Micuţii cu laringite fac rând la Pediatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Secţia de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii ajung în fiecare zi cel puţin 40 de minori cu această afecţiune. Medicii spun că viruşii au suferit mutaţii faţă de anii anteriori şi sunt mult mai rezistenţi la medicamente, lucru care îngreunează procesul de vindecare.

 În fiecare dimineaţă, cabinetul ORL de la Spitalul de Pediatrie este luat cu asalt de părinţii care-şi aduc la control copiii cu diverse afecţiuni ale căilor respiratorii.

„Ne confruntăm cu un aflux de pacienţi foarte mare comparativ cu anii precedenţi datorită fluctuaţiilor de temperatură. Cele mai frecvente sunt laringitele şi pneumoniile. În prezent, spitalul funcţionează la capacitate maximă. Primează afecţiunile respiratorii superioare, dar şi inferioare“, a declarat Iuliana Kadar, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie.

Viroză respiratorie greu de tratat

Dacă laringitele şi pneumoniile sunt mai uşor de diagnosticat şi tratat, virozele respiratorii au devenit din ce în ce mai greu de tratat. „Anul acesta a apărut o nouă formă de viroză respiratorie. Indiferent de medicamentaţie, coboară foarte repede în plămâni şi este mult mai greu de expectorat. Indifirent de tratament, durata de vindecare s-a dublat faţă de anii precedenţi“,  a explicat medicul pediatru Gabriel Petrovici.

Consumaţi fructe şi lichide

Doctorii  de la Spitalul de Copii se aşteaptă ca adresabilitatea să rămână crescută şi în perioada următoare, până când diferenţa de temperatură dintre zi şi noapte nu va mai fi atât de mare.

„Este foarte important ca în această perioadă să evităm pe cât posibil colectivele. În cazul copiilor mici, asistenţii unităţilor de învăţământ ar trebui să facă triajul epidemiologic la intrarea în instituţii pentru a evita o îmbolnăvire în grup“, a explicat Alin Panaite, medic de familie. Pentru a evita răcelile, medicii recomandă îmbrăcăminte corespunzătore, consum crescut de lichide şi de fructe şi legume bogate în vitamina C.

1.400 de botoşăneni cu viroze
Peste 1.400 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii în ultima săptămână. Numărul rămâne constant, comparativ cu săptămâna anterioară. Datele Direcţiei de Sănătate Publică arată că s-au înregistrat aproape 450 de pneumonii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite