„Michelangelo“ din Hlipiceni. Povestea profesorului de ţară care şi-a făcut Capela Sixtina în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un cătun din nordul judeţului Botoşani se află o operă unicat în România: „Capela sixtină” de la Hlipiceni. Cel care a creat minunea murală din nordul Moldovei, a fost pictorul George Chihaia, un personaj de roman.

Dacă pentru pictorii din întreaga lume, există doar o singură Capelă Sixtină, pentru pictorii din Botoşani, sunt de fapt două astfel de creaţii. Pe lângă cea de la Vatican, creaţie a renumitului Michelangelo, artiştii plastici din judeţul natal al lui Ştefan Luchian, mai pun la socoteală şi ”Capela Sixtină” de la Hlipiceni, un cătun de la graniţa României cu Ucraina. 

Propriu-zis, Capela Sixtină a Botoşaniului, nu este decât o cameră, într-o casă care iese din tiparul obişnuit al locuinţelor moldoveneşti. Pereţii acesteia sunt acoperiţi cu picturi, care impresionează prin grandoare şi expresivitate. Compoziţiile sunt diverse, de la teme de familie, personaje renascentiste, personaje inspirate din opera lui Peter Brugel, până la scene istorice, cocoţate în bolta capelei. 

George Chihaia profesorul genial

George Chihaia, pictorul care a realizat ”Capela Sixtină” de la Hlipiceni, a murit în urmă cu 10 ani pe un pat de spital din Iaşi. Era necunoscut, singur, sărac şi dormea pe străzi.  Cu toate acestea povestea lui ”Michelangelo„ din Botoşani începe sub auspicii favorabile. ”Soţul meu,s-a născut în 1937 în Ştefăneşti şi  a moştenit de la mama sa talentul. De când l-am cunoscut în 1960, picta extraordinar.”, spune Georgeta Gheorghiu( 75 de ani), fosta soţie a pictorului.

image

 Familia pictorului Georghe Chihaia, desenată de el însuşi, George Chihaia este bărbatul cu barbă care stă în picioare 

Nu a urmat însă studiile unei şcoli de pictură, a făcut Institutul de Pedagogie şi a devenit profesor de muzică şi desen în satul Hlipiceni, acolo unde şi-a cunoscut nevasta.  Era venerat de colegi şi elevi, fiind considerat un geniu şi un suflet nobil.  ”Era genial. Avea o cultură vastă. Uriaşă. Cunoştea cinci limbi străine, cânta dar mai ales picta dumnezeieşte. I-am fost elev şi ţin minte că a făcut şi un cerc de pictură. Mergeam la concursuri, la serbări în judeţ şi la Iaşi. El ne cumpăra cu ce avea culori şi haine şi lucruri”, spune pictorul botoşănean Florin Prodan.

”Capela Sixtină” de la Hlipiceni şi răzbunarea comuniştilor

Inteligenţa şi cultura ieşită din comun a lui George Chihaia, un sătean care picta neobişnuit de frumos la şevalet, a atras se pare invidia şefului comunist însărcinat cu ideologia în comună.  ”George avea un defect. Era ca artiştii într-o doagă. Spunea ce gândea şi nu-i suferea pe comunişti. În fapt era regalist. Îşi ascundea antipatiile pentru familie, dar când bea un pahar, spunea tot. Îl tot lua peste picior secretarul comunal de partid, unul Sandu. Şi atunci George s-a enervat şi l-a făcut lingău de partid, analfabet şi fără şcoală. L-a făcut de râs şi a spus şi părerea lui despre partid”, îşi aduce aminte soţia lui Chihaia.

image

 Georgeta Ghiorghiu fosta soţie a pictorului

Răzbunarea s-ar fi făcut pe loc simţită. Fosta soţie a pictorului, spune că lui George Chihaia i-a fost înscenată o tentativă de viol în anul 1976  şi băgat în puşcărie pe nedrept.  ” Au pus pe o fată şi maică-sa să spună că soţul meu a încercat să o violeze. Eu am văzut declaraţia fetei, care spune că nu a fost nimic şi apoi cum a fost schimbată la proces. Cred că a fost mâna lui Sandu. I-au distrus viaţa atunci. A făcut doar lase luni, fiindcă a fost graţiat prin decret, dar l-au terminat”, spune Georgeta Ghiorghiu. Pictorul a fost dat afară de la şcoală şi a fost lăsat fără serviciu.

image

 Cupola ”Capelei Sixtine” de la Hlipiceni

Era stigmatizat în sat, urmărit. Nici măcar biserica din sat nu a mai fost lăsat să o picteze. În 1977 şi-a descărcat amărăciunea în artă. A luat culori, pensule şi s-a închis în casă.  ” Şapte luni, a stat închis în camera de zi. Îi băgam apă şi mâncare ca la câine. Abia mergea la baie. A pictat încontinuu. Era dezamăgit de lume şi fugea de ea. A dărâmat tavanul şi a făcut o boltă. Citea enorm şi picta. Toată camera a pictat-o. Fiind pasionat de istorie a desenat personaje istorice multe. După şapte luni a ieşit şi mi-a arătat. Am rămas uluită”, spune Georgeta Gheorghiu.  

Camera s-a transformat după modelul Capelei Sixtine. De altfel George Chihaia era pasionat de Michelangelo. Pereţii erau acoperiţi cu personaje. Nu erau zei sau personaje mitologice. Şi-a pictat familia, pe băiatul său, violonist, pe care îl botezase după generalul său preferat, Napoleon, pe fiica sa, care cânta de asemenea la vioară şi căreia îi spusese Mona Lisa, pe soţia lui şi pe el însuşi. Alături erau oameni din sat, simpli ţărani din Hlipiceni, transformaţi în zei, satiri şi venere. Tot atunci şi-a modificat casa, după modelul unui templu, dorind să o picteze în stil renascentist şi la exterior.

image

 Casa lui George Chihaia de la Hlipiceni, constuită de pictor

Nu a mai apucat. S-a refugiat în alcool şi patima a pus stăpânire pe el.  ”A fost prea dezamăgit de nedreptatea care i s-a făcut atunci. Şi de oamenii care îl priveau aşa cum îl priveau. S-a plafonat aici la ţară. Şi a căzut în patima băuturii. A băut până a uitat de el. Într-o zi în 1998 a dispărut de acasă. A plecat. Nu l-am mai văzut de atunci. Am auzit doar că a murit şi a fost înmormântat la Ştefăneşti”, spune fosta soţie a lui Chihaia.

A împărtăşit pasiunile lui Michelangelo

Asemeni idolului său din perioada Renaşterii, George Chihia a şi sculptat dar a şi scris poezii. ”Nu îl imita pe Michelangelo. Îi plăcea foarte mult doar. Din contră tot ce făcea avea amprenta lui. Îi plăcea să şi sculpteze. A şi realizat câteva lucrări. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ele. Le-a donat cred. Scria şi foarte frumos. Compunea poezii. Le-a luat cu el. Nu ştiu ce s-a ales de ele”, spune fosta soţie a lui George Chihaia. Şi o parte a artiştilor plastici din Botoşani, au auzit de această preocupare a pictorului. ” Ştiu că el şi sculpta. Parcă a realizat şi câteva lucrări, dar nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ele. Eram foarte tânăr şi din câte îmi aduc aminte, sculpta foarte bine.”, spune şi pictorul Florin Prodan.  De la George Chihaia a mai rămas totuşi un bust al poetului Mihai Eminescu. Parţial distrus, Primăria din Hlipiceni vrea să îl refacă şi să îl expună în faţa şcolii unde a predat George Chihaia.

Geniul expresionist al Moldovei

George Chihaia nu a reuşit să expună decât de două ori. În 1985 la Iaşi la galeriile de artă şi la Botoşani în 1987. A expus tablouri în ulei, lucrate în perioada cât a fost profesor dar şi după condamnare.  Era un fost puşcăriaş şi nu era agreat de partidul comunist. Totodată a cedat patimii. După 1990, picta doar ocazional, bea foarte mult şi a rătăcit. A ajuns şi la Schitul Cozancea de unde a fost alungat. ”La Cozancea, la mănăstire a pictat exteriorul. Apoi călugării l-ar fi pus să picteze pereţii interior. Nu ştiu ce i-a venit, cred că se îmbolnăvise deja de schizofrenie, fiindcă a pictat toţi pereţii cu diavoli şi demoni având chipul călugărilor”, spune primarul din Hlipiceni. 

image

Pictură realizată de George Chihaia

Pictorii din Botoşani, îl consideră însă şi astăzi un geniu al expresionismului din Moldova. ”Era un pictor extraordinar. O mână sigură şi cu sclipiri de geniu. Din ceea ce a pictat reiese că era un expresionist. Era extraordinar. Ţin minte că am văzut camera de la Spitalul de Psihiatrie de la Câmpulung unde a stat după 1998. Era pictată toată în stil expresionist. Doar în  creion că nu avea culori, a desenat toată istoria românilor în imagini. Ceva remarcabil. Păcat că nu a expus, păcat că a fost uitat.”, spune pictorul botoşănean George Şpaiuc, unul dintre elevii lui George Chihaia. 

Artiştii plastici din Botoşani spun că ar trebui organizată măcar acum la 10 ani de la moartea pictorului o expoziţie. ”Este o nedreptate, această uitare. A fost un pictor extraordinar, despre care nu se ştie nimic. A expus puţin faţă de capacitatea uriaşă pe care o avea. Picta extraordinar. Un expresionist genial.  Ar merita o expoziţie să îl cunoască lumea”, spune şi Florin Prodan. 

Casa memorială ”George Chihaia”

De altfel şi primarul din comuna Hlipiceni se gândeşte să facă o casă memorială ”George Chihaia”, prin care să expună ce a mai rămas din creaţia pictorului.

primar

Primarul din Hlipiceni Marian Luchian

Este un geniu confirmat de pictori din Botoşani şi din Iaşi. Toţi cei care i-au văzut lucrările au rămas uimiţi. Mai mult decât atât specialiştii spun că ar fi ajuns un nume uriaş în pictură, chiar la nivel european dacă apuca să creeze, să evolueze şi să expună mai ales. Vom face această casă memorială în cinstea lui. Vom vedea cum vom putea realiza acest lucru, dar sunt hotărât.”, spune Marian Luchian, primarul din Hlipiceni.  Cei doi copii ai lui George Chihaia au moştenit talentul artistic al tatălui. Fiul său Napoleon(53 de ani), este prim violonist al filarmonicii din Munchen, iar fiica sa Mona Lisa(46 de ani), violonista tot la Munchen.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 

FOTO O olteancă i-a impresionat pe italieni cu talentul său de pictoriţă. A fost premiată cu distincţia„La palma d'oro per l'arte”

Pictorul Adrian Ghenie, cel mai tranzacţionat artist din lume în 2014

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite