Oraşul în care oamenii lui Dumnezeu interzic simbolurile homosexualilor. Cum a declarat Biserica război curcubeului la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Bisericii din Botoşani s-au arătat revoltaţi după ce o stradă din centrul oraşului a fost acoperită cu umbrele multicolore. Liderii religioşi spun că umbrelele poartă culorile curcubeului, simbol al homosexualilor.

Reprezentanţii Primăriei Botoşani au amenajat recent, pe strada 1 Decembrie din centrul istoric al municipiului, un „acoperiş“ improvizat din umbrele, după modelul oraşului Agueda din Portugalia. 

În total au fost cumpărate şi montate 400 de umbrele multicolore. Noile decoraţiuni fac parte dintr-o strategie a municipalităţii de punere în valoare a centrului istoric reabilitat cu fonduri europene în urmă cu patru ani. 

Umbrelele au stârnit însă indignarea liderilor religioşi. 

Reprezentanţii Bisericii de la Botoşani s-au arătat indignaţi de faptul că unele dintre aceste umbrele poartă culorile curcubeului, simbol al comunităţii gay. Viceprimarul Eugen Ţurcanu, cel care s-a ocupat de achiziţionarea şi montarea umbrelelor din centrul istoric, a fost sunat de unul dintre liderii religioşi ai Botoşaniului. Reprezentantul Bisericii i-a cerut cu un ton imperativ să înlăture umbrelele în culorile curcubeului, ornamente care ar instiga la homosexualitate. 

În contradicţie cu religia

Viceprimarul se arată rezervat în declaraţii şi nici măcar nu vrea să pomenească numele celui care l-a sunat.

image

Din surse neoficiale, ar fi vorba chiar de părintele protopop Lucian Leonte (foto dreapta).
 

„Da am fost sunat de un reprezentant al Bisericii care s-a plâns de culoarea umbrelelor, care ar fi în contradicţie cu anumite principii religioase. Ne-a transmis că ar fi indicat să le dăm jos“, spune Eugen Ţurcanu.

Celălalt viceprimar al Botoşaniului, Cătălina Lupaşcu, a confirmat incidentul. „A fost sunat colegul meu, Eugen Ţurcanu, de un preot cu funcţie înaltă, dar nu ştiu cine. Se precizează că acele umbrele ar arbora simboluri ale comunităţii gay. Nu cred că este normală această atitudine în secolul nostru, în Uniunea Europeană, care ar trebui să fie marcată de toleranţă, faţă de orice orientare, fie ea sexuală sau religioasă. Este o iniţiativă apreciată de oameni şi nu văd ce este greşit aici“, a precizat Cătălina Lupaşcu. 

Pentru a evita un scandal religios, şefii de la Primărie s-au supus indicaţiilor Bisericii. Deşi au costat 3.400 de lei din bugetul local, umbrelele buclucaşe, în culorile curcubeului (100 la număr), au fost date jos marţi dimineaţă, de oamenii Primăriei. Acestea au fost înlocuite cu altele în culori monocrome sau care nu imită simbolurile homosexuale.

image

  Umbrelele in culorilre curcubeului au fost date jos de şefii de la Primărie

„Vrem ca toată lumea să fie mulţumită şi să nu ne mai băgăm în polemici cu nimeni, cu atât mai mult cu Biserica. De aceea am decis să înlocuim umbrelele care au nemulţumit. Am avut noroc că au fost doar 100 şi a trebuit să le înlocuim pe toate, că nu mai aveam fonduri“, a spus viceprimarul Eugen Ţurcanu. 

Reprezentanţii Bisericii de la Botoşani nu neagă că au vorbit la telefon cu şefii de la Primărie, dar nici nu recunosc că au protestat faţă de culoarea umbrelelor.

”Noi nu am făcut un protest în scris la Primărie. Nu a fost nimic“, a declarat Lucian Leonte, părintele protopop al Botoşaniului.

Scandalul mochetei

Nu este primul caz în care Biserica îi mustră pe aleşii locali. În urmă cu doi ani, protopopul Lucian Leonte s-a arătat nemulţumit de covoarele din Primărie şi i-a cerut edilului Ovidiu Portariuc să le schimbe.


Pe cei 300 de metri de mochetă se aflau personalizate simbolurile oraşului, un păun şi crucea stilizată a Sfântului Gheorghe.

image

Mocheta care a provocat scandalul şi care a fost schimbată de primar FOTO Adevărul

Omul Bisericii s-a arătat indignat că toţi cei care vin în Primărie calcă în picioare simbolul Sfintei Cruci. Primarul nu a pregetat şi, deşi mocheta personalizată a costat 40.000 de lei, a schimbat-o. De bani pentru noile covoare a făcut rost din sponsorizări şi cu ajutorul Bisericii.

Mai puteţi citi:


Protopop scandalizat de mocheta Primăriei Botoşani

Patriarhul Kievului îl numeşte pe Putin „noul Cain” şi afirmă că „i se apropie sfârşitul”


Cel mai influent cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse vine în România. Care este scopul oficial al vizitei Mitropolitului de Volokolamsk, Ilarion Alfeyev

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite