Oraşul măturat o dată la două zile din cauza salariilor prea mari din primărie. „Au venit acum doi ani pe 1.200 de lei, iar acum iau 3.000 de lei în mână“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa de salubrizare a crescut FOTO Cosmin Zamfirache
Taxa de salubrizare a crescut FOTO Cosmin Zamfirache

Primarul din Botoşani susţine că bugetul oraşului s-a subţiat drastic după majorarea salariilor bugetarilor decisă de Guvern, motiv pentru care nu-şi mai permite să achite integral facturile pentru salubrizare, electricitate sau încălzire.

Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur (PNL), susţine că bugetul oraşului va fi aproape de colaps în a doua jumătate a anului. Flutur spune că, din august sau septembrie, nu vor mai fi bani pentru subvenţia acordată societăţii care asigură încălzirea locuinţelor în sistem centralizat, dar nici pentru iluminat public sau salubrizare. „Veniturile noastre sunt substanţial diminuate şi preconizez, dintr-o experienţă acumulată în timp, probleme foarte mari din august-septembrie“, spune edilul Botoşaniului.

„Un bec da şi unul nu“

Edilul din Botoşani susţine că problemele şi mai mari vor apărea cu funcţionarea instituţiei în ultima parte a anului. O problemă va apărea pe partea de iluminat public. Primăria nu va avea bani să achite toate facturile până la finele anului. Primarul Cătălin Flutur spune că acest lucru este cauzat de scumpirea energiei electrice din ultima perioadă. Suma alocată în bugetul din 2018 pentru cheltuielile cu energia electrică este aceeaşi cu cea de anul trecut. 

Scumpirile au creat însă un dezechilibru total. „Ne-am alocat în buget, tot ce înseamnă energie electrică, la nivelul anului trecut. În schimb, este o creştere de 30 şi ceva la sută. Mă uit la modul galopant în care creşte preţul energiei, cu 40 de lei per MW acum, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Sperăm că cineva va interveni să tempereze preţul pentru că noi nu vom avea bani să plătim curentul până la sfârşitul anului. 

Noi trebuie să adaugăm aceşti cei 30% la ceea ce am planificat deja pentru a închide rotund anul“, spune primarul. Edilul susţine că se va ajunge şi la măsuri extreme pentru a reuşi să asigure funcţionarea pe partea de energie electrică. Una dintre aceste măsuri este raţionalizarea iluminatului public. „Putem să diminuăm programul de funcţionare al iluminatului public sau să punem un bec da şi unul nu“, precizează Flutur.  

Străzi măturate o dată la două zile

Totodată, primarul a anticipat şi probleme cu asigurarea curăţeniei oraşului. Tarifele firmei de salubrizare care operează în judeţul Botoşani, o societatea subordonată consiliului local, s-au mărit cu 35% în ultimele luni. Din această cauză, spune edilul, s-a ajuns în situaţia în care se face mai puţină curăţenie în oraş, tocmai fiindcă Primăria nu-şi mai permite servicii de salubrizare zilnice. 

„S-a mărit cu 35% tariful la salubritate şi am spus: strada asta nu o mai măturaţi în fiecare zi, ci o dată la două zile. Nu aveam de unde să le asigurăm banii“, spune Flutur. Primăria a rămas încă din luna aprilie fără bani pentru subvenţia la energia termică. Banii aceştia trebuiau acordaţi societăţii care asigură căldura botoşănenilor, în sezonul rece, prin sistemul centralizat al municipiului. „Am terminat deja banii pentru subvenţia la termoficare. Nu mai avem niciun leu pentru subvenţia la energie termică“, adaugă primarul.

Salariile majorate sufocă bugetul

Edilul Botoşaniului spune că toate acestea se întâmplă din cauza măsurilor luate de Guvern, mai precis creşterea masivă a salariilor funcţionarilor, dar şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, edilul acuză şi creşterile preţurilor la energia electrică şi salubrizare. „Veniturile noastre au scăzut cu 50%. Salariile din primărie sunt nesperat de mari pentru unii. Au venit acum doi-trei ani şi aveau 1.200 – 1.300 de lei în mână, iar acum au 3.000 lei net. Nu este niciun semn că va fi rectificare pozitivă. Vedeţi şi voi ce se întâmplă în mediul economic. Sper să nu ajungem la situaţia care a fost în alte ţări europene, prin Napoli“, mai spune Flutur.  

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri :

O primărie poate da faliment din cauza unei centrale termice inaugurate acum opt ani, dar care a funcţionat doar o zi

Majorarea salariilor bagă primăriile în faliment. Aproape jumătate din bugetul unui municipiu se duce pe plata salariilor angajaţilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite