O lume care se destramă într-un spectacol inedit. ”Aniversarea”, o comedie dark, de mare fineţe artistică, se joacă în premieră la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul ”Aniversarea”va fi jucat cu spectatorii pe scenă FOTO Cosmin Zamfirache
Spectacolul ”Aniversarea”va fi jucat cu spectatorii pe scenă FOTO Cosmin Zamfirache

”Aniversarea” este un spectacol dark, în care o familie se dezintegreză sub ochii spectatorilor aduşi aproape, în spaţiul conjugal, printre personajele care construiesc sfârşitul dramatic al unei relaţii. Nu lipsesc accentele comice dar şi elementele inedite în special la nivel de regie şi scenografie.

O familie minată până la temelii, de minciună,conflicte interioare şi frustrare surdă. O situaţie în care se regăsesc cupluri din toată lumea. O poveste cruntă a familiei contemporane disfuncţională, dar care se încăpăţânează să păstreze aparenţele. 

Aceasta este tema universală şi omniprezentă folosită şi de olandezul Jeroen Van der Berg în construcţia unei lucrări de dramaturgie cu impact emoţional uluitor, intitulată sugestiv ”Blowing„. Pe fundamentul acestei realităţi dar şi cu ajutorul textului scris de Van den Berg, talentatul regizor Erwin Şimşensohn, a ales ”să brodeze” un spectacol de teatru.  

După mai bine de o lună de muncă s-a născut un spectacol inedit, care se anunţă o mare realizare artistică. Spectacolul este intitulat ”Aniversarea” şi va fi prezentat în premieră,sâmbătă şi duminică de la la ora 19.00 de către actorii Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoşani pe scena Casei Tineretului din municipiul Botoşani.

Spectacolul care spune că trebuie să fim sinceri cu noi

Pe scrurt ”Aniversarea” este un spectacol despre familia contemporană, cu problemele dar şi cu disfuncţionalităţile sale. O banală aniversare a soţiei , scoate la iveală conflictele şi frustrările care minau relaţia de ani buni. În conflict sunt atraşi şi cei doi copii care poartă urmele psihologice ale unei căsnicii eşuate dar păstrată cu încăpăţânare pe picioare de lut doar de dragul aparenţelor. Spectacolul povesteşte despre minciună, frustrare şi amăgire într-un mod atât de firesc încât se transformă într-un confesionar al fiecărui spectacor care trece prin aceeaşi dramă sau cunoaşte poveşti similare. 

Realismul este izbitor şi dureros chiar şi pentru privitor. ”Povestea este extrem de dură, foarte vie,foarte actuală. Textul ”vorbeşte” pe limba noastră,limba de astăzi, este o poveste de viaţă puternică şi cred că mulţi spectacori se vor regăsi, fie în unul din cele cinci personaje, fie în cunoştinţe, prieteni care trec prin situaţii precum cele din spectacol.”, precizează Erwin Şimşensohn, regizorul spectacolului.

aniversarea afis

 ”Aniversarea” se joacă sîmbătă şi duminică de la ora 19.00 FOTO TME Botosani

Totodată cei care au făurit această premieră la Botoşani, vorbesc de ”Aniversarea” ca de o comedie dark. Mai precis de o dramă, care uneori este pigmentantă cu nuanţe comice, poate tocmai pentru a detensiona spectacorul ”străpuns” de drama familială pe care o recunoaşte oriunde în lumea reală din jurul său. Totodată spectacolul oferă şi un îndemn la sinceritate. ”Spectacolul acesta spune ceva: că trebuie să fim sincericu noi, că trebuie să nu ne mai ascundem! Să nu ne mai minţim! Acesta este ”strigătul” spectacolului”, precizează şi scenograful Iuliana Gherghescu.

Spectacol inedit cu spectactori în ”apartamentul conjugal„

Dincolo de tema deosebit de interesantă şi de actuală, spectacolul este construit într-un mod inedit şi care ţine de imaginaţie şi artă teatrală de o mare fineţe. Pentru a crea un efect mai puternic şi pentru a potenţa realismul, spectacorii sunt ”introduşi” în spectacol, mai precis în apartamentul conjugal, unde are loc aniversarea, iar conflictul se petrece sub ochii a peste 60 de martori. Mai precis spectatorii vor sta pe scenă, pe gradene montate în jurul camerei în care are loc acţiunea. De altfel numărul spectatorilor este limitat. 

Doar 65 de spectatori vor avea loc în ”apartamentul” familiei care-şi petrece drama. ”Şi nu este un moft regizoral” ţine să precizeze regizorul. Totodată munca scenografei Iuliana Gherghescu vine să contribuie la impresia de realism şi să adauge ”senzaţii” spectacolului. Pereţii şi întregul decor, anunţă aceasta va vorbi despre conflictul din familie. Mai mult decât atât spectacolul va beneficia de un joc de lumini, de tehnici aparte precum slow-motion-uri şi rewind-uri dar şi proiecţii sugestive. Dincolo de efecte însă, spectacolul are o distribuţie elitistă cu actori de top botoşăneni care au confirmat deja de-a lungul carierei şi cu o mare forţă dramatică dar şi cu tinere speranţe.

Din distribuţia fac parte: Daniela Bucătaru, Sorin Ciofu, Alexandra Vicol,Răzvan Amitroaiei, Gina Pătraşcu. Regia aparţine lui Erwin Şimşensohn, scenografia Iulianei Gherghescu, video design de Andrei Cozlac, sound design al Anei Teodora Popa iar mişcarea scenică este asigurată de coregraful Victoria Bucun. Asistenţa de regie este semnată de Marius Rogojinschi. Spectacolul se joacă sâmbătă şi duminică de la ora 19.00 la Casa Tineretului din municipiul Botoşani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

„Il Trovatore” încheie luna ianuarie la Opera Braşov

Un  spectacol ca un semnal de alarmă

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite