Moda plimbărilor la pas, înviată de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasul este mijlocul de transport ideal pentru cei cu buzunarele goale
Pasul este mijlocul de transport ideal pentru cei cu buzunarele goale

Statisticile arată că numărul botoşănenilor care folosesc transportul în comun s-a înjumătăţit faţă de anul trecut. Şi traficul auto este mult mai aerisit. La orele de vârf sunt cu 20% mai puţine maşini pe străzi, iar în weekend chiar cu 80%.

Mulţi botoşăneni s-au întors în ultimul an la modul tradiţional de deplasare, adică mersul pe joc. Maşina personală a ajuns să fie folosită doar la ocazii sau în situaţii-limită.

„Carburanţii s-au tot scumpit, iar salariile n-au mai crescut. În cazul meu, soţia a rămas şi fără serviciu. Nu-mi mai permit să pun benzină în maşină pentru orice deplasare. Plec mai devreme de acasă cu 20 de minute dimineaţa. Maşina o folosesc doar în cazuri extreme“, a spus Ovidiu Costăchel.

Din şoferi, simpli pietoni

Foarte puţini dintre foştii şoferi s-au orientat către microbuze sau tramvaie. La rândul lor, cei care foloseau aceste mijloace de transport au devenit acum simpli pietoni. Societatea locală de maxi-taxi spune că are cu 40% mai puţini clienţi decât anul trecut.

„Sunt perioade într-o zi în care microbuzele merg  goale. Doar la orele de vârf sunt ocupate la capacitate maximă. Situaţia este normală, ţinând cont că sunt mulţi şomeri“, a declarat Dumitru Bălan, administratorul societăţii Microbuzul. Clienţii fideli ai tramvaielor au rămas doar elevii şi pensionari, care au abonamente subvenţionate de la bugetul local.

Bicicleta, soluţia-minune

Cei care au de străbătut distanţe lungi s-au îndreptat către biciclete. „Au explodat vânzările. Dacă anul trecut dădeam maxim două biciclete pe zi, acum este ora şi bucata. Cel mai bine se vând modelele mari, pentru adulţi“, a declarat Florin Moldoveanu, vânzător la un magazin de biciclete. Şi cei de la Protecţia Mediului au motive de bucurie. „Se înregistrează o uşoară scădere a noxelor în oraş. N-am înregistrat o reducere semnificativă pentru că în ultimele două luni Botoşaniul a fost ferit de vânturi puternice, care ar fi dus la dispersia acestor noxe“, a explicat Sorin Grindei, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Cei mai afectaţi sunt taximetriştii
Încasările taximetriştilor la acest început de an au scăzut cu peste 50%. „Dacă în prima jumătate a anului trecut încasam 100 de lei la zi, acum ajung la 30-40 de lei. Cursele exterioare au dispărut, iar încet-încet vom dispărea şi noi“, a declarat Sergiu Ropotă, taximetrist.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite