Mii de opere de artă zac ascunse în depozitele Muzeului Judeţean

Mii de opere de artă zac ascunse în depozitele Muzeului Judeţean

O parte din operele semnate de Petre Achitieni sunt expuse in holul institutiei FOTO Adevarul

Conducerea Muzeului Judeţean a solicitat Primăriei un  spaţiu în Centrul Vechi al municipiului pentru a amenaja Secţia de Arte.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Numai puţin de 3.500 de tablouri, sculpturi sau grafică sunt depozitate in diverse camere ale instutuţiei de cultură, departe de ochii lumii. Şi asta pentru că Muzeul nu are niciun spaţiu pentru a expune operele de artă. 300 de tablouri poartă semnătura pictorului Petre Achiţieni care şi-a dorit ca operele sale să rămână la Muzeul Judeţean, şi să fie expuse pentru a fi admirate de  botoşăneni. 
 
Am întrebat pe domnul primar dacă un spaţiu ar putea fi repartizat şi pentru Muzeul de Artă. Cele peste 3500 de lucrări, însemnând pictură, sculptură, grafică stau în depozitele Muzeului. Am depus la Primărie o adresă scrisă solicitând acst lucru şi solicitând, de asemnea, ca adresa noastră să fie pusă în discuţie de executivul Primăriei. Am înţeles că doumnul primar chiar se gândeste serios la repartizarea unui spaţiu din Centrul Vechi pentru Muzeul de Artă, a declarat directorul Muzeului judeţean Botoşani, Lucica Pârvan. 
 
Aceasta speră însă, ca spaţiul să fie pus la dispoziţie cu titlu gratuit, instituţia de cultură să plătească doar utilităţile aferente. 
 
Ar fi mare lucru ca în Botoşani să fie redeschis un Muzeu de Artă, mai ales, pentru că avem, patrimoniu. Şi dacă avem patrimoniu este păcat ca el să stea în depozite şi botoşănenii să nu se bucure, cel puţin, din când în când la vederea unei lucrări semnate Luchian sau Băncilă, a mai adaugat Lucica Pârvan. 
 
Secţia de Arte a mai funcţionat în unul din imobilele din Centrul Vechi, însă, a fost închisă din cauza chiriei mari pe care instituţia de cultură trebuia să o plătească în fiecare lună.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările