O unitate mobilă de terapie intensivă în care plouă, plimbată între două judeţe. Pacienţii, puşi pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea de Terapie Mobilă se află încă în curtea Spitalului Judeţean Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Unitatea de Terapie Mobilă se află încă în curtea Spitalului Judeţean Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Deşi la Botoşani nu mai există niciun loc liber la Terapie Intensivă, Unitatea mobilă care trebuia să suplimenteze numărul de paturi este transferată la Iaşi. Mai mult decât atât, semiremorca-salon este inutilă pe timp de ploaie fiindcă se infliltrează apa la fiecare val de precipitaţii.

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a fost adusă în curtea Spitalului Judeţean ”Mavromati” Botoşani tocmai pentru a suplimenta locurile insuficiente pentru pacienţii COVID-19 internaţi pe Secţia de Terapie Intensivă a unităţii sanitare. Adusă în noiembrie 2020, Unitatea Mobilă s-a dovedit aproape inutilă la Botoşani, mai ales pe timp de ploaie.

Odată cu precipitaţiile ploua şi în semiremorca transformată în salon de Terapie Intensivă pentru pacienţi COVID. Paradoxal, când este cea mai mare nevoie de paturile din Unitatea Mobiă şi nu plouă, întreg ansamblul va fi mutat la Iaşi. În tot acest timp, pacienţii din Botoşani vor fi plimbaţi prin alte judeţe. 

Unitate mobilă sensibilă la ploaie

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă este practic amenajată pe structura unei semiremorci şi a fost transformată într-un salon de Terapie Intensivă dotat cu tot ceea ce este nevoie, în materie de aparatură, utilităţi, oxigen pentru pacienţi. Acest ansamblu a fost montat în curtea Spitalului Judeţean Botoşani, însă de la primele ploi serioase au început să apară şi problemele, iar apa de ploaie se infiltra în unitate. Probleme au fost semnalate şi la finele lui 2020, dar şi la începutul lui 2021. Inclusiv o echipă de specialişti turci a venit să reparare acoperişul semiremorcii, însă nu s-a rezolvat nimic. Odată cu precipitaţiile abundente din martie, a început să plouă de-a binelea şi în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Botoşani. Atunci, unitatea a fost închisă pentru găsirea de soluţii. 

Unitatea mobilă, trimisă în alt judeţ

După ce s-au oprit ploile, iar Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Botoşani are un grad de ocupare de sută la sută, Unitatea Mobilă va fi transferată în alt judeţ. Pe scurt, când să-şi găsească utilitatea imediată şi ar fi ajutat enorm Spitalul din Botoşani, semiremorca este trimisă la Iaşi. ”Există o solicitare din partea colegilor de la Iaşi. Spitalul Leţcani nu funcţionează. Având în vedere că este o chestiune urgentă, privind suplimentarea numărului de paturi la ATI, sigur mutarea se va face de îndată, nu aş putea da un termen.”, spune prefectul de Botoşani, Dan Nechifor.

Culmea, după ce unitatea mobilă va fi relocată la Iaşi, Botoşani va ajunge să trimită pacienţii care au nevoie de Terapie Intensivă prin alte judeţe. ”La Botoşani, toate cele 15 locuri de pe ATI sunt ocupate. În momentul în care vom avea o solicitare urgentă, vom face o solicitare către CNCCI şi bolnavii vor fi preluaţi ori de Iaşi, ori de alte judeţe care au locuri pe ATI. ”, adaugă Dan Nechifor. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Unitatea mobilă de Terapie Intensivă cumpărată de Ştefan Mandachi s-a defectat

Lucian Bode, despre incidentul de la Institutul „Marius Nasta“: Din datele preliminare rezultă că nu a fost vorba despre un incendiu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite