Misterioşii idoli de lut de acum 6.000 de ani, descoperiţi pe teritoriul României. Erau preotese sau zeiţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Venus de la Drăguşeni FOTO Adevărul
Venus de la Drăguşeni FOTO Adevărul

Pe teritoriul judeţului Botoşani au fost descoperite începând cu secolul XX, mai multe statuete misterioase vechi de aproape 6.000 de ani, spun specialiştii. Sunt făcute din lut şi sunt acoperite plin de simboluri preistorice. Una dintre acestea a devenit celebră în toată lumea.

De-a lunul secolului XX dar şi în urmă cu numai doi ani, pe teritoriul judeţului Botoşani au fost descoperite întâmplător sau în cadrul cercetărilor organizate, în special de Muzeul Judeţean Botoşani, mai multe statuete deosebit de valoroase atât prin simbolistică cât şi prin vechimea şi importanţa lor. 

Majoritatea acestor statuete au fost descoperite în aşezări de mari dimensiuni ale civilizaţiei Cucuteni, considerată un adevărat leagăn al civilizaţiei agrare în zona central-est europeană. Una dintre aceste statuete a ajuns faimoasă în toată lumea, fiind prezentă în expoziţii, dedicate neoliticului şi eneoliticului, din Londra, New York sau Atena.  

Preotesele sau zeiţele lumii vechi

Teritoriul de astăzi al judeţului Botoşani este înţesat de aşezări cucuteniene, fiind probabil un epicentru al acestei civilizaţii fascinante şi totodată misterioase. Printre cele mai interesante artefacte descoperite de arheologi în legătură cu această civilizaţie sunt statuetele de lut antropomorfe. Majoritatea sunt siluete feminine care probabil întruchipau şi un ideal de frumuseţe. 

Toate sunt fusiforme, cu talia îngustă, şolduri ample, coapse arcuite, fesele proeminente, ample, umeri foarte feminini, delicaţi. Sunt statuete stilizate, figurative, fără detalii la nivelul capului, parcă impersonale. Interesant este faptul că toate au în zona capului trei puncte imprimate în relief, probabil cu ajutorul unui băţ. 

Pentru unii semnifică cei doi ochi anatomici plus cel de-al treilea, ochiul sufletului sau al minţii. Statuetele cucuteniene descoperite la Botoşani au decoraţiuni pe tot trupul sub forma unor incizii meandrice, linii sau compoziţii grafice. Cele mai interesante sunt cele descoperite la Ripiceni, Truşeşti sau Drăguşeni, bine conservate şi măiestrit lucrate.

 Toate statuetele sunt din lut modelat şi apoi ars pentru a se păstra. În legătură cu rolul acestor statuete au fost emise mai multe teorii. Printre altele, unii specialişti bănuiesc că ar fi reprezentări ale unor zeităţi cucuteniene. 

Practic sunt zeităţi chtoniene, reprezentări ale ”Mamei Pământ”, cu şolduri ample, cu triunghiul pubian scos în evidenţă, adică fertilă şi dătătoare de viaţă. Prezenţa acestor statuete în toate aşezările duce cu gândul la un cult al acestor zeităţi feminine, probabil în unele cazuri, protectoare ale căminului şi ale aşezării. De altfel inciziile spiralice sau meandrice de pe trupul acestor ”zeiţe” cucuteniene, ar reprezenta simbolistică magico-religioasă. 

Două siluete feminine sunt reliefate şi într-un altar de lut descoperit la Truşeşti, judeţul Botoşani, venind ca un sprijin în ipoteza rolului magico-religios al acestor statuete pentru oamenii civilizaţiei Cucuteni. Alte opinii, arată că aceste statuete ar reprezenta preotese ale cultului ”Zeiţei Mamă” din cadrul civilizaţiei Cucuteni. 

Totuşi, pe lângă statuetele de lut reprezentând siluete feminine s-au descoperit şi statuete care reprezintă bărbaţi, cu organele genitale masculine reliefate sub şorţuri sau cordoane. Şi aceste descoperiri duc cu gândul la un cuplu divind care probabil juca un rol religios în ideile de cosmogonie ale cucutenienilor, simbol al naşterii lumii şi al aceluiaşi principiu al fertilităţii şi fecundităţii prezent la toate societăţile agrare. 

Însă reprezentările feminine descoperite sunt mai numeroase. Ultimele două statuete au fost descoperite la Ripiceni, în anul 2018, cu ocazia lucrărilor la o uriaşă aşezare cucuteniană de pe malurile Prutului. Statuetele au fost descoperite într-o mega-structură, probabil un templu. 

Tatuaje sau haine?

Majoritatea statuetelor au fie decoraţiuni incizate, fie pictate pe suprafaţa artefactului. Sunt decoraţiuni interesante în zona pieptului dar şi a şoldurilor sau a triunghiului pubian. Linii, spirale sau meandre acoperă mai apoi cu precădere picioarele şi torsul statuetelor. 

Şi în acest caz sunt multe interpretări. Este luată în calcul şi varianta tatuajului ritualic, pe tot trupul, probabil în cazul preoteselor care doreau să întruchipeze prezenţa zeiţei în viaţa de zi cu zi a comunităţii. O altă variantă, considerată mai plauzibilă ar fi reprezentarea, prin aceste decoraţiuni, a portului din aceea vreme, cu un şorţ sau o centură care acoperea zonele genitale, peste o altă piesă vestimentară. 

Venus de la Drăguşeni, zeiţa faimoasă în toată lumea

Atât din punct de vedere arheologic dar şi artistic aceste statuete sunt extrem de valoroase şi fac parte din categoria ”Tezaur”. Cea mai faimoasă dar şi cea mai valoroasă statuetă de lut cucuteniană, descoperită la Botoşani este cunoscută sub denumirea de ”Venus din Drăguşeni”, unică prin mărime şi frumuseţe. 

A fost descoperită În anul 1964, pe dealurile din jurul localităţii botoşănene Drăguşeni, de un grup de copii. Statueta a fost scoasă la lumină de brazda plugului, după arăturile de toamnă. Copiii au arătat statueta profesorului de istorie Aristotel Crâşmaru un pasionat de arheologie. Aşa a ajuns, mai apoi, la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani.  Statueta are aceeaşi structură feminină, cu fese proeminente, şolduri ample şi coapse arcuite. 

Totodată parte superioară a trupului este zveltă. Are două rânduri de ”ochi” la nivelul capului dar şi un simbol misterios în zona centrală a pieptului. Statueta este decorată superb cu meandre şi linii, pe tot trupul, inclusiv cu spirale la nivelul feselor, dar şi cu celebrul şorţ în zona pubiană. 

Statueta este făcută din pastă fină, arsă oxidant şi a ajuns regina expoziţiilor din întreaga lume, după 1990. Mai precis a făcut parte din expoziţii la marile muzee din New York, Vatican, Oxford, Roma, Atena şi Varşovia.  O copie a acestei statuete se află în expoziţia permanentă a Muzeului Naţional din Mexic. Poate fi însă admirată oricând la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, alături de alte statuete cu reprezentări feminine, ale culturii Cucuteni.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce semnifică scobitura de pe vasele din lut foarte vechi. „După 100 de ani dădeau foc locuinţelor şi o luau de la zero“

Artefact vechi de 6000 de ani al unei civilizaţii misterioase, descoperit de un inginer silvic pasionat de arheologie

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite