Dar mai ales în Europa Centrală şi de Est.

acum 29 zile · comentarii (26)

Politica paşilor mărunţi e cea mai bună tactică în a vinde, ce a mai rămas din România, străinilor dintr-o inconştienţă impardonabilă. Identitatea naţională devine mai nou un concept tot mai difuz din cauza dorinţei permanente de înavuţire, scopul scuzând iarăşi mijloacele.

acum 29 zile · comentarii (9)

Principalele ştiri politice internaţionale de duminică din regiunea euro-americană au drept protagonist populismul. Faptul că acestor ştiri li se acordă prioritate în defavoarea altora probează succesul acestui stil de a face politică in ţări ce se pretind civilizate, precum şi complicitatea populismului cu comerţul de informaţie produs de agenţiile de presă şi cu tendinţa lor de a serializa şi telenoveliza politicul.

acum 29 zile · comentarii (9)

Rezultatele Eurobarometrului arată că 46% din românii care locuiesc în Regiunea Sud mai cred că e un lucru bun că România e în Uniunea Europeană. Proiecte precum Strategia Dunării ar fi trebuit să aducă prosperitate în oraşele din această zonă, dar implicarea insuficientă a autorităţilor a accentuat sentimentul că nimic nu s-a schimbat pentru aceşti oameni de când ţara noastră a aderat la UE.

acum 29 zile · comentarii (3)

Ilie Balaci a fost valoare şi iar valoare. Valoare pură şi scăpărătoare, în vremuri care răsturnaseră înţelesul elementar al performanţei şi presăraseră, pe tot cuprinsul ţării, otrăvuri de stîrpit talentul. Dar asta înseamnă că, în chiar clipa dispariţiei lui Balaci, trebuie să vorbim de capodopera care i-a fost părinte şi discipol: Universitatea Craiova.

acum 29 zile · comentarii (11)

Partidele parlamentare româneşti au cerut ca o dată cu "Integrarea Europeană" să se introducă în constituţie şi sintagma "Limba Română". Plahotniuc şi gaşca sa de rude, ce conduce actualmente Republica Moldova, cunoşteau această condiţie şi deşi ea este una legitimă au refuzat-o. În realitate, Plahotniuc nu şi-a dorit niciodată să introducă în constituţie "Integrarea Europeană", ci doar să pună într-o poziţie proastă partidele româneşti.

acum 30 zile · comentarii (2)

Preşedintele Trump a decis retragerea ţării sale din încă un acord internaţional de importanţă strategică, un semnal ce va avea un impact teribil deoarece, cu siguranţă, urmează dezechilibrarea imediată a formulei de echilibru şi supraveghere reciprocă a arsenalelor SUA şi Rusiei.

acum 30 zile · comentarii (81)

Ştiam că există un canal de comunicare nepublic între Bucureşti şi Bruxelles. Întâmplător, sau nu, aflăm şi noi, din când în când, ce „circulă” pe acest canal. La cererea CE, ministrul de Finanţe, Teodorovici, a trebuit să explice oficialilor europeni cum va reuşi să menţină ţinta de deficit bugetar pe cash de 2,97% în acest an, de 2,58% anul viitor, de 1,89% în 2020 şi de 1,23% din 2021. Dacă a reuşit sau nu să-i convingă, vom vedea.

acum 30 zile · comentarii (8)

Eu am obosit de când vă transmit semnal după semnal privind urmările grave şi de durată ce le are deja cursa nebunească, pe foarte repede înainte - a scrierii, votării şi adoptării legilor esenţiale din arhitectura justiţiei române. Mesajele mele veneau de la politicieni, exprimau punctele de vedere repetate şi răs-repetate ale unor instituţii din structurile europene, ar fi trebui să funcţioneze drept nişte avertismente.

luna trecuta · comentarii (28)

Concluziile şi recomandările Comisiei de la Veneţia sunt analizate acum pe toate feţele. Preşedintele Iohannis îi cere demisia ministrului Toader pentru că şi-a compromis definitiv credibilitatea. Problema este: ce urmează? Sunt obligate instituţiile noastre  să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia? Sau fac în continuare ce le taie capul, fără să ţină cont de tratatele semnate cu UE?

luna trecuta · comentarii (23)

Preşedintele Macron s-a trezit să spună că el n-a întâlnit femei care să fie „perfect educate“ şi care să aibă mulţi copii. Declaraţia a fost făcută la un banchet din statele unite oferit de Bill şi Melinda Gates; şi era menită să le „elibereze“ pe femeile africane de povara de a face mulţi copii – povară care le-ar bloca accesul la educaţie.

luna trecuta · comentarii (17)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 6 ani · comentarii (27)
Postari Recente