Pacienta care „a scos din joc“ două spitale din Botoşani. Tânăra de 27 de ani bolnavă de Covid-19 a fost plimbată prin mai toate secţiile, iar în cele din urmă a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul municipal Dorohoi FOTO Cosmin Zamfirache
Spitalul municipal Dorohoi FOTO Cosmin Zamfirache

Peste 235 de cadre medicale au fost confirmate cu Covid-19 la spitalele din oraşele Botoşani şi Dorohoi, iar originea îmbolnăvirilor este, cu o probabilitate extrem de ridicată, o tânără de 27 de ani care a fost plimbată prin ambele unităţi medicale.

Cele mai mari unităţi sanitare din Botoşani, singurele din judeţ dotate pentru tratarea urgenţelor, sunt paralizate de COVID-19. După Spitalul Judeţean „Mavromati“ din oraşul Botoşani, a apărut al doilea focar de infecţie grav - Spitalul Municipal Dorohoi. În jur de 56 de cadre medicale au fost depistate pozitiv la coronavirus, iar secţia de chirurgie a fost deja închisă. 

În total, 239 de cadre medicale de la cele două spitale s-au îmbolnăvit de COVID-19 de la jumătate lunii aprilie şi până marţi, 5 mai. Un medic a decedat, iar alte câteva cadre medicale au ajuns la terapie intensivă. Spitalul „Mavromati“ a fost primul afectat. Patru secţii, printre care Chirurgie, Oncologie şi Diabet, au fost închise, după ce aproape tot personalul s-a îmbolnăvit. Ulterior dezinfecţiei, „Mavromati“, cea mai mare unitate sanitară din Botoşani, a fost transformat în spital COVID-19. 

Situaţia tinde să se agraveze în Botoşani după ce, încă de la sfârşitul lunii aprilie, Spitalul Municipal Dorohoi, cea de-a doua mare unitate medicală a judeţului, a fost lovit din plin de noul coronavirus. Pe lângă cele 56 de cazuri de cadre medicale deja infectate, apar noi îmbolnăviri în fiecare zi.

„Explozia“ de pe 1 mai

Ar exista însă şi un aspect pozitiv. „Dintre cele 56 de cadre medicale depistate pozitiv până în acest moment la Spitalul Dorohoi, 11 au fost declarate vindecate“, spune Dan Nechifor, prefectul de Botoşani. Majoritatea îmbolnăvirilor s-au produs în secţiile de Chirurgie şi Terapie Intensivă, fiind vorba în special de asistente medicale. Infecţiile în lanţ au explodat la spitalul din Dorohoi odată cu 1 mai. În aceea zi au fost duse de urgenţă la Spitalul „Mavromati“ Botoşani opt cadre medicale, printre care şi trei medici. Toţi au fost confirmaţi pozitivi şi internaţi. În urmă cu două zile, a fost declanşată o anchetă epidemiologică la Spitalul Dorohoi, ocazie cu care alţi 12 angajaţi, 11 asistente şi un medic, au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus. 

Până marţi, 5 mai, numărul îmbolnăvirilor a continuat să crească la spitalul din Dorohoi. Autorităţile au luat deja măsuri speciale pentru unitatea sanitară. Secţiile de Terapie Intensivă şi Chirurgie au fost dezinfenctate, iar accesul în spital se face printr-un triaj special, toţi cei care intră fiind testaţi. „Secţia de chirurgie a fost deja dezinfectată, iar la nivelul Spitalului Dorohoi a fost instituit triajul. Toţi cei care intră în spital sunt testaţi“, a adăugat prefectul de Botoşani.

„Pacienta zero“, plimbată şi pe la Dorohoi

La Spitalul din Dorohoi, „pacientul zero“ pare să fi fost acelaşi care a infectat şi primii medici şi asistenţi la Botoşani. Este vorba despre o tânără de 27 de ani din comuna Cândeşti, judeţul Botoşani, care a şi murit de COVID-19. Aceasta a fost adusă pe data de 23 martie la Spitalul Dorohoi în stare gravă, cu pneumonie dar şi cu un diabet grad I decompensat. Fiind un caz grav, care depăşea capacitatea de intervenţie a Spitalului Dorohoi, tânăra a fost trimisă la Botoşani. La aceea dată nu se ştia că are coronavirus. A fost depistată pozitiv abia trei zile mai târziu. Virusul s-a răspândit lent în rândul personalului medical. Propriu-zis medicii şi asistenţii, în special de la chirurgie şi terapie intensivă s-au îmbolnăvit unul pe altul, fără să ştie că au virusul. Abia după testare şi aflarea rezultatelor au fost scoşi din colectiv şi internaţi. La Dorohoi au mai fost infectaţi şi membri ai personalului auxiliar, dar şi un pacient. 

Cazurile non-Covid, o mare problemă

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât singurele spitale din judeţul Botoşani capabile să intervină în regim de urgenţă şi să primească pacienţi cu alte patologii grave sunt afectate de COVID-19. După transformarea unităţii „Mavromati“ în clinică Covid-19, spitalul din Dorohoi rămânea singurul din judeţ care putea trata alte cazuri. În noile condiţii, pacienţii cu alte patologii care necesită internare sunt transferaţi direct la Iaşi, la o distanţă de aproximativ 150 de kilometri. Pe de altă parte, botoşănenii se feresc să mai ajungă la spital chiar şi pentru afecţiuni banale. „Toată lumea se fereşte, sincer. Nu cred că-ţi convine să mai vii. Că medicii sunt infectaţi, reinfectaţi şi tot aşa“, este de părere Adina Haivas, o botoşăneancă cu mama şi soţul bolnavi. 

Vă mai recomandăm:

Parteneriat UNICEF - Poşta Română: Poştaşii vor distribui materiale de informa

Pandemia de gripă din 1968-1969 care a provocat peste un milion de morţi şi nu a stârnit panicăre legate de noul coronavirus

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite