Micul fenomen al tenisului românesc. Are doar 11 ani şi a fost supranumită „Şarapova Moldovei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daria Ghibarsina, o copilă de numai 11 ani din judeţul Botoşani, este o adevărată speranţă a tenisului românesc. Deşi face naveta zilnic pentru a se antrena, peste 30 de kilometri, Daria Ghibarsina a reuşit să fie selecţionată în echipa naţională de tenis a României. Iar la şcoală are 10 pe linie.

În judeţul Botoşani, la graniţa Uniunii Europene cu Ucraina şi Republica Moldova, tenisul de câmp este un sport mai degrabă exotic şi inaccesibil din punct de vedere financiar, cu puţini practicanţi. De altfel, în municipiul Botoşani, cea mai dezvoltată localitate din judeţ, se află numai patru terenuri de tenis particulare deschise publicului larg. 

Totodată, mare parte a populaţiei nu-şi permite luxul unor investiţii costisitoare în pregătirea copiilor pentru marea performanţă în tenis. Tocmai de aceea, Botoşaniul pare un loc în care tenisul de câmp este un soi de Cenuşăreasă a sporturilor.

Cu toate acestea, la Dorohoi, al doilea municipiu al judeţului şi o localitate modestă, cu mai puţin de 30.000 de locuitori, se află o copilă de numai 11 ani şi jumătate, despre care localnicii pasionaţi de sportul alb spun cu mândrie că este o adevărată „Şarapova a Moldovei“.

Se numeşte Daria Ghibarsina, este elevă în clasa a V-a la Şcoala numărul 8 din Dorohoi şi este o adevărată speranţă a tenisului românesc în ciuda tuturor neajunsurilor. „Ambiţia este mai presus de orice la Daria. Atunci când iubeşti cu pasiune ceea ce faci şi crezi că nimic nu te poate opri, nu mai ai nevoie de nu ştiu ce baze de antrenament“, spune Tavi, unul dintre partenerii de antrenamente ai Dariei.

Fără rivală în Moldova

La 11 ani şi jumătate, Daria Ghibarsina este o adevărată campioană. Are peste 28 de trofee obţinute şi este deja membră a echipei naţionale a României la tenis de câmp.

„În Moldova bate tot. Nu prea are rival. Aşa am ajuns să participăm la turnee în Bucureşti cu rezultate deosebit de bune. În ultimii trei-patru ani a avut mereu clasări în primii opt la campionatele naţionale“, se mândreşte Dan Ghibarsina, tatăl tinerei.

Tatăl Dariei Ghibarsina şi zecile de trofee ale sportivei FOTO Cosmin Zamfirache

Imagine indisponibilă

Ultima mare performanţă a micii tenismene a fost locul al doilea la „Hai Cup“, o competiţie internaţională care a reunit tinere tenismene din toată Europa. Competiţia a fost organizată la Arad, la sfârşitul lunii mai, iar tânăra botoşăneancă a obţinut argintul, după ce a trecut inclusiv de campioana Ucrainei, la categoria ei de vârstă. A fost învinsă în finală numai de numărul 1 în România, Alexia Iulia Mărginean.

Totodată, datorită numărului impresionant de trofee, dar şi datorită punctajului aferent fiecărei participări, Daria Ghirbarsina a ajuns numărul 10 naţional. Fiind în primii 12, a intrat în selecţie pentru lotul naţional de tenis.

„Din cei doisprezece, primii şase intrau în lotul naţional. În urma acestor selecţii şi a meciurilor, a ajuns pe locul 5 şi implicit a fost admisă în lotul naţional. Aşadar, în prezent, Daria este membră a lotului naţional, la categoria ei de vârstă, la tenis de câmp“, spune tatăl Dariei. În această vară, tânăra dorohoiancă va bifa primul turneu în străinătate. „Vom pleca la două competiţii internaţionale în Italia, pentru categoria ei de vârstă“, spune tatăl Dariei.

Face naveta 30 de kilometri

Performanţele Dariei sunt cu atât mai importate cu cât sunt obţinute în condiţii dificile pentru performanţă. Pentru a se putea antrena pe un teren de tenis cu zgură, asemănător celor pentru competiţii, Daria este nevoită să facă naveta de două ori pe zi în municipiul Botoşani, în total mai bine de 30 de kilometri. Aici a găsit înţelegere de la Mihai Şoldănescu, preşedintele clubului de tenis CSS Sănătatea, acolo unde se află amenajat terenul, prin sponsorizările unor oameni de afaceri pasionaţi de acest sport.

O parte din zecile de medalii cucerite de Daria Ghibarsina FOTO Cosmin Zamfirache

Imagine indisponibilă

Pentru Daria, sacrificiile pentru a face performanţă în tenis sunt mari. „Sunt costuri foarte mari. Începând de la echipament, rachete de tenis, racordaje, mingi bune. Turneele sunt foarte scumpe plus antrenorii sau partenerii de joc pe care trebuie să-i plătim. Este foarte greu şi din cauza faptului că toate turneele importante sunt la Bucureşti, Constanţa, Braşov, adică la mare depărtare şi trebuie să ne descurcăm cu cazarea, masa, transportul. Gândiţi-vă că un astfel de turneu durează de obicei şi o săptămână. Avem noroc că aici, la Botoşani, beneficiem de teren gratuit din partea domnului Şoldănescu“, spune tatăl Dariei. De altfel, tânăra se antrenează câte trei ore pe zi.

Are nevoie de un sponsor

Pe lângă antrenorii şi partenerii de joc, plătiţi de familie, principalul susţinător, dar şi cel care o pregăteşte tot timpul este propriul tată. Din cauza costurilor ridicate de transport, cazare, dar şi al altor cheltuieli, Daria nu reuşeşte să participe la toate turneele şi de aceea, acumulează mai greu puncte decât concurentele care îşi permit participarea.

„Îi trebuie un sponsor care să o ajute să participe la cât mai multe turnee. Dintre toţi cei care sunt la lotul naţional, ea are cele mai puţine jocuri. Ea are 11 turnee, iar celelalte au 24-26 de turnee“, spune Mihai Şoldănescu. Cu toate acestea, însă, Daria a reuşit să ajungă în lotul naţional şi să câştige aproape peste tot pe unde participă.

Loveşte cu forţă

Daria Ghibarsina a început să joace tenis la 4 ani. A fost dusă de părinţi să facă sport, fiindcă părea supraponderală şi îşi doreau ca fiica lor să slăbească natural şi sănătos. După ce a descoperit-o la televizor pe Maria Şarapova, Daria şi-a găsit atât idolul, cât şi impulsul de a face performanţă în tenisul de câmp.

„Am început să joc la 4 ani şi 11 luni. Părinţii credeau că sunt prea grasă şi m-au dat la un sport ca să mai slăbesc. De când am văzut-o pe Maria Şarapova, mi-am dorit cu adevărat să fac tenis. Mă inspiră foarte mult. Îmi place că are nişte lovituri curate şi este foarte elegantă pe teren“, spune Daria Ghibarsina.

Deşi pare o copilă plăpândă, înaltă, dar gingaşă, Daria loveşte mingile cu o forţă devastatoare. Are de obicei, ca partener de antrenament, un adolescent de 16 ani, alături de care joacă de la egal la egal, schimbând mingi puternice şi bine plasate. „Multă lume m-a întrebat de unde am forţa de a lovi mingea.

Le-am spus mereu că este vorba de voinţă. Vreau să câştig şi să ajung tot mai sus în clasament. De obicei, câştig cu lovitura de dreapta şi cu reverul scurt“, spune Daria.

Priceperea, dar şi forţa loviturilor i-au determinat pe organizatorii unei competiţii de la Iaşi să o lase să joace la categoria de vârstă 14 ani, acolo unde Daria a luat locul 2.

„Vreau să fiu tenismenă,dar şi avocată“

Dincolo de efortul zilnic depus pe terenul de antrenament şi de naveta Botoşani-Dorohoi, Daria este o elevă de nota 10. Învaţă la Şcoala numărul 8 din Dorohoi, o şcoală de elită din judeţul Botoşani şi are nota 10 pe linie. Mai mult decât atât, este pasionată de matematică şi de istorie, dar este îndrăgostită şi de citit. „Îmi place foarte mult şcoala. Eu îmi doresc să fac multe în viaţă. Vreau să fiu tenismenă, dar şi avocată, creatoare de modă şi multe altele“, spune Daria.

„Este o fată foarte talentată, dar regretul meu este că foarte greu o putem ajuta. Este un copil care gândeşte foarte bine. Noi îi asigurăm terenurile pentru pregătire. Se pregăteşte cu domnul Mircea Olaru pe care l-am cooptat la noi la club. Dar ea are nevoie de foarte multe turnee“, subliniază Şoldănescu.

Vă mai recomandăm şi:

Clubul campioanelor la contorsionism cu zece pe linie la şcoală. Fetele care sfidează legile anatomice

Elev la liceu de elită, după proba la matematică de la Bac 2018: „Sistemul de învăţământ românesc este absolut oribil“

Cum ajung copiii de la ţară să obţină note de 1 şi 2 la Capacitate. Un elev a adormit la examen pentru că fusese trezit devreme şi pus să mulgă vacile

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite