Misterele din spatele tablourilor celebre. Artişti travestiţi, nebunie sau stări de transă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai celebre picturi din lume au în spate poveşti ascunse, greu de imaginat. Unele exprimă alienarea artistului, altele orientarea sexuală şi visele erotice. Oficial, mesajul acestor picturi este unul cât se poate de nevinovat iar lucrările sunt incluse în mari colecţii valorând milioane de euro.

În patrimoniul cultural al omenirii, au rămas câteva opere de artă nemuritoare. Sunt picturi care şi astăzi stârnesc admiraţia, interesul dar au şi o urmă de mister care atrage vizitatorii ca un magnet.

Sunt foarte cunoscute şi aparent au un mesaj cât se poate de simplu, sunt  potrete, peisaje sau scene biblice. În realitatea însă, studiindu-le şi coroborând cu informaţii din biografia artiştilor, specialiştii au scos la iveală îneţelesuri neaşteptate sau poveşti uluitoare care se ascund în spatele acestor tablouri celebre, care valorează milioane de euro.

Doamna Lisa sau Domnul Leonardo?

Una dintre celebre opere de artă, din lume, este fără îndoială ”La Gioconda” sau ”Mona Lisa” opera pictorului renascentist Leonardo da Vinci. A fost realizată între anii 1503 şi 1506 şi reprezintă portretul unei femei cu o expresie aparte, tristă cum au comentat unii specialişti, dar şi cu un surâs faimos în toată lumea. Este o pictură în ulei pe lemn iar artistul a folosit pretenţioasa tehnică ”sfumato”, cu pigmenţi picuraţi în jurul ochilor şi al gurii pentru a da un aer misterios. Fără îndoială este o realizare genială, a unui artist genial, fiind considerată cea mai faimoasă pictură din istoria artelor vizuale.Este expusă la Muzeul Luvru din Paris.

Dincolo de acel surâs enigamtic se ascund însă multe secrete. Oficial, tabloul reprezintă portretul Lisei Gherardini, soţia unui negustor din Florenţa. Mai precis, era cea de-a doua soţie a negustorului de mătase, Francesco del Giocondo, un om foarte bogat care a decis să-şi imortalizeze soţia după ce i-a născut un băieţel.  Sunt însă numeroşi specialişti, printre care şi Silvano Vinceti care cred că portretul care se află expus la Luvru este de fapt al asistentului lui da Vinci, un tânăr numit Gian Giacomo Caprotti.

Era cunoscut faptul că Leonardo da Vinci avea tendinţe homosexuale. Şi-ar fi îmbrăcat tânărul asistent, şi iubit, în haine femeieşti şi l-a importalizat. Alţii cred că, de fapt, Mona Lisa este autoportretul lui Leonardo Da Vinci. Acesta ar fi obişnuit să se travestească în timpul jocurilor sexuale cu tinerii săi colaboratori. O echipă de cercetători intenţionează să o deshumeze pe Lisa Gherardini şi să-i reconstituie trăsături faciale pentru a vedea dacă ea este cea pictată de Leonardo.

Capodoperele născute din alienare

Unul dintre cei mai renumiţi pictori din istoria artelor este fără îndoială Vincent Van Gogh, un olandez care a trăit în secolul al XIX lea. Este încadrat în curentul post-impresionist iar lucrările sale au avut un impact extraordinar asupra lumii artistice de la finele secolului al XIX lea. Culmea, a devenit celebru, după moartea sa, deşi a realizat peste 2000 de opere de artă. O parte a lucrărilor sale sunt printre cele mai scumpe şi apreciate din lume. Van Gogh a luptat aproape toată viaţa cu bolile psihice. Depresia şi apoi schizofrenia i-au influenţat cursul vieţii. A trăit pauper, aproape la marginea societăţii, închis în câteva rânduri la sanatoriu. În societate abuza de băuturi alcoolice şi halucinogene fiind cunoscută dependenţa sa de absint. De altfel la numai 37 de ani, Van Gogh s-a sinucis, împuşcându-se în piept cu un pistol. Una dintre cele mai faimoase opere ale sale este ”Noaptea înstelată”, reprezentând satul Saint-Remy. În spatele acestei picturi stă însă o poveste dureroasă a vieţii lui Van Gogh. Mai precis, pictura a fost inspirată de panorama oraşului, văzută pe geamul sanatoriului din apropiere. Era locul unde Van Gogh a stat internat. În timpul unei nopţi de insomnie, Van Gogh s-a îndrăgostit de imaginea satului sub cerul înstelat. Totodată, portretul doctorul Gachet, o altă capodoperă a lui Van Gogh a fost realizată tot într-un moment de alienare a pictorului. Doctorul Gachet era cel care a avut grijă de Van Gogh în ultimele sale luni de viaţă. A avut o relaţie tumultoasă cu acesta, Van Gogh mărturisindu-i fratelui său că ”Este mai nebun decât mine”. Pe masă a fost strecurată şi plantă din care se extrage digitalisul, un drog la modă în aceea perioadă, şi o pasiune a pictorului.

Transele lui Dali şi tabla de şah topită în soare

O altă operă reprezentativă în istoria picturii o reprezintă ”Persistenţa memoriei”, opera marelui pictor suprarealist Salvador Dali. Această lucrarea reprezintă un ţărm stâncos şi nişte ceasuri care se scurg literalmente pe elemente de peisaj. Iniţial s-a crezut că pictorul spaniol s-a inspirat de la teoria relativităţii, enunţată de Einstenin, atunci când a pictat ceasurile care se scurg, simbolizând relaţia apropiată dintre timp şi spaţiu. În realitate mesajul este cu totul altul. Artistul însuşi declarase că de fapt s-a inspirat de la banală piesă de şah din material plastic, care se topise la soare. Totodată ca majoritatea operelor sale, ”Persistenţa memoriei” este încărcată de simboluri foarte personale. Ţărmul stâncos de pe fundal reprezintă formele de relief de la  Cape Creus, situate în apropierea oraşului său natal din Catalonia. De altfel, în această etapă a vieţii sale, pictorul era influenţat de Freud iar chipul uman cu gene lungi strecurat în peisaj este de fapt chipul pictorului, pierdut în vis. Ceasurile care se topesc însemna faptul că în starea de visare, timpul îşi pierde înţelesul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Scandalul Epstein: miliardarul pedofil plănuia „să însămânţeze rasa umană cu ADN-ul său“. Povestea unei picturi cu Bill Clinton

Donaţie specială de picturi creştine pentru capela unui centru de îngrijire a bolnavilor în stadii terminale

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite