Moment istoric pentru nordul Moldovei: a fost deschis comerţul cu grâne şi furaje dintre România şi Republica Moldova prin Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama de la Stânca beneficiază pentru prima dată de un punct fito-sanitar FOTO Cosmin Zamfirache
Vama de la Stânca beneficiază pentru prima dată de un punct fito-sanitar FOTO Cosmin Zamfirache

Punctul vamal de la Stânca din judeţul Botoşani a fost prevăzut cu un punct fito-sanitar. Prin intermediul acestuia, prin vamă vor putea trece camioane încărcate cu furaje şi grâne din România în Republica Moldova şi invers. Este pentru prima dată când tranzitul cu astfel de mărfuri între cele două ţări prin nordul Moldovei va fi scurtat cu aproape 400 de kilometri.

Miercuri a fost inaugaurat la vama Stânca din judeţul Botoşani, care face legătura cu raionul Râşcani din Republica Moldova, un punct fito-sanitar. 

Prin intermediul acestui punct de control, prin vamă vor putea trece produse agricole, legume, fructe, furaje şi cereale. Autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului spun că este un moment istoric, fiindcă, spun aceştia va fi relansat comerţul dintre cele două regiuni.

Mărfuri cu preţuri mai mici şi transport mai ieftin

Autorităţile din judeţul Botoşani, spun că au existat de ani de zile presiuni din partea agenţilor economici pentru deschiderea vămii pentru cereale, furaje şi legume din Republica Moldova. Acestea ar fi mai ieftine, având în vedere şi faptul că raionul Râşcani, cel mai aproape de vamă este preponderent agricol. 

” Raionul Rîşcani este unul preponderent agrar. Voi informa şi raioanele din Nord, astfel încât să ştie cât mai mulţi agenţi economici despre acest punct de trecere. Ne aducem aminte anii în care circulam liber, până la aderarea României la  spaţiul european, ştim acele beneficii atât din partea noastră, cât şi din partea colegilor din Botoşani sau Suceava. Iată că acum, acest punct de trecere al produselor vegetale ne va da posibilitatea să ne apropiem şi mai mult”, a precizat Preşedintele Raionului Rîşcani, Ion Parea.Totodată prin deschiderea punctului fito-sanitar, drumul pe care-l făceau tirurile cu cereale şi furaje din Republica Moldova, prin vama Albiţa şi Sculeni va fi scurtat cu aproape 400 de kilometri. 

În jur de 100 de tiruri lunar cu marfă prin vama de la Stânca

S-au făcut şi estimări. Autorităţile din România, spun că în urma unor statistici şi sondaje de opinie se preconizează că prin vama Stânca vor trece 100 de camioane pe lună încărcate cu furaje, grâne şi legume-fructe. 

”Estimăm un trafic, potrivit datelor Biroului Vamal Stânca - Costeşti, de 100 de camioane lunar, ce vor face obiectul operaţiunilor de import –export cu produse cerealiere, legume şi fructe prin acest punct de trecere. Agenţii economici vor face o economie de timp şi alte costuri”, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Dumitru Băiculescu. 

Şefii de la Consiliul Judeţean, spun că aşteaptă şi extinderea punctului de control , pentru a putea fi trecute prin vamă şi animalele vii. Unul dintre motive este acelaşi, preţurile mai mici, pentru proprietarii de abatoare din Botoşani. Punctul fito-sanitar este dotat şi cu un laborator şi este deservit de patru angajaţi.

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri: 

Urmărit general reţinut în Vama Porţile de Fier I. Autorităţile germane îl căutau de un an

Drumul sării: cum se vămuia pe vremuri sarea care era transportată de la ocnele din Transilvania spre Câmpia Panoniei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite