Oraşul din România unde nu mai există locuri de îngropat morţii. Propunere: desfiinţarea mormintelor neîngrijite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Pacea este plin FOTO Cosmin Zamfirache
Cimitirul Pacea este plin FOTO Cosmin Zamfirache

În municipiul Botoşani cimitirele sunt pline. Dacă nu se găseşte o soluţie urgentă, în cel mai scurt timp nu vor mai exista locuri în care să fie înmormântaţi morţii. Din cele două cimitire ale oraşului, unul este plin, iar celălalt mai are în jur de 113 locuri disponibile, adică în câteva luni va deveni ocupat 100%.

Municipiul Botoşani se confruntă cu o criză cruntă a locurilor de veci. Au mai rămas doar aproximativ 113 locuri disponibile şi soluţii doar pe hârtie. În ritmul actual, în doar câteva luni, nu vor mai exista locuri legale în care să fie înmormânaţi morţii. 

Două cimitire pline

Municipiul Botoşani dispune de două cimitire, Pacea şi Eternitatea, ambele cu o vechime considerabilă. Ambele sunt aproape pline. Mai precis, în cimitirul Pacea nu mai există niciun loc de veci disponibil, iar în Eternitatea, mai sunt aproximativ 113 locuri, care în ritmul actual al deceselor, se vor umple în numai câteva luni.  ”În cimitirul Pacea nu mai sunt locuri de veci. Mai avem la Eternitatea. Am anunţat în mod repetat Primăria de această problemă dar şi de numărul de locuri existente”, spune Bogdan Buhăianu, director Urban Serv, societatea subordonată Consiliului Local şi care administrează cimitirele. Până în maxim un an de zile şi cimitirul Eternitatea va fi epuizat. Practic, nu va mai exista niciun loc legal în care persoanele decedate să fie inhumate.

Morţii rămaşi fără urmaşi evacuaţi

Deşi criza locurilor de veci s-a profilat încă de acum câţiva ani nu s-a luat nicio măsură concretă pentru rezolvarea acestei probleme, ajungându-se în situaţia actuală în care cimitirele s-au umplut. Există câteva soluţii de criză propuse atât de Primărie cât şi de Urban Serv. Una dintre acestea ar fi scoaterea din groapă a morţilor de ale căror morminte nu se mai ocupă nimeni. Rămăşiţele acestora ar urma să fie scoase, puse într-un săculeţ la picioarele defunctului care urmează să-i i-a locul în groapă. ”Este vorba despre mormintele neîntreţinute şi mormintele unde rudele nu au mai achitat concesiunea acelui loc de veci.”, spune viceprimarul Marian Murariu. Se vor face liste cu mormintele lăsate în paragină, vor fi publicate şi totodată vor fi anunţate şi rudele defunctului. Dacă în termen de trei luni nu sunt revendicate, acele morminte vor fi refolosite. 

O extindere de cimitir

Cea de-a doua variantă pusă în discuţie de mai mult timp este extinderea cimitirului Eternitatea. ” Este această variantă pentru amenajarea de noi locuri de veci în spate la cimitirul Eternitatea pe o suprafaţă de 7.5 hectare. Terenul trebuie predat administrativ către Urban Serv şi totodată asigurate fonduri pentru amenajări şi investiţii. ”, spune Bogdan Buhăianu. Deşi este cea mai agreată variantă, deocamdată nu s-au luat măsuri concrete pentru predarea terenului şi începerea lucrărilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Accesul transportului privat pe teritoriul cimitirelor va fi limitat din 2 mai

Populaţia este îndemnată să nu ducă decoraţiuni artificiale la cimitire

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite